GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

EU predlaže potpunu suspenziju sporazuma o izdavanju viza s Rusijom

EU predlaže potpunu suspenziju sporazuma o izdavanju viza s Rusijom
VIZE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.09.2022 / 17:47
Autor: SEEbiz / H
BRUXELLES - Europsku unija je u utorak predložila punu suspenziju sporazuma o pojednostavljenju izdavanja viza s Rusijom, što znači da će ruski građani plaćati više, a postupak izdavanja viza trajati dulje.

Prijedlog je uslijedio nakon što su o tome politički dogovor postigli ministri vanjskih poslova država članica prošli tjedan u Pragu.

Komisija je također objavila prijedlog o nepriznavanju ruskih putovnica izdanih na okupiranim područjima Ukrajine.

“Sve dok traje ruska agresija na zemlju kandidatkinju za članstvo u EU-u, ruski građani ne mogu imati olakšice za putovanje u Europu”, rekao je potpredsjednik Komisije za promicanje europskog načina života Margaritis Schinas.

Dodao je da je vizna politika EU-a “znak povjerenja, koje je Rusija potpuno urušila ničim izazvanim i nepravednim agresivnim ratom protiv Ukrajine”.

Rusi će ubuduće plaćati 80 eura za vize za ulazak u EU umjesto sadašnjih 35 eura. Rok za konzulate koji izdaju vize povećat će se s 10 na 15 dana i može se produžiti do najviše 45 dana kada je potrebna detaljnija provjera tražitelja vize.

Ograničit će se izdavanje viza koje omogućavaju višekratni ulazak u EU i ruski će građani u zahtjevima za izdavanje viza morati predočiti više dokumenata nego što je sada slučaj.

Sporazum o pojednostavljenom izdavanju viza s Rusijom stupio je na snagu lipnju 2007. Dan nakon početka ruske invazije na Ukrajinu, 25. veljače EU ga je djelomično suspendirala za ruske poslovne ljude. Prijedlog o suspenziji sporazuma treba odobriti Vijeće EU-a.

Tagovi: bezvizni režim, Rusija, zabrana putovanja za Ruse
PROČITAJ I OVO
Bilek: Manjine daju potporu Jandrokoviću za šefa Sabora
POTPORA
Bilek: Manjine daju potporu Jandrokoviću za šefa Sabora
ZAGREB - Predstavnik češke i slovačke nacionalne manjine Vladimir Bilek, u ime kluba nacionalnih manjina, poručio je za RTL da će dati potporu HDZ-ovu Gordanu Jandrokoviću za predsjednika Hrvatskog sabora. To bi značilo da će HDZ ako se dogovori s Domovinskim pokretom oformiti većinu.
Izvori: DP bi se mogao podijeliti
NESLUŽBENO
Izvori: DP bi se mogao podijeliti
ZAGREB - Domovinski pokret održao je prvu rundu službenih pregovora s HDZ-om. Iz DP-a su tvrdili da nema raskola i da kod njih vlada zajedništvo, no neslužbene informacije ipak govore nešto drugačije.
Plenković: Korumpirana ljevica želi porobiti institucije
JASNA PORUKA
Plenković: Korumpirana ljevica želi porobiti institucije
ZAGREB - Poručio je da će HDZ imati "dovoljno ruku" i sastaviti parlamentarnu većinu, naglasivši da razgovore vodi s ozbiljnima i odgovornima, no neće s Mostom, Možemo! i SDP-om koje je nazvao korumpiranima jer "žele porobiti neovisne institucije".
U Hrvatsku stiglo prvih šest Rafalea: Hrvatsko nebo je sada sigurnije
AVIONI
U Hrvatsku stiglo prvih šest Rafalea: Hrvatsko nebo je sada sigurnije
ZAGREB - Prvih šest od ukupno dvanaest višenamjenskih borbenih aviona Rafale u četvrtak je stiglo u Hrvatsku, dvije godine i pet mjeseci nakon potpisivanja ugovora s Francuskom vrijednog više od milijardu eura, a dolazak zadnjih od ugovorenih aviona očekuje se početkom sljedeće godine.
Hrebak: Samo su dvije opcije
PORUKE
Hrebak: Samo su dvije opcije
ZAGREB - Prije osam dana održani su parlamentarni izbori. Vladu još nemamo, a šanse da je sastave imaju i HDZ-ova i SDP-ova koalicija.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE