GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hong Kong: 180 uhićenih nakon prosvjeda zbog novog kineskog Zakona o sigurnosti

Hong Kong: 180 uhićenih nakon prosvjeda zbog novog kineskog Zakona o sigurnosti
PROSVJED
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.05.2020 / 08:19
Autor: Matej Balen
HONG KONG – Tisuće prosvjednika na ulicama, suzavci i vodeni topovi te na koncu 180 uhićenih – rezultat su najmasovnijeg ovogodišnjeg sukoba policije i pro-demokratskih prosvjednika u Hong Kongu.

S novim prijedlogom Zakona o sigurnosti u Hong Kongu, koji je predložen od strane Kineske komunističke partije ovoga tjedna u Pekingu, protestanti se ponovno okupljaju u sve većem broju na hongkongškim ulicama. Usvajanjem Zakona o sigurnosti, protesti i demonstracije usmjerene protiv Pekinga bi se mogli najoštrije sankcionirati, zbog čega demonstranti ponovno imaju vrlo konkretan razlog za izlazak na ulice.

Tijekom Dviju sjednica, najvećeg godišnjeg političkog skupa u Kini koji je održan proteklog vikenda, kineski predsjednik Xi i premijer Li, ali i ministar vanjskih poslova Wang Yi su istaknuli kako predloženi zakon mora biti usvojen bez odgode kako bi se uveo red u Hong Kongu, nakon ponovnog povratka protesta i nasilja u gradu koji su privremeno bili odgođeni zbog pandemije.

Pekinški prijedlog zakona je podržala i pro-pekinška vlast u Hong Kongu, na čelu s izvršnom čelnicom Carrie Lam, a nakon što su svjetski mediji prenijeli kritike pojedinih političkih struja iz 23 zemlje svijeta, uključujući Sjedinjene Države, Ujedinjeno Kraljevstvo, Australiju, Novi Zeland, Južnu Koreju, Japan i druge države, uglavnom one koje simpatiziraju SAD.

Nedjeljnih 180 uhićenja, prema izvještaju policije, su bila izvršena zbog zabrane okupljanja više od osam osoba koja je još na snazi zbog sprečavanja širenja koronavirusa.

Demonstranti su većinom uhićeni na lokacijama Causeway Bay, Wan Chai i Tsim Sha Tsui gdje su postavljali blokade na ulice kako bi spriječili kretanje policijskih vozila. Barem četiri policajca su ozlijeđena, kao i neodređeni broj na strani prosvjednika.

Tagovi: Hong Kong, prosvjedi u Hong Kongu, Carrie Lam, Xi Jinping, Wang Yi, kineski zakon o sigurnosti
PROČITAJ I OVO
Tko je Miroslav Šeparović?
SKICA ZA PORTRET
Tko je Miroslav Šeparović?
ZAGREB - Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović rođen je u Blatu na Korčuli i sudac je tridesetak godina.
Omejec: Ako Milanović nastavi, ja bih apsolutno poništila izbore
PORUKE
Omejec: Ako Milanović nastavi, ja bih apsolutno poništila izbore
ZAGREB - Bivša predsjednica Ustavnog suda Jasna Omejec, inače članica Venecijanske komisije u Vijeću Europe, samo za Dnevnik Nove TV prokomentirala je situaciju oko kandidature predsjednika Zorana Milanovića na parlamentarnim izborima.
Plenković: Ovo je pokušaj državnog udara, SDP ima ozbiljan poremećaj
TEHNIČKI PREMIJER
Plenković: Ovo je pokušaj državnog udara, SDP ima ozbiljan poremećaj
SISAK - "Ljudima treba spas, ali ne spas od nas, nego od ovih koji rade državni udar", govori Plenković.
Benčić: Da sam na Milanovićevom mjestu, podnijela bih ostavku
PORUKE
Benčić: Da sam na Milanovićevom mjestu, podnijela bih ostavku
ZAGREB - Sandra Benčić, koordinatorica stranke Možemo, bila je gošća Newsrooma kod naše Anke Bilić Keserović s kojom je razgovarala o odluci Ustavnog suda da Zoran Milanović ne može sudjelovati na parlamentarnim izborima dok ne da ostavku na funkciji predsjednika Republike.
Milanović: Ovo je čisti puč, to se mora riješiti na izborima
PREDSJEDNIK
Milanović: Ovo je čisti puč, to se mora riješiti na izborima
VELA LUKA - "Ova ekipa iz Ustavnog suda zemlju gura u krizu. Moja kandidatura je rutinska stvar o kojoj ljudi tek trebaju odlučiti. Prijetnja meni je bez veze, oni su za mene stajske muhe."
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE