GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Grčka neće priznati Kosovo

Grčka neće priznati Kosovo
ODLUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.04.2023 / 08:31
Autor: SEEbiz
ATENA - Grčka ne namjerava priznati neovisnost Kosova premda je prošli tjedan bila suzdržana prilikom glasanja o njegovom primanju u Vijeće Europe, rekao je u petak savjetnik grčkog premijera za nacionalnu sigurnost Thanos Dokos.

Vijeće Europe, organizacija za promicanje ljudskih prava, u ponedjeljak je dala zeleno svjetlo Kosovu za pristupanje jer su 33 njene zemlje članice bile za, sedam protiv i pet suzdržanih. Mnoge je iznenadilo što se suzdržala Grčka, jedna od pet zemalja EU-a koje ne priznaju neovisnost Kosova.

“Smatrali smo da je to dobro za provođenje vladavine zakona, a i da smirimo tenzije između dviju strana”, izjavio je Dokos na gospodarskom forumu u grčkom gradiću Delfiju.

Kasnije je dodao da je Srbija, u sklopu sporazuma o normalizaciji odnosa, obećala da neće blokirati članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama. Atena se na to pozvala prilikom svoje odluke.

Kosovo je 2008. jednostrano proglasilo neovisnost od Srbije.

“Mi još uvijek nismo priznali Kosovo, niti ćemo to napraviti. Nastojimo biti konstruktivni koliko možemo”, izjavio je Dokos.

Vijeće Europe je usvojilo odluku o primanju Kosova tjedan dana prije novog kruga pregovora srpskog predsjednika Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Albina Kurtija u Bruxellesu. Sastanak zakazan za 2.svibnja posebno je važan jer će na njemu biti predstavljen nacrt statusa općina na sjeveru Kosova većinski naseljenima Srbima, a što mjesecima predstavlja prepreku u normalizaciji odnosa.

Na gospodarskom forumu u Delfiju sudjelovao je Kurti a nitko nije došao iz vlade Srbije.

Tagovi: Grčka, Kosovo
PROČITAJ I OVO
Ukrajinska vojska izgubila položaje na istoku zemlje
RATNA SREĆA
Ukrajinska vojska izgubila položaje na istoku zemlje
KIJEV - Borbe na istoku Ukrajine su se pogoršale, a ukrajinska vojska povukla se na nove položaje na barem tri mjesta duž bojišnice, rekao je u nedjelju vrhovni zapovjednik ukrajinskih oružanih snaga.
Macron: Francuska bi mogla nuklearnim oružjem braniti Europu
NEOČEKIVANO
Macron: Francuska bi mogla nuklearnim oružjem braniti Europu
PARIZ - Francusko nuklearno oružje trebalo bi biti dio debate o europskoj obrani, rekao je francuski predsjednik Emmanuel Macron skupini regionalnih novina u nedjelju, u komentarima koji su su izazvali oštre kritike njegovih političkih oponenata uoči EU izbora u lipnju.
Medved: Vjerujem da ćemo se tijekom sljedećeg tjedna dogovoriti s DP-om
PORUKE
Medved: Vjerujem da ćemo se tijekom sljedećeg tjedna dogovoriti s DP-om
ZAGREB - Član HDZ-ovog predsjedništva i tehnički potpredsjednik vlade te ministar branitelja Tomo Medved dao je izjavu za medije u kojoj je komentirao kako teku pregovori s Domovinskim pokretom za sastavljanje vladajuće većine. Kazao je da se pregovori nastavljaju u ponedjeljak.
Vučemilović: Sa SDP-om i Možemo? Nikad, baš nikad
JASNA PORUKA
Vučemilović: Sa SDP-om i Možemo? Nikad, baš nikad
ZAGREB - Vesna Vučemilović, članica Predsjedništva Hrvatskih suverenista, oglasila se sinoć na Facebooku i poručila da nikad neće glasati ni za kakav savez sa SDP-om i Možemo.
Kakav Ustavni sud treba Hrvatskoj?
DVOJBE
Kakav Ustavni sud treba Hrvatskoj?
ZAGREB - Njegove zadaće trebaju biti jasnije tako da i građani mogu shvatiti, zašto je on neophodan.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE