"" /> ""> Granić: Hrvatski prioritet je jačanje vojnih potencijala | SEEbiz.eu

Granić: Hrvatski prioritet je jačanje vojnih potencijala

Granić: Hrvatski prioritet je jačanje vojnih potencijala
JASNA PORUKA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.02.2024 / 08:32
Autor: SEEbiz
INTERVJU - Bivši ministar vanjskih poslova Mate Granić danas je savjetnik premijera Plenkovića.

O aktualnom geopolitičkom trenutku obilježenom oružanim sukobima, o promjenama odnosa moći svjetskih sila, nemilom stanju u kojem se nalazi Europska unija, potrebi naoružanja članica NATO-a, ali i aktualnim pitanjima u susjednoj Bosni i Hercegovini i Srbiji, s Granićem je Novi list razgovarao upravo u trenutku dok su u Saboru glasali za imenovanje Ivana Turudića za glavnog državnog odvjetnika..

– Diplomacija svakako mora imati važnu ulogu, ali jačanje vojnih snaga u ovom trenutku nema alternative. Ako SAD zaustavi odluku o vojnoj pomoći Ukrajini od 60 milijardi dolara, bit će to velika pogreška i propust koji će skupo koštati i svijet i SAD. U ovom trenutku odgovor je jačanje vojne snage i NATO-a i svih država. Hrvatska itekako treba jačati svoj vojni potencijal, to je jedan od prioriteta.

Do koje razine? Onih dva posto BDP-a koje traži NATO?

– Točno. To je u ovom trenutku izuzetno važno. Zato je bitna bila i nabavka Rafalea i Bradleyja i jačanje protuzračne obrane. Jer, Rusiji je strategija destabilizirati situaciju gdje god može. U tome joj pomaže odlična suradnja s Iranom koji podržava i Hezbollah i Hamas, koji je izveo teroristički napad na Izrael.

Podržavaju i Hutiste te ISIL u Siriji, to je činjenica, a sve su to terorističke organizacije. Tu je i snažan utjecaj Rusije na Srbiju, Crnu Goru i Republiku Srpsku. Dodik se otvoreno zalaže za separatizam, što sve Rusija usrdno podržava. Zato, bez obzira na to što smo članica NATO-a, u ovom trenutku treba jačati vlastite vojne snage.

Spomenuli ste sukob Izraela i Hamasa, koje je političko rješenje ondje potrebno i moguće?

– SAD tu podržava politiku dviju država, Palestine i Izraela. To je i po mom sudu, uz snažno međunarodno prisustvo na zapadnoj obali Gaze. Najprije jasno treba pobijediti Hamas, ali nakon toga trebaju doći dvije države.

U ovom trenutku potrebni su maksimalni napori međunarodne zajednice da se Izrealu garantira sigurnost. Također, bez obzira na to što je legitimno pravo Izraela da se bori protiv Hamasa, civilima u Gazi treba pomoći. Dakle, kako se riješiti Hamasa i kako uspostaviti mir te zaštititi civile, to je sada glavni cilj.

Kina?

– Kina je postala svjetska velesila, to je neosporno. Kina je snažno prisutna i u Africi, Južnoj Americi te na Bliskom istoku. Nastoji što više gospodarski biti prisutna i u Europi i SAD-u. Kina također ima svoje strateške ciljeve. Tajvan je poseban problem.

SAD i Hrvatska podržavaju politiku jedne Kine, ali nikako da se to dogodi silom. Treba poštovati mišljenje građana Tajvana. Globalno gledano, stvoren je multipolarni svijet u kojem danas postoje i SAD, i Kina, pa i Rusija, koja nije gospodarska, ali je nuklearna velesila te velesila što se tiče energetskih resursa.

To uvijek treba imati na umu. Recimo i da Rusija ima svoje interese u Africi, Wagner je izveo državne udare te smijenio nekoliko predsjednika u Africi. Također, politika UN-a i SAD-a u Africi sigurno nije bila uspješna te su snažne migracije jedna od posljedica tih procesa.

Kada se analizira svijet nakon pada Berlinskog zida i komunizma, postojalo je vrijeme jedne velike nade. Nade da će se sukobi među državama rješavati isključivo mirnim putem, te da će ojačati uloga UN-a i međunarodnih institucija, te će se problemi rješavati dogovorima.

Danas nažalost vidimo da se sve potpuno promijenilo. Geostrateški interesi Rusije i Kine su u prvom planu, a sve su oči uprte i u SAD gdje nas u studenom očekuju najzanimljiviji predsjednički izbori od Drugog svjetskog rata.

Tagovi: granić, vojska, nato, ukrajina, izrael
PROČITAJ I OVO
Ukrajinska vojska izgubila položaje na istoku zemlje
RATNA SREĆA
Ukrajinska vojska izgubila položaje na istoku zemlje
KIJEV - Borbe na istoku Ukrajine su se pogoršale, a ukrajinska vojska povukla se na nove položaje na barem tri mjesta duž bojišnice, rekao je u nedjelju vrhovni zapovjednik ukrajinskih oružanih snaga.
Macron: Francuska bi mogla nuklearnim oružjem braniti Europu
NEOČEKIVANO
Macron: Francuska bi mogla nuklearnim oružjem braniti Europu
PARIZ - Francusko nuklearno oružje trebalo bi biti dio debate o europskoj obrani, rekao je francuski predsjednik Emmanuel Macron skupini regionalnih novina u nedjelju, u komentarima koji su su izazvali oštre kritike njegovih političkih oponenata uoči EU izbora u lipnju.
Medved: Vjerujem da ćemo se tijekom sljedećeg tjedna dogovoriti s DP-om
PORUKE
Medved: Vjerujem da ćemo se tijekom sljedećeg tjedna dogovoriti s DP-om
ZAGREB - Član HDZ-ovog predsjedništva i tehnički potpredsjednik vlade te ministar branitelja Tomo Medved dao je izjavu za medije u kojoj je komentirao kako teku pregovori s Domovinskim pokretom za sastavljanje vladajuće većine. Kazao je da se pregovori nastavljaju u ponedjeljak.
Vučemilović: Sa SDP-om i Možemo? Nikad, baš nikad
JASNA PORUKA
Vučemilović: Sa SDP-om i Možemo? Nikad, baš nikad
ZAGREB - Vesna Vučemilović, članica Predsjedništva Hrvatskih suverenista, oglasila se sinoć na Facebooku i poručila da nikad neće glasati ni za kakav savez sa SDP-om i Možemo.
Kakav Ustavni sud treba Hrvatskoj?
DVOJBE
Kakav Ustavni sud treba Hrvatskoj?
ZAGREB - Njegove zadaće trebaju biti jasnije tako da i građani mogu shvatiti, zašto je on neophodan.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE