GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Glavni tužitelj ICC-a: Putin neće biti pošteđen progona za ratne zločine

Glavni tužitelj ICC-a: Putin neće biti pošteđen progona za ratne zločine
JASNA PORUKA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.10.2022 / 08:10
Autor: SEEbiz / H
DEN HAAG - Vladimir Putin neće biti pošteđen progona za ratne zločine ako dokazi budu upućivali da ih je počinio, tvrdi glavni tužitelj Međunarodnog kaznenog suda (ICC).

Tužitelj ICC-a Karim Khan, koji trenutno istražuje prijestupe na terenu u Ukrajini, rekao je za Euro news da Putinov predsjednički položaj neće pomoći da prođe nekažnjeno.

"Nije obrana pozivati se na naredbe nadređenog, niti je službeni položaj pojedinca poput generala, predsjednika ili premijera osnova za imunitet. Ne postoji imunitet za međunarodne zločine, a također nema ni zastare za ratne zločine ili zločine protiv čovječnosti", rekao je Khan za Euro news.

Rusija je optužena da je počinila ratne zločine diljem Ukrajine. Ruske vojne snage optužene su za silovanja, ubojstva te mučenja civilnog stanovništva.

Optužbe za ratne zločine postale su sve glasnije nakon što je Moskva u ponedjeljak pokrenula raketne napade u kojima je u Ukrajini ubijeno najmanje 19, a ranjeno 105 ljudi. Khan je rekao da su takvi napadi neprihvatljivi ako se utvrdi da su istiniti.

"Jedna stvar je jasna - ne možete namjerno gađati civilne objekte, škole i bolnice, mjesta stanovanja civila osim ako se ne koriste za postizanje izrazite vojne prednosti. Čak i tada postoji pravilo proporcionalnosti. I to je nešto, znate, primjenjivo.

Naravno, možete ekstrapolirati iz toga u smislu niza različitih ciljeva, bilo da su to mostovi ili energetske lokacije. Ali širenje terora nije dopušteno. A onda treba promatrati stvari kao dio cjelokupnog obrasca, kao za razliku od samo jednokratnih slučajeva. Međunarodno pravo je sada relevantnije nego ikada zbog napetosti između Rusije i Zapada.

U vrlo smo kritičnom trenutku...U trenutku kad čelnici govore o korištenju nasilja, bombi i metaka. Treba zastati i razmisliti, kamo idemo? Ali u trenutku kada govorimo o taktičkom nuklearnom oružju, to nije samo zona sumraka, too je predvečerje noćne more. I moramo to shvatiti krajnje ozbiljno.

Mislim da zakon ima svoju ulogu. Neće riješiti sve svjetske probleme, ali moramo se pobrinuti da bude relevantan u ovim najkritičnijim trenucima koje ljudi proživljavaju. Ovo nije holivudski film. Ovo je nešto što je mnogima blisko i osobno", rekao je tužitelj ICC-a za Euro news.

Khan i njegov zajednički tim trenutno istražuju ratne zločine u Ukrajini sa šest zemalja EU pod okriljem Eurojusta, agencije za pravosudnu suradnju.

Tagovi: Međunarodni kazneni sud, Karim Khan, Vladimir Putin, rat u Ukrajini
PROČITAJ I OVO
DP na točki loma: Kako progutati SDSS u Vladi?
PREGOVORI
DP na točki loma: Kako progutati SDSS u Vladi?
ZAGREB - DP-ovci su se povukli kućama u Slavoniju i tamo razgovaraju kako doskočiti problemu oko SDSS-a u Vladi na što nikako ne pristaju.
Grbin: Plenkoviću treba psihijatar
OŠTRO
Grbin: Plenkoviću treba psihijatar
ZAGREB - Predsjednik SDP-a Peđa Grbin kaže da oni o imenima ne govore i da na sjednici Predsjedništva nisu govorili o tome.
Uhićen predsjednik gospićkog HDZ-a i voditelj Hrvatskih šuma
UHIĆENJE
Uhićen predsjednik gospićkog HDZ-a i voditelj Hrvatskih šuma
GOSPIĆ - Jutros je u Gospiću uhićen Mario Stilinović (50), voditelj Uprave šuma Podružnice Gospić i predsjednik Gradskog odbora HDZ-a grada Gospića.
Troskot: Ponudili smo Penavi poziciju predsjednika Sabora
OTKRIĆA
Troskot: Ponudili smo Penavi poziciju predsjednika Sabora
ZAGREB - Zvonimir Troskot iz Mosta je gostovao na N1 gdje je komentirao post-izborna preslagivanja i koalicije.
Nervozni Plenković udario po oporbi: Prave se bijeli kao snijeg
KANONADA
Nervozni Plenković udario po oporbi: Prave se bijeli kao snijeg
ZAGREB - Nakon što je prije neki dan najavio da će svaki dan davati izjave, premijer Andrej Plenković pred novinare je došao i nakon sjednice Vlade.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE