GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Evo zašto je ovaj tjedan presudan za Italiju

Evo zašto je ovaj tjedan presudan za Italiju
TJEDAN ODLUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.03.2020 / 16:39
Autor: SEEbiz
RIM - Ovaj će tjedan biti presudan u prosudbi hoće li mjere talijanske vlade poduzeti u borbi protiv novog koronavirusa - uključujući zatvaranje čitavih gradova, ograničenja kretanja i zatvaranje javnih mjesta.

Vlada najavljuje više novca za borbu protiv virusa.

"Ako infekcije padnu u narednih sedam dana, to znači da su zatvaranja i poduzete mjere djelovali", rekao je u nedjelju za La Repubblica predsjednik talijanskog Nacionalnog instituta za zdravlje Silvio Brusaferro.

"Na kraju tjedna ćemo shvatiti jesu li i koliko mjere zaustavljanja usporile epidemiju. Očekujemo pozitivne rezultate, optimističan sam. Molimo sve građane za suradnju. Njihova pomoć važna je za razbijanje lanca infekcija ", rekao je on također u časopisu Corriere della Sera u intervjuu objavljenom u ponedjeljak.

Komentari dužnosnika dolaze dok se Italija bavi svojom najvećom nacionalnom javnozdravstvenom katastrofom u modernom vremenu. U Italiji je uočeno najgore izbijanje koronavirusa, COVID-19, izvan Azije, a infekcije i dalje rastu.

U ponedjeljak u ranim poslijepodnevnim satima u Italiji je potvrđeno 1.694 slučaja virusa, a 41 osoba je umrla. U petak je bilo nešto više od 800 potvrđenih slučajeva, u odnosu na samo tri slučaja registrirana tjedan dana ranije, u petak 21. veljače.

Mnogi slučajevi novog koronavirusa viđeni u Europi također vode porijeklo iz Italije, a najteže su pogođene regije Lombardija i Veneto, čiji su glavni gradovi Milan i Venecija popularna poslovna i turistička odredišta.

Desetak gradova u tim regijama stavljeno je u zatvor (i postale su takozvane „crvene zone“ i stavljene u karantenu) prije nešto više od tjedan dana dok je talijanska vlada pokušala zaustaviti širenje. Mjere su na snazi do 8. ožujka.

U Italiji postoje i druge "žute zone" u kojima su škole zatvorene, a sportski događaji i vjerski i kulturni prostori odgođeni ili otkazani. U ostatku Italije postoje preventivne mjere (poput dezinfekcijskih sredstava u prostorijama otvorenim za javnost) čiji je cilj sprječavanje širenja virusa. Čak je i Vatikan morao umanjiti nagađanja da je papa Franjo, koji ima prehladu, zaražen virusom, nakon što je otkazao svoje sudjelovanje u jednom tjednom duhovnom odmoru.

Talijanske zdravstvene vlasti na prvoj liniji trude se nositi se s naglim porastom broja zaraženih. Prošlog petka virolog u Milanu opisao je bolnice u Lombardiji, smatrajući da je epicentar izbijanja blizu prijelomne točke, u "teškoj krizi" i da je zabilježio "preopterećenje" pacijenata.

Ministar gospodarstva Roberto Gualtieri najavio je u nedjelju da će Italija uvesti mjere vrijedne 3,6 milijardi eura (3,5 milijardi dolara) za pomoć gospodarstvu. Oni će uključivati porezne olakšice za tvrtke koje su pretrpjele pad prihoda od 25%, kao i dodatna sredstva za zdravstvenu uslugu u zemlji.

Tagovi: Italija, koronavirus, Giuseppe Conte, Roberto Gualtieri
PROČITAJ I OVO
DP na točki loma: Kako progutati SDSS u Vladi?
PREGOVORI
DP na točki loma: Kako progutati SDSS u Vladi?
ZAGREB - DP-ovci su se povukli kućama u Slavoniju i tamo razgovaraju kako doskočiti problemu oko SDSS-a u Vladi na što nikako ne pristaju.
Grbin: Plenkoviću treba psihijatar
OŠTRO
Grbin: Plenkoviću treba psihijatar
ZAGREB - Predsjednik SDP-a Peđa Grbin kaže da oni o imenima ne govore i da na sjednici Predsjedništva nisu govorili o tome.
Uhićen predsjednik gospićkog HDZ-a i voditelj Hrvatskih šuma
UHIĆENJE
Uhićen predsjednik gospićkog HDZ-a i voditelj Hrvatskih šuma
GOSPIĆ - Jutros je u Gospiću uhićen Mario Stilinović (50), voditelj Uprave šuma Podružnice Gospić i predsjednik Gradskog odbora HDZ-a grada Gospića.
Troskot: Ponudili smo Penavi poziciju predsjednika Sabora
OTKRIĆA
Troskot: Ponudili smo Penavi poziciju predsjednika Sabora
ZAGREB - Zvonimir Troskot iz Mosta je gostovao na N1 gdje je komentirao post-izborna preslagivanja i koalicije.
Nervozni Plenković udario po oporbi: Prave se bijeli kao snijeg
KANONADA
Nervozni Plenković udario po oporbi: Prave se bijeli kao snijeg
ZAGREB - Nakon što je prije neki dan najavio da će svaki dan davati izjave, premijer Andrej Plenković pred novinare je došao i nakon sjednice Vlade.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE