GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Gates će se ovoga tjedna sastati sa Xi Jinpingom, evo koje su teme

Gates će se ovoga tjedna sastati sa Xi Jinpingom, evo koje su teme
NAJAVE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.06.2023 / 08:14
Autor: SEEbiz
NEW YORK - Suosnivač Microsofta Bill Gates sastat će se u petak s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom, izvijestio je Reuters u srijedu pozivajući se na dva izvora upoznata s tim pitanjem.

Sastanak će biti Xijev prvi sa stranim izvršnim direktorom u posljednjih nekoliko godina, navodi se u izvješću, budući da je kineski čelnik prestao putovati u inozemstvo gotovo tri godine nakon što je Kina zatvorila svoje granice tijekom pandemije.

To bi mogao biti sastanak jedan na jedan, rekao je Reuters ne otkrivajući pojedinosti o tome o čemu bi mogli razgovarati.

CNBC je kontaktirao kinesko ministarstvo vanjskih poslova, ali nije dobio odgovor u vrijeme objave.

Njih dvojica upoznala su se 2015. na marginama Boao foruma, okupljanja političkih i poslovnih čelnika, održanog u pokrajini Hainan. Razgovarali su o stajalištima o poboljšanju javnog zdravstva i smanjenju siromaštva, prema kineskom ministarstvu vanjskih poslova.

Gates je u srijedu tvitao rekavši da je sletio u Peking u "posjet s partnerima koji su radili na globalnim zdravstvenim i razvojnim izazovima" za Zakladu Billa i Melinde Gates. Ovo je njegov prvi posjet od 2019.

Milijarder je odstupio s mjesta predsjednika upravnog odbora Microsofta u ožujku 2020. kako bi "posvetio više vremena svojim filantropskim prioritetima uključujući globalno zdravlje, razvoj, obrazovanje i njegov sve veći angažman u borbi protiv klimatskih promjena". Svoju izvršnu funkciju u Microsoftu napustio je 2008. godine.

Gatesov posjet dolazi uoči dugo očekivanog putovanja američkog državnog tajnika Antonyja Blinkena u Kinu ovog vikenda, s ciljem stabilizacije odnosa između dvaju najvećih svjetskih gospodarstava.

Kineski ministar vanjskih poslova Qin Gang i Blinken razgovarali su u srijedu i "raspravljali o važnosti održavanja otvorenih linija komunikacije" kako bi se upravljalo američko-kineskim odnosima i "izbjegle pogrešne procjene i sukobi", priopćio je američki State Department.

Tagovi: Bill Gates, Xi Jinping, klima, klimatske promjene
PROČITAJ I OVO
Ukrajinska vojska izgubila položaje na istoku zemlje
RATNA SREĆA
Ukrajinska vojska izgubila položaje na istoku zemlje
KIJEV - Borbe na istoku Ukrajine su se pogoršale, a ukrajinska vojska povukla se na nove položaje na barem tri mjesta duž bojišnice, rekao je u nedjelju vrhovni zapovjednik ukrajinskih oružanih snaga.
Macron: Francuska bi mogla nuklearnim oružjem braniti Europu
NEOČEKIVANO
Macron: Francuska bi mogla nuklearnim oružjem braniti Europu
PARIZ - Francusko nuklearno oružje trebalo bi biti dio debate o europskoj obrani, rekao je francuski predsjednik Emmanuel Macron skupini regionalnih novina u nedjelju, u komentarima koji su su izazvali oštre kritike njegovih političkih oponenata uoči EU izbora u lipnju.
Medved: Vjerujem da ćemo se tijekom sljedećeg tjedna dogovoriti s DP-om
PORUKE
Medved: Vjerujem da ćemo se tijekom sljedećeg tjedna dogovoriti s DP-om
ZAGREB - Član HDZ-ovog predsjedništva i tehnički potpredsjednik vlade te ministar branitelja Tomo Medved dao je izjavu za medije u kojoj je komentirao kako teku pregovori s Domovinskim pokretom za sastavljanje vladajuće većine. Kazao je da se pregovori nastavljaju u ponedjeljak.
Vučemilović: Sa SDP-om i Možemo? Nikad, baš nikad
JASNA PORUKA
Vučemilović: Sa SDP-om i Možemo? Nikad, baš nikad
ZAGREB - Vesna Vučemilović, članica Predsjedništva Hrvatskih suverenista, oglasila se sinoć na Facebooku i poručila da nikad neće glasati ni za kakav savez sa SDP-om i Možemo.
Kakav Ustavni sud treba Hrvatskoj?
DVOJBE
Kakav Ustavni sud treba Hrvatskoj?
ZAGREB - Njegove zadaće trebaju biti jasnije tako da i građani mogu shvatiti, zašto je on neophodan.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE