GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hoće li se kažnjavati nedostavljanje podataka o vjeri i materinjem jeziku?

Hoće li se kažnjavati nedostavljanje podataka o vjeri i materinjem jeziku?
REGULATIVA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.03.2024 / 11:59
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Svaki stanovnik Hrvatske morat će državi prijaviti koje je vjere, koje je nacionalnosti, koji mu je materinji jezik, živi li u izvanbračnoj ili neformalnoj istospolnoj zajednici te koji su mu kontaktni podaci, objavio je Jutarnji list. To će moći učiniti osobno, u Poreznoj upravi, ili izjavom koju će uputiti putem usluge e-Građani.

Ako to ne učini u zadanom roku ili eventualne promjene stanja ne prijavi u roku od 10 dana nakon što su nastupile, bit će kažnjen novčanom kaznom u iznosu od 660 do 2650 eura, objavio je Jutarnji list.

Propisuje to prijedlog Zakona o Središnjem registru stanovništva, koji je Ministarstvo financija uputilo u e-Savjetovanje.

Oglasili su se iz Ministarstva financija.

Kažu da je prijedlog Zakona o središnjem registru stanovništva bio na javnom savjetovanju.

“Tim prijedlogom Zakona predlaže se ustroj registra na način da se podaci preuzimaju iz drugih službenih evidencija, a samo iznimno građani mogu dobrovoljno prijaviti određene podatke izjavom. Dakle, za te podatke nije propisana obveza dostave izjavom već građani to mogu učiniti ukoliko žele. Stoga, napominjemo kako se u slučaju nedostave podataka o vjeri i materinskom jeziku neće naplaćivati nikakva kazna.

Zaključno, napominjemo da će se svi zaprimljeni komentari na savjetovanju razmotriti te će se tada utvrditi tekst prijedloga Zakona koji će se uputiti u daljnju proceduru”, kažu iz Ministarstva.

Međutim, najjednostavnijim uvidom u prijedlog Zakona na stranicama e-savjetovanja, očito je da se nigdje ne propisuje dobrovoljnost izjave o podacima poput vjeroispovjesti, materinjeg jezika i izvanbračnoj zajednici, nego se takva izjava navodi kao jedan od pripisanih načina prikupljanja podataka u Registar.

Štoviše, propisuje se i obveza dostavljanja podataka Poreznoj upravi, ako ona to zatraži. Dodatno, jedine sankcije koje su propisane Zakonom odnose se upravo na slučaj kada netko ne prijavi promjenu u podacima koje je dostavio putem izjave. Upravo na taj dio Zakona opširno je očitovanje dostavila i pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter.

Tagovi: vjera, materinji jezik, primorac
PROČITAJ I OVO
Ukrajina napala Krim američkim raketama
NAPAD
Ukrajina napala Krim američkim raketama
KIJEV - Ruski sustavi protuzračne obrane uništili su četiri projektila velikog dometa ATACMS, koje su Ukrajini poslale Sjedinjenje Američke Države i koje je Kijev lansirao na Krimski poluotok, reklo je rusko ministarstvo obrane u subotu ujutro.
Biden pod pritiskom zbog prodaje oružja Izraelu
PRITISCI
Biden pod pritiskom zbog prodaje oružja Izraelu
WASHINGTON - Gotovo 90 kongresnika i dužnosnika Demokratske stranke pozvalo je jučer predsjednika Joea Bidena da razmotri prekid prodaje oružja Izraelu ako izraelska vlada ne korigira odnos prema dostavi humanitarne pomoći Gazi.
Penava: Približili smo stajališta s HDZ-om
PRIBLIŽAVANJE
Penava: Približili smo stajališta s HDZ-om
ZAGREB - "Pozicije su otvorene, sredinom idućeg tjedna vrlo ću otvoreno moći komunicirati ili da smo jako blizu dogovora ili od te priče neće biti ništa. Današnji dojmovi su pozitivni."
Plenković blizu dogovora o većini s 80 ruku
PREGOVORI
Plenković blizu dogovora o većini s 80 ruku
VUKOVAR - Pregovori između HDZ-a i Domovinskog pokreta nastavljeni su danas u Vukovaru na neformalnom sastanku, kako neslužbeno doznaje Jutarnji list, nova saborska većina, iako još nije dogovorena, mogla bi se oformiti s 80 ruku.
Bivši pomoćnik Nine Obuljen dobio jednomjesečni pritvor
PRITVOR
Bivši pomoćnik Nine Obuljen dobio jednomjesečni pritvor
ZAGREB - Zagrebački Županijski sud je odredio mjesečni pritvor Davoru Trupkoviću, bivšeg bliskom pomoćniku HDZ-ove ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek, javlja HRT.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE