GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hrvatska seizmologinja: Vrlo jak potres, očekuju se naknadna podrhtavanja

Hrvatska seizmologinja: Vrlo jak potres, očekuju se naknadna podrhtavanja
POMICANJE PLOČE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 31.12.2023 / 10:44
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Potres jakosti 4.8 po Richterovoj ljestvici pogodio je sinoć središnje dijelove Bosne i Hercegovine, a osjetio se diljem BiH i Hrvatske. Podatak o magnitudi 4.8 zabilježio je zavod iz BiH.

Prema podacima Europsko-mediteranskog seizmološkog centra (EMSC), epicentar potresa bio je deset kilometara od Zenice.

Kolika je njegova razorna snaga otkrila je seizmologinja Ines Ivančić, rukovoditeljica Seizmološke službe, u razgovoru za HRT.

"Da, jučer je bio potres kod Zenice, 13 km sjeverno od Zenice, koji se široko osjetio i kod nas, osobito u dijelu Osječko-baranjske županije, najviše naravno oko Slavonskog Broda. Bio je magnitude 5.1 i bio je zapravo vrlo jak potres", rekla je Ivančić.

Potres se osjetio i u dijelu Hrvatske. Naravno, građani su zabrinuti, pitaju se što slijedi.

"Mislim da je to pitanje o kojem se naravno svi mi najviše brinemo. Međutim, u svakom slučaju, već su prošle tri godine od petrinjskog potresa, nešto više od zagrebačkog potresa i tada smo govorili da su to pojave koje nastaju uslijed tektonskih gibanja, time što znamo da nam Afrička ploča gura Euroazijsku ploču i uslijed tih gibanja, tih glavnih uzroka potresa, zapravo se događaju potresi u našem području, pa tako i ovaj potres u BiH. Kao i Hrvatska, tako i BiH zapravo leži na trusnom, seizmički aktivnom području. Tako da takvi potresi nisu neobični, samo su, naravno, vrlo, vrlo neugodni", objašnjava.

"Nakon ovako jačeg potresa uvijek se očekuje da slijede podrhtavanja koja mogu trajati sigurno i godinu dana, sasvim sigurno će se događati još duže vrijeme", poručila je Ivančić.

Novi potres za HRT je komentirao i seizmolog Krešimir Kuk.

"Ovaj potres je bio jak, tako da se osjetio i u Hrvatskoj, ponajprije u Slavoniji. Osjetio se i u Zagrebu, Karlovcu, Sisku, Petrinji, ali dosta slabije. Nikako ne treba to gledati u smislu širenja panike i nagoviještanja što bi se sad moglo dogoditi. Treba naprosto pratiti seizmičku aktivnost", poručio je Kuk.

U potresu koji je u subotu navečer pogodio središnje dijelove BiH ozlijeđene su četiri osobe, a na nekim od starijih stambenih objekata u mjestima u okolici Zenice prouzročio je manja oštećenja, podaci su koje su danas objavile lokalne vlasti.

Ravnatelj uprave civilne zaštite Zeničko-dobojske županije Džavid Aličić potvrdio je agenciji Fena kako su tri osobe ozlijeđene u mjestu Jelina kada se na njih srušio građevinski materijal sa stambene zgrade.

Još jedna osoba ozlijeđena je u automobilu na magistralnoj cesti od Zenice prema Doboju kada se uslijed potresa na nju srušila stijena.

Pri tom su oštećena i dva vozila što je prouzročilo višesatni prekid prometa

Tagovi: pomicanje ploče, potres, zenica
PROČITAJ I OVO
Rusija napala ukrajinska energetska postrojenja u tri regije
NAPADI
Rusija napala ukrajinska energetska postrojenja u tri regije
MOSKVA - Rusija je napala ukrajinska energetska postrojenja u tri regije, oštetivši opremu i ranivši najmanje jednog radnika, rekao je ukrajinski ministar energetike German Galuščenko.
Amerikanci će Ukrajincima poslati rakete Patriot, ali ne i cijeli sustav
POMOĆ
Amerikanci će Ukrajincima poslati rakete Patriot, ali ne i cijeli sustav
WASHINGTON - Ministarstvo obrane Sjedinjenih Američkih Država (Pentagon) najavilo je da će ubrzati isporuku raketa za protuzračnu obranu Patriot i topničkog streljiva Ukrajini.
Deseci tornada pogodili središnji dio SAD-a
TORNADO
Deseci tornada pogodili središnji dio SAD-a
WASHINGTON - Deseci tornada pogodili su središnji dio Sjedinjenih Država, uzrokujući značajnu štetu i ozlijedivši najmanje tri osobe prema vlastima, piše AFP.
DP na točki loma: Kako progutati SDSS u Vladi?
PREGOVORI
DP na točki loma: Kako progutati SDSS u Vladi?
ZAGREB - DP-ovci su se povukli kućama u Slavoniju i tamo razgovaraju kako doskočiti problemu oko SDSS-a u Vladi na što nikako ne pristaju.
Grbin: Plenkoviću treba psihijatar
OŠTRO
Grbin: Plenkoviću treba psihijatar
ZAGREB - Predsjednik SDP-a Peđa Grbin kaže da oni o imenima ne govore i da na sjednici Predsjedništva nisu govorili o tome.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE