GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hitna pomoć ide u reorganizaciju

Hitna pomoć ide u reorganizaciju
PROMJENE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.03.2023 / 10:55
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
ZAGREB - U svibnju bi trebale početi prve edukacije za specijalizaciju iz hitne medicine medicinskih sestara i tehničara. Već godinu poslije ti bi novi specijalisti mogli pružati hitnu medicinsku pomoć građanima, odnosno stvarno spašavati živote, jer bi imali veće ovlasti nego sada.

Naime, u sklopu Hitne medicinske pomoći trenutačno rade tzv. tim 1, u koji je uključen liječnik i tehničar, te tim 2, u kojem radi medicinska sestra, odnosno tehničar sa srednjom stručnom spremom, te jedna s višom, ali nema liječnika. No, problem je što tim 2 gotovo nikako ne može pomoći u hitnim situacijama, primjerice nekome tko je u anafilaktičkom šoku, jer ne smiju davati neke lijekove koji spašavaju život poput adrenalina, piše Jutarnji list.

Drugim riječima, tim 2 gotovo da se svodi na sanitetski prijevoz pacijenata u bolnicu jer dugih ovlasti nema, što nije slučaj u najvećem dijelu zemalja EU.

- To bi se trebalo promijeniti nakon što u iduće tri godine 370 medicinskih sestara i tehničara prvostupnika (završena viša medicinska škola) prođu jednogodišnju specijalizaciju iz hitne medicine, što je omogućeno projektom EU. Ovu će edukaciju provoditi sveučilišta i veleučilišta, a plan je da svake godine imamo oko 120 polaznika te specijalizacije. Naime, ne mogu sve sestre i tehničari hitne otići na specijalizaciju odjedanput, to mora biti sukcesivno - kaže Mario Gazić, predsjednik Hrvatske komore medicinskih sestara i tehničara.

Dodaje da se prije početka ove specijalizacije također mora promijeniti Zakon o sestrinstvu da djelatnici budu i pravno zaštićeni, što podrazumijeva povećanje njihovih ovlasti u odnosu na trenutačne jer bi bez toga oni koji bi pružali stvarnu hitnu pomoć bili u prekršaju unatoč dodatnoj edukaciji i kompetencijama. Predviđa se također da sestrinski specijalisti imaju veće plaće poslije završene specijalizacije. Naime, umjesto koeficijenta 1,16 imali bi 1,4, a to je povećanje od oko 25 posto.

Većina zemalja EU ima dodatno educirane medicinske sestre i tehničare koji mogu pružiti hitnu medicinsku pomoć i tako spašavati pacijente ako u blizini nema liječnika. No, Gazić napominje da te specijaliste ne treba brkati s paramedikusima koje nerijetko vidimo u američkim filmovima. Naime, paramedikusi nisu zdravstveni djelatnici, nego osobe različitih zanimanja koje su prošle jednogodišnju edukaciju za ispomoć u hitnim situacijama.

- Osim specijalizacija za hitnu medicinu pokrećemo i druge. Dosad su se javila 24 stručna društva medicinskih sestara i tehničara koja također žele specijalizacije, a to znači da bi uskoro trebao početi rad na izradi pravilnika o sestrinskim specijalizacijama. Rok je za to bio početak ovog mjeseca, ali očekujemo da će do polovice ožujka konačno svi završiti taj posao.

Naime, među zainteresiranima su i stručna društva medicinskih sestara i tehničara za, primjerice, hematologiju, kirurgiju, kardiologiju, gastroenterologiju, patronažu... Potom će sve to objediniti Ministarstvo zdravstva i povjerenstvo za sestrinstvo i nadam se da bi do kraja ljeta MIZ mogao donijeti prvi pravilnik o sestrinskim specijalizacijama - objašnjava Gazić.

Na pitanje bi li to moglo izazvati nezadovoljstvo pacijenata, jer u timu 2 nema liječnika, Gazić naglašava da za to nema razloga.

- Oni neće ići na sve intervencije umjesto liječnika, kako se to tumači, a osim toga liječnik ostaje u timu 1. Primjerice, događa se da tim 1 ode na intervenciju zbog neke prometne nesreće, a istodobno se netko zbog infarkta sruši na istom području ili ga ubode osa i padne u anafilaktički šok. Izaći će na teren tim 2, ali nakon specijalizacije medicinske sestre i tehničari moći će započeti reanimaciju i pacijentu dati lijekove koji se u takvim situacijama primjenjuju, primjerice adrenalin.

U ovom trenu to ne mogu i zato bi pacijent mogao umrijeti jer nije dobio pravovremenu medicinsku skrb - kaže Gazić. Napominje da bi specijalisti hitne mogli značajno pomoći i tijekom turističke sezone kada na obali kronično nedostaje stručne medicinske pomoći.

Tagovi: Hitna pomoć, reorganizacija Hitne pomoći, medicinske sestre, Mario Gazić, zakon o sestrinstvu
PROČITAJ I OVO
Tomašević: Nećemo podržati Penavu za predsjednika Sabora
JASNA PORUKA
Tomašević: Nećemo podržati Penavu za predsjednika Sabora
ZAGREB - Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević se osvrnuo na proslavu Praznika rada, ali i druge političko-društvene teme.
Večeras novi potres kod Slunja
UZNEMIRENOST
Večeras novi potres kod Slunja
SLUNJ - Područje Slunja pogodio je još jedan potres magnitude 3.8 po Richteru, javlja Seizmološka služba RH. Potres je udario u 19.03 sati, a epicentar je bio oko 15 km južno od Slunja.
Milanović: Pregovori su nikad prljaviji, a Plenković se znoji
PREDSJEDNIK
Milanović: Pregovori su nikad prljaviji, a Plenković se znoji
BUDINŠČINA - Predsjednik Republike Zoran Milanović jutros je sudjelovao u obilježavanju 29. obljetnice VRO-a Bljesak u Okučanima, a zatim je posjetio Općinu Budinščina, gdje je sudjelovao na svečanoj sjednici Općinskog vijeća. Nakon toga stao je pred novinare.
Izvori s pregovora: Plenković namjerno zavlači, ima novi plan
NESLUŽBENO
Izvori s pregovora: Plenković namjerno zavlači, ima novi plan
ZAGREB - Prema izvorima Telegrama, dobro upućenih u dosadašnji tijek razgovora HDZ-a i DP-a, ti razgovori nisu odmakli daleko.
Grbin: Vlada s Možemo i DP-om nije realna, IDS se treba izjasniti
PORUKE
Grbin: Vlada s Možemo i DP-om nije realna, IDS se treba izjasniti
PULA - Predsjednik SDP-a Peđa Grbin izjavio je u Puli da nemaju pravo odustati od antikorupcijske koalicije te da su SDP-ove pozicije jasne, ali se o tome moraju izjasniti Domovinski pokret i IDS.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE