GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hrvatski građani žele promjene u EU

Hrvatski građani žele promjene u EU
PROMJENE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.10.2021 / 07:31
Autor: SEEbiz / H
STRASBOURG - Nasumce odabrani građani iz zemalja Europske unije, među kojima i Hrvatske, raspravljali su protekli vikend o zdravlju i okolišu u Europskom parlamentu, a sada se nadaju kako će ti njihovi prijedlozi zaživjeti u stvarnosti.

Tri stožerne institucije – Europska komisija, Vijeće EU-a i Europski parlament – pozvali su tijekom rujna i listopada 800 građana da tijekom četiri panela iznesu ideje iz raznih područja o budućnosti Europske unije. Institucije tvrde da će na proljeće uvažiti prijedloge građana te ih nastojati uklopiti u svoje djelovanje.

Među pozvanim građankama je i 22-godišnja spisateljica i studentica međunarodnih odnosa Mateja Lisak. Nju je u rujnu telefonski kontaktirala agencija Handel jer je imala njene podatke s obzirom da se Lisak često prijavljuje za razne programe Europske unije.

Od petka do nedjelje je tako boravila u Strasbourgu raspravljajući u Europskom parlamentu o zdravstvu i zdravlju.

"Iznijela sam situaciju u Hrvatskoj nakon potresa i zabrinjavajuću činjenicu korupcije u hrvatskom zdravstvu", rekla je Lisak za Hinu.

Lisak je u podgrupi s građanima različitih zanimanja i godišta iz Bugarske, Finske i Španjolske razgovarala o digitalizaciji zdravstva, istraživanjima raka, autoimunih bolesti i cjepiva, pa o starenju stanovništva i pandemiji.

"Predložila sam stvaranje jednog univerzalnog sustava, s čime se i grupa apsolutno složila, a moj konkretni prijedlog je bilo stvaranje digitalnog centra za praćenje i pomoć oko mentalnog zdravlja", kaže Lisak.

"Mentalno zdravlje se, nažalost, i dalje ne smatra ozbiljnom temom. Još jedan problem koji sam iznijela je hrvatska situacija s lijekovima i neplaćanjem istih, što direktno ugrožava živote mnogih ljudi", dodala je.

Hrvatskoj vladi ne vjeruje 76 posto građana Hrvatske a vjeruje joj njih samo 20 posto, pokazuje anketa belgijske konzultantske kuće Kantar izrađena za Europski odbor regija u rujnu 2020. godine. U EU nema povjerenja 58 posto hrvatskih građana, a vjeruje joj njih tek 38 posto, pokazuje ista anketa.

Građani diljem EU-a su skeptični prema odlukama koje političari i birokrati donose u Bruxellesu pa u prosjeku njih 45 posto ne vjeruje u EU a 47 posto vjeruje.

"Smisao politike i zdravstva bi trebali biti ljudi, a ne novac i interes, pa sukladno tome mislim da svi razumijemo da je ovo mračno pandemijsko vrijeme trenutak za promjene", napominje Lisak.

"Očekujem da bi se neki od naših mnogobrojnih prijedloga i ideja mogli usvojiti. Sve države unutar EU-a imaju određene probleme u zdravstvu. Potrebno je provesti sustavnu reformu europskog zdravstva", dodaje.

Među 180 građana EU-a koji su prošli vikend raspravljali o zdravlju i okolišu bilo je dvoje Hrvata koji su iz Zagreba doputovali u Strasbourg. Uz Lisak je na panelu sudjelovao i 23-godišnji student socijalnog rada Ivan Begić. On vjeruje da će europske institucije uvažiti mišljenja građana jer ovakvi paneli "doprinose razvoju demokracije".

U rujnu su na prvom panelu građani iz 27 država raspravljali o gospodarstvu, socijalnoj pravdi, obrazovanju, kulturi i digitalnoj transformaciji, a na drugom panelu o demokraciji, vrijednostima, pravima i sigurnosti.

Nakon trećeg panela posvećenog zdravlju i okolišu, Lisak se nada da neće ostati sve samo na iznesenim idejama.

"U studenom imamo digitalnu konferenciju gdje ćemo razgovarati o mogućim rješenjima problema koje smo postavili i grupirali", kaže. U siječnju će biti napravljena revizija i finalni izgled njihovog rada koji će onda biti proslijeđen Europskoj komisiji, izvršnom tijelu EU-a, na pregled.

"Komisija se obvezala implementirati i provesti dio naših finalnih proizvoda pa se nadam da ćemo napraviti kvalitetan posao i pridonijeti nekoj vrsti promjene, jer nam je svima prijeko potrebna", zaključila je Lisak.

Neki drugi građani će pak od 15. do 17. listopada sudjelovati na četvrtom, ujedno i posljednjem panelu usmjerenom na područje "EU u svijetu, migracije".

Tagovi: Europska unija, promjene u EU, Europski parlament, Mateja Lisak
PROČITAJ I OVO
Plenković: Uhistili bismo Putina
PORUKE
Plenković: Uhistili bismo Putina
BRUXELLES - Kada bi ruski predsjednik Vladimir Putin, za kojeg je Međunarodni kazneni sud (ICC) izdao nalog za uhićenje, posjetio Hrvatsku on bi bio uhićen sukladno proceduri predviđenoj zakonom, izjavio je Plenković.
Hrvatska vodeća u Europi po zalihama pitke vode
VODE
Hrvatska vodeća u Europi po zalihama pitke vode
ZAGREB - Svjetski je dan voda, globalne kampanje kojoj je cilj podizanje svijesti o važnosti vode te promicanja održivog korištenja vodnih resursa.
Kokain se u Zagrebu najviše šmrče petkom
ISTRAŽIVANJE
Kokain se u Zagrebu najviše šmrče petkom
ZAGREB - Konzumacija kokaina porasla je u cijeloj Europi, pokazala je danas studija otpadnih voda diljem EU. Najviše razine ostataka kokaina pronađene su u Belgiji, Španjolskoj, Portugalu i Nizozemskoj, prenosi Reuters.
Njemački tenkovi stižu u Ukrajinu
PREOKRET NA BOJIŠTU?
Njemački tenkovi stižu u Ukrajinu
KIJEV - Čelnik posebnog stožera za Ukrajinu saveznog Ministarstva obrane je jasan: Njemačka drži svoju riječ i već u ožujku Ukrajini stižu tenkovi. A to oružje će promijeniti stanje na bojištu.
MORH: Tijekom vježbe kod Velike Gorice pala bespilotna letjelica
NESREĆA
MORH: Tijekom vježbe kod Velike Gorice pala bespilotna letjelica
ZAGREB - Ministarstvo obrane Republike Hrvatske izvijestilo je o današnjem izvanrednom događaju s dronom tijekom redovite obuke.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE