GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hrvatska značajno povećala plaće u vojsci, razlika u odnosu na Srbiju sve veća

Hrvatska značajno povećala plaće u vojsci, razlika u odnosu na Srbiju sve veća
USPOREDBE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.02.2024 / 15:18
Autor: SEEbiz
BEOGRAD - Nakon odluke Vlade Hrvatske o povećanju plaća u Oružanim snagama u prosjeku za oko 40 posto, prosječna plaća za vojne činove u toj zemlji u neto iznosu iznosi oko 1150 eura, što je oko 67 posto više od plaće u Vojsci Srbije (SRB), prenosi danas portal Balkanske sigurnosne mreže.

Vlada Hrvatske nedavno je donijela uredbu o visini koeficijenata za plaće u vojsci, a prema pisanju portala Orbis, riječ je o prvoj promjeni vrijednosti "naviše" od 2008. godine, s tim da su 2013. koeficijenti bili smanjen za tri posto.

U tom su se procesu hrvatske vlasti vodile idejom da se povišica osigura za sve pripadnike vojske, ali prije svega da povišica obuhvati one koji su do sada imali najniže plaće.

Vojniku, odnosno mornaru Hrvatske vojske povećan je koeficijent tako da je neto plaća povećana s 816 na 1.080 eura, dok je plaća policajca (prvi vojni čin, odnosno platnik u Srbiji) povećana na 1.168 eura.

Prema novoj uredbi, hrvatski razvodnik (najviši vojni čin u toj zemlji - ekvivalent general-narednika) imat će neto plaću od 1198 eura, pa profesionalni hrvatski vojnici ubuduće mogu računati na prosječnu plaću od oko 1150 eura. eura, odnosno negdje oko 135.000 dinara, što je čak 460 eura ili gotovo 67 posto više nego što prima prosječni srpski vojnik.

Prema službenim podacima objavljenim u Informatoru na stranicama Ministarstva obrane Srbije, prosječna plaća profesionalnih vojnika u Oružanim snagama iznosi oko 81.000 dinara.

Riječ je o podatku o prosječnoj plaći za listopad 2023. godine, koji je posljednja dostupna tablica u informativnom listu na stranicama MORH-a.

Plaće po činovima kreću se od oko 75.000 do 85.000 dinara, iako dosta ovisi kojoj postrojbi vojnik pripada jer plaće nisu iste u pješačkoj bojni, gardi ili 72. specijalnoj brigadi, bilo da sudjeluje u mirovnoj operaciji, koliko je u službi i radi li s osnovnom ili srednjom stručnom spremom.

Odluka hrvatske Vlade motivirana je nastojanjem popularizacije vojnog roka u toj zemlji i zadržavanja što većeg broja vojnika u vojnoj službi. Tako je, uz povećanje plaća, odlučeno i o povećanju dnevnica u mirovnim i drugim misijama, o podizanju dobne granice za odlazak u mirovinu s 45 na 50 godina te o pokušaju popularizacije vojnog roka općenito.

Iako je Hrvatska od 2016. povećala izdvajanja za vojsku za 122 posto, čini se da to nije bilo dovoljno jer, baš kao i u Srbiji, i ta država razmatra mogućnost povratka općeg vojnog roka.

Iako je riječ o zemlji članici NATO-a i Europske unije, koja ima sasvim drugačiju vrstu sigurnosnih izazova, iskustva rata u Ukrajini koji je u tijeku (i sasvim sigurno aktivnosti vezane uz vojsku u Srbiji), natjerala su političare da vojnicima tamo razmišljati o obnovi obveza ukinutih 2008. godine.

Tako bi, ako se obistine sadašnje medijske najave, obvezni vojni rok u Hrvatskoj mogao biti ponovno uveden od početka 2025. godine, u trajanju od tri mjeseca.

Odluka o tome još nije donesena.

Tagovi: hrvatska vojska, vojska srbije, plaće, zarade
PROČITAJ I OVO
Anušić o pregovorima s DP-om: HDZ će brzo sastaviti Vladu
OČEKIVANJA
Anušić o pregovorima s DP-om: HDZ će brzo sastaviti Vladu
NOVA GRADIŠKA - Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Ivan Anušić sudjelovao je na svečanosti obilježavanja 33. obljetnice osnutka 3. gardijske brigade "Kune" u Novoj Gradiški, a tom prilikom dao je i izjavu za medije.
Grbin nakon pregovora: Odluka što i kako dalje je na DP-u
PORUKE
Grbin nakon pregovora: Odluka što i kako dalje je na DP-u
ZAGREB - Nakon sastanka s predstavnicima Domovinskog pokreta, pred kamere je stao šef SDP-a Peđa Grbin.
Bačić: Nema razloga razmišljati o novim izborima
PORUKE
Bačić: Nema razloga razmišljati o novim izborima
ZAGREB - Potpredsjednik vlade i ministar graditeljstva Branko Bačić izrazio je danas uvjerenje da će HDZ s Domovinskim pokretom već ovaj tjedan razgovarati o završnom obliku koalicijskog sporazuma za sastavljanje nove vlade, poručivši da nema razloga razmišljati o novim izborima.
Pedro Sanchez najavio da će ostati španjolski premijer
NAJAVE
Pedro Sanchez najavio da će ostati španjolski premijer
MADRID - Španjolski premijer Pedro Sanchez najavio je da neće podnijeti ostavku te da će ostati na mjestu premijera.
Pavliček: Ne bi me čudilo da se Vučemilović već dogovorila s HDZ-om
SUVERENISTI
Pavliček: Ne bi me čudilo da se Vučemilović već dogovorila s HDZ-om
ZAGREB - Nakon Domovinskog pokreta (DP) i Mosta tijekom prošlog vikenda još je jedna oporbena stranka ostala suočena s osipanjem svojih saborskih redova.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE