GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HHO upozorava na opasnosti trgovanja ukrajinskim izbjeglicama

HHO upozorava na opasnosti trgovanja ukrajinskim izbjeglicama
UPOZORENJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.03.2022 / 16:21
Autor: SEEbiz
ZAGREB - U središtu svjetske javnosti rat je u Ukrajini. Barbarstva, ratni zločini, razaranja i raseljavanje velikog di-jela ukrajinskoga pučanstva, upozorava Hrvatski helsinški odbor.

Smrt hara Ukrajinom i to na obje zaraćene strane. S tom razlikom da na ukrajinskoj strani uz vojnike stradavaju civili- žene, muškarci i djeca. Ovo nisu dramatični trenuci samo za Ukrajinu nego i za temeljne demokratske vrijednosti i načela. Pratimo milijune ljudi koji zbog ratnih strahota napuštaju Ukrajinu tražeći spas i utjehu u europskim državama. Te vrijednosti danas brane ukrajin-ski narod i ukrajinska vojska.

Preko tri milijuna izbjeglica, prognana djeca i žene, nečije majke i sestre, postali su preko noći najranjivi-jom ratnom skupinom bježeći pred ruskom agresijom. Proživljavajući sve strahote rata, istraumatizirani, suočeni s grubom životnom realnošću, izgladnjeli, promrzli od zime, žedni i dezorijentirani u vremenu i prostoru, ne mogu se nositi s opasnostima koje vrebaju iz nepoznatog im svijeta. Svijeta, za kojeg su vjerovali da čvrsto stoji uz ideju ljudskih prava. Nažalost, taj je svijet više deklarativno nego stvarno fokusiran na zaštitu ranjivih skupina, posebice žena i djece.

Upravo zbog toga, Hrvatski helsinški odbor za ljudska prava (HHO) upućuje apel europskim institucijama i medijima upozoravajući na potrebu pojačane zaštite žene i djece od raznih opasnosti, posebice trgovaca „bijelim robljem“, seksualnih predatora i trgovaca djecom.
Obraćamo se zastupnicima Europskog parlamenta, Europskoj komisiji, Vijeću Europe, vladama europskih država, posebno ministarstvima unutarnjih poslova, Interpolu i Europolu, kao i svim nadređenim instituci-jama, nevladinim udrugama i medijima, pozivajući ih da osnaže svoje napore usmjerene na pojačanu pozornost prema pojavama trgovine ljudima kao dijela organiziranog kriminala, a ujedno kao i jednog od najgorih oblika kršenja ljudskih prava.

Hrvatski helsinški odbor za ljudska prava (HHO) obraća se svima navedenima institucijama pozivajući ih na još odlučnije preventivno djelovanje kroz informiranje javnosti - od dijeljenja letaka na granici do širih medijskih kampanja.

Potreban je najviši stupanj pripravnosti i prevencije te maksimalno brza reakcija u slučaju dojava koje upućuju na znakove trgovine ljudima u kojima upravo žene i djeca čine najveći postotak žrtava. Posebno pozivamo medije na pojačano obavještavanje državljana Ukrajine na ovu opasnost, koristeći pritom ukraj-inski jezik.
Policije europskih država trebaju i moraju pojačano nadzirati i sprječavati ovakvu kriminalnu djelatnost permanentno obilazeći noćne klubove, javne kuće, barove, disco klubove i slična mjesta s ciljem sprječavanja kršenja zakona i kriminalnih aktivnosti.
Pozivamo državne institucije i nevladine udruge ali i obične građane na pružanje pomoći svim osobama koje postaju žrtve prisilnog rada u kućanstvima koja su im „pružila utočište“.
Za uspješnost djelovanja institucija prevencije potrebna je i pravosudna aktivnost koja će uz pozornost široke javnosti promptno kažnjavati počinitelje takvih djela.
Zbog svega navedenog HHO poziva nevladine udruge koje se bave ljudskim pravima, zaštitom i pravima najranjivijih skupina poput žena i djece da izbjeglicama iz Ukrajine pruže maksimalnu javnu podršku kao svekoliku zaštitu i djelatnu pomoć.

Tagovi: Hrvatski helsinški odbor, Ivan Zvonimir Čičak, ukrajinske izbjeglice, rat u Ukrajini, trgovina ljudima
PROČITAJ I OVO
Ai Weiwei: Prosvjedi protiv covida ne mogu uzdrmati kinesku vlast
PORUKE
Ai Weiwei: Prosvjedi protiv covida ne mogu uzdrmati kinesku vlast
LISABON - Iz svog portugalskog doma, Ai Weiwei, poznati kineski disident čija je umjetnost često kritizirala politiku Pekinga, rekao je da nedavni val prosvjeda neće uzdrmati vlast Xi Jinpinga jer će ih policija jednostavno ušutkati.
Europljani sve teže spajaju kraj s krajem
PROBLEMI
Europljani sve teže spajaju kraj s krajem
ZAGREB - Sve više Europljana teže spaja kraj s krajem zbog rasta cijena koje im nagrizaju primanja, pokazalo je u ponedjeljak izvješće europskog statističkog ureda.
Tamara Vučić uputila hitan poziv supruzi Zorana Milanovića da dođe u Beograd
POZIV
Tamara Vučić uputila hitan poziv supruzi Zorana Milanovića da dođe u Beograd
ZAGREB - Ministarstvo vanjskih poslova Republike Srbije u ime Tamare Vučić, supruge srpskog predsjednika, uputilo je hitno pismo ambasadi Srbije u Zagrebu, s ciljem da se što prije proslijedi poziv prvoj dami Hrvatske za prisustvo na modnoj reviji "Jovanka u boji".
Milanović optužio vladu za diktatorski način ponašanja
OPTUŽBE
Milanović optužio vladu za diktatorski način ponašanja
ZAGREB - Hrvatski predsjednik Zoran Milanović optužio je u ponedjeljak vladu za diktatorski način ponašanja i ponovio da Hrvatski sabor nije nadležan za donošenje odluke o obuci hrvatskih vojnika u Hrvatskoj.
Nijedna općina ne želi spajanje
PORAZNO
Nijedna općina ne želi spajanje
ZAGREB - Nijedna od 428 općina ne želi spajanje, samo ih se 11 javilo za povezivanje nekih službi, piše Jutarnji list, navodeći da vladin plan ukidanja 85 općina ili funkcionalno spajanje njih 171 ne ide unatoč poticajima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE