GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Europom se šire tigrasti komarci koji mogu prenijeti opasne viruse

Europom se šire tigrasti komarci koji mogu prenijeti opasne viruse
OPASNO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.09.2023 / 11:09
Autor: SEEbiz
PARIZ -Zdravstvene vlasti u Parizu po prvi su put provele fumigaciju kako bi ubile tigraste komarce koji su se zbog klimatskih promjena namnožili u francuskoj prijestolnici i sjevernoj Europi, piše The Guardian.

Radi se o specifičnoj metodi dezinsekcije, gdje se insekti ubijaju primjenom plina i para u strogo kontroliranim uvjetima. Ceste su bile zatvorene, a ljudi su zamoljeni da ostanu u svojim domovima u jugoistočnom Parizu u ranim jutarnjim satima, dok su izvođači radova za suzbijanje štetočina raspršivali insekticid po drveću, zelenim površinama i drugim područjima gdje se komarci razmnožavaju.

Ovakvi su prizori redovita pojava u tropskim gradovima, a sad su i sve češći u Europi u koju je tigrasti komarac stigao iz jugoistočne Azije. Ovaj insekt može prenijeti opasne denga, zika i čikungunja viruse, koji u dobrom broju slučajeva mogu završiti i smrću zaraženih.

“Bila je to prva fumigacija u Parizu, ali ne i prva u Francuskoj”, rekla je Anne Souvris, zamjenica pariškog gradonačelnika zadužena za zdravstvenu politiku, navodeći kako je jug zemlje već nekoliko godina pod najezdom tigrastih komaraca.

“Ove se operacije provode kako bi se smanjio rizik od prijenosa denga groznice nakon otkrivanja slučaja”, dodala je.

Ciljano područje fumigacije bilo je 150 metara oko kuće osobe koja se zarazila denga groznicom u inozemstvu, kako bi se smanjio rizik od daljnjeg prijenosa bolesti. Osoba koja je unijela virus, naime, u slučaju uboda tigrastog komarca i sama može postati prijenosnik bolesti na druge, tumače stručnjaci.

Tigrasti komarac, poznat i kao aedes albopictus, u južnoj se Europi pojavio u prvom desetljeću ovog stoljeća i od tad se ubrzano probija prema sjeveru. Dosad se nastanio u Francuskoj, Njemačkoj i Švicarskoj.

Zdravstveni stručnjaci kažu da su za širenje u Europi odgovorne klimatske promjene, jer toplije vrijeme skraćuje razdoblje inkubacije jajašaca, dok zime više nisu dovoljno hladne da ubiju ove insekte. U Francuskoj je tigrasti komarac prvi put uočen 2004. godine, a sad je prisutan u čak 71 od 96 departmana na kopnu.

“Uvjereni smo da je to rizik koji će postati sve veći”, rekla je za AFP u travnju Marie-Claire Paty, voditeljica jedinice za praćenje vektorskih bolesti pri javnozdravstvenom tijelu Sante Publique.

Tagovi: KOMARCI, TIGRASTI KOMARCI, ZARAZA
PROČITAJ I OVO
Tomašević: Nećemo podržati Penavu za predsjednika Sabora
JASNA PORUKA
Tomašević: Nećemo podržati Penavu za predsjednika Sabora
ZAGREB - Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević se osvrnuo na proslavu Praznika rada, ali i druge političko-društvene teme.
Večeras novi potres kod Slunja
UZNEMIRENOST
Večeras novi potres kod Slunja
SLUNJ - Područje Slunja pogodio je još jedan potres magnitude 3.8 po Richteru, javlja Seizmološka služba RH. Potres je udario u 19.03 sati, a epicentar je bio oko 15 km južno od Slunja.
Milanović: Pregovori su nikad prljaviji, a Plenković se znoji
PREDSJEDNIK
Milanović: Pregovori su nikad prljaviji, a Plenković se znoji
BUDINŠČINA - Predsjednik Republike Zoran Milanović jutros je sudjelovao u obilježavanju 29. obljetnice VRO-a Bljesak u Okučanima, a zatim je posjetio Općinu Budinščina, gdje je sudjelovao na svečanoj sjednici Općinskog vijeća. Nakon toga stao je pred novinare.
Izvori s pregovora: Plenković namjerno zavlači, ima novi plan
NESLUŽBENO
Izvori s pregovora: Plenković namjerno zavlači, ima novi plan
ZAGREB - Prema izvorima Telegrama, dobro upućenih u dosadašnji tijek razgovora HDZ-a i DP-a, ti razgovori nisu odmakli daleko.
Grbin: Vlada s Možemo i DP-om nije realna, IDS se treba izjasniti
PORUKE
Grbin: Vlada s Možemo i DP-om nije realna, IDS se treba izjasniti
PULA - Predsjednik SDP-a Peđa Grbin izjavio je u Puli da nemaju pravo odustati od antikorupcijske koalicije te da su SDP-ove pozicije jasne, ali se o tome moraju izjasniti Domovinski pokret i IDS.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE