GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Glasanje u samo 83 doma za starije, tisuće staraca ostaje bez prava glasa

Glasanje u samo 83 doma za starije, tisuće staraca ostaje bez prava glasa
SRAMOTNO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.07.2020 / 16:17
Autor: SEEbiz / N1 info
ZAGREB - Više tisuća osoba starije životne dobi ostat će zbog epidemije koronavirusa uskraćeno za ustavno pravo glasa, proizlazi iz uputa DIP-a te odluke resornog Ministarstva socijalne skrbi za predstojeće izbore.

Naime, u Hrvatskoj je više od 200 domova za starije osobe, a samo njih 83 ministarstvo Vesne Bedeković odredilo je kao biračka mjesta na kojima se može glasati.

U Ministarstvu objašnjavaju kako su prvotno predvidjeli 101 biračko mjesto u domovima, ali se 18 domova izjasnilo da ne žele da njihove ustanove budu određene kao biračka mjesta.

Radi se uglavnom o državnim te županijskim domovima za starije, dok u većini privatnih domova glasanje neće biti omogućeno. Ministarstvo se, tvrde u odgovoru za N1, vodilo popisom biračkih mjesta u domovima u prošlim izbornim ciklusima – međutim, tada nije bilo epidemije koronavirusa.

Istovremeno, DIP je već 25. lipnja javno pojasnio kako ne namjerava slati članove biračkih odbora u staračke domove kako bi omogućili glasanje njihovom korisnicima. Kako za domove za starije osobe vrijedi uputa Nacionalnog stožera civilne zaštite da im se zbog sprječavanja zaraze Covidom-19 onemogući kretanje bez krajnje nužde, ravnatelji su na sto muka jer korisnici žele izaći i glasati, a oni im to ne mogu omogućiti.

Na čitav problem DIP, izborno povjerenstvo Grada Zagreba, GONG i resorno Ministarstvo upozorila je Sanja Major, ravnateljica Doma zaklade Lavoslava Schwarza, no problem nije riješen.

Resorno Ministarstvo objašnjava kako je odluku o biračkim mjestima u domovima za starije donijelo prije novog rasta oboljelih od koronavirusa i prije nove odluke o "zatvaranju" domova za starije. Napominju kako su DIP-u preporučili da stoga ipak pošalje članove biračkih odbora u one domove u kojima ne postoji druga mogućnost za glasanje, te da osobe u tim ustanovama glasaju po istim pravilima kao i osobe u samoizolaciji – no odgovora na tu inicijativu još nema.

Više tisuća starijih ljudi, a procjenjuje se da ih je u privatnim domovima oko 6000, tako praktički ostaje bez prava glasa.

N1 je vezano uz ovu situaciju poslao upite i DIP-u te Ustavnom sudu, no do zaključenja ovog teksta nismo dobili odgovore.

Odgovor Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku prenosimo u cijelosti:

"Sukladno čl. 71. Zakona o izborima zastupnika u Hrvatski sabor („Narodne novine“ broj 116/99, 109/00, 53/03, 69/03, 167/03, 44/06, 19/07, 20/09, 145/10, 24/11, 93/11, 120/11, 19/15, 104/15, 98/19) Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, u suradnji s Državnim izbornim povjerenstvom i Ministarstvom uprave, odredilo je biračka mjesta za glasovanje birača koji su smješteni u ustanovama socijalne skrbi.

Prilikom određivanja posebnih biračkih mjesta uzeto je u obzir koje su ustanove bile određene posebnim, ali i redovnim biračkim mjestima na ranijim izborima (prethodnim izborima za zastupnike u Hrvatski sabor 2016. godine, izborima za članove u Europski parlament iz Republike Hrvatske 2019. godine i predsjedničkim izborima 2019. godine).

Svim takvim ustanovama upućen je dopis dana 5. lipnja 2020. u kojima je navedeno kako je planirano njihovu ustanovu odrediti posebnim biračkim mjestom na kojem će moći glasovati samo korisnici koji koriste uslugu smještaja u toj ustanovi te je zatraženo izjašnjavanje o navedenome.

U prijedlogu je bilo određeno 101. posebno biračko mjesto.

Po zaprimanju odgovora ustanova, utvrđeno je kako 18 ustanova nije suglasno s određivanjem njihove ustanove posebnim biračkim mjestom smatrajući isto nesvrhovitim iz različitih razloga (ne postoji interes korisnika za izlazak na izbore, broj birača koji su iskazali interes za korištenje biračkog prava je mali i/ili se može osigurati na drugi način sl.).

Slijedom navedenoga, Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku je dana 15. lipnja 2020. donijelo Rješenje o određivanju biračkih mjesta za glasovanje birača koji su smješteni u ustanovama socijalne skrbi, KLASA:022-03/20-02/102, URBROJ:519-04-3-1-1/5-20-8, kojim su određena 83 posebna biračka mjesta.

U svrhu ostvarivanja biračkog prava svih drugih korisnika usluge smještaja (koji nisu smješteni u ustanovama koje su određene posebnim biračkim mjestima), sastavljene su detaljne upute o načinu na koji takvi birači mogu ostvariti svoje biračko pravo (privremenim upisom u registar birača ili s potvrdom za glasovanje izvan mjesta prebivališta) te dostavljene ravnateljima svih ustanova koje pružaju uslugu smještaja.

Sve upute, kao i Rješenje o određivanju biračkih mjesta za glasovanje birača koji su smješteni u ustanovama socijalne skrbi, objavljene su na web stranicama Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Ministarstvo naknadno nije zaprimilo zahtjev ili upit nijednog pružatelja usluga koji bi ukazivao na potrebu da se neki drugi pružatelj usluga dodatno odredi posebnim biračkim mjestom.

Prema procjeni ustanova koje su određene posebnim biračkim mjestom, na svim posebnim biračkim mjestima trebalo bi glasovati ukupno 8.000 birača.

Napominjemo, kako je Rješenje o određivanju biračkih mjesta za glasovanje birača koji su smješteni u ustanovama socijalne skrbi doneseno prije nego što je Ministarstvo u suradnji s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo i Nacionalnim stožerom civilne zaštite RH, donijelo uputu kojom se privremeno zabranjuju posjete i izlasci korisnika iz ustanova u sustavu socijalne skrbi koje pružaju uslugu smještaja u svrhu zaštite njihovog zdravlja.

Kako bi osigurali ostvarivanje biračkog prava i korisnicima koji nisu smješteni u ustanovama koje su određene posebnim biračkim mjestima, Ministarstvo je zatražilo od Državnog izbornog povjerenstva omogućavanje ostvarivanja glasačkog prava na isti način kao i građanima u samoizolaciji, odnosno, izlaskom članova biračkog odbora na teren."

Tagovi: domovi za starije, starački domovi, biračko pravo, parlamentarni izbori u Hrvatskoj, Sanja Major, Vesna Bedeković
PROČITAJ I OVO
MUP Srbije: Dojave o bombama poslane iz sedam država
OTKRIĆA
MUP Srbije: Dojave o bombama poslane iz sedam država
BEOGRAD - Poruke o postavljenim bombama u Srbiji prethodnih dana poslane su iz Poljske, Gambije, Irana, Nigerije, Ukrajine, Slovenije i Rusije, priopćilo je u srijedu navečer srbijansko ministarstvo unutarnjih poslova.
Elon Musk neće više glasati za demokrate, okreće se republikancima
PORUKE
Elon Musk neće više glasati za demokrate, okreće se republikancima
ZAGREB - Milijarder Elon Musk, najbogatiji čovjek na svijetu i izvršni direktor Tesle, rekao je u srijedu da je dosad glasao za demokrate, ali da će u budućnosti glasati za republikance.
Nenad Periš u suzama: Matej je svoju priču na ovoj zemlji završio
TUŽAN EPILOG
Nenad Periš u suzama: Matej je svoju priču na ovoj zemlji završio
ZAGREB - "Čekali smo vijest, čekali smo istinu i ta istina se na kraju pokazala takva kakva jest, bolna, nikakva, teška".
SAD: Broj slučajeva korone utrostručio se u mjesec dana
VIRUS
SAD: Broj slučajeva korone utrostručio se u mjesec dana
WASHINGTON - Sjedinjene Države bilježe trostruko povećanje broja slučajeva covida-19 tijekom proteklog mjeseca i stalan porast u posljednjih pet tjedana, izjavila je u srijedu ravnateljica Američkog centra za kontrolu i prevenciju bolesti Rochelle Walensky.
Rusija upotrebljava novu generaciju laserskog oružja u Ukrajini
ORUŽJE
Rusija upotrebljava novu generaciju laserskog oružja u Ukrajini
LONDON - Rusija je u srijedu otkrila da koristi novu generaciju snažnog laserskog oružja u Ukrajini za spaljivanje dronova te da razmješta tajno oružje kako bi se suprotstavila velikoj količini zapadnog oružja koje se isporučuje toj susjednoj zemlji.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE