GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

EU dogovorio plan za oružje za Ukrajinu vrijedan dvije milijarde eura

EU dogovorio plan za oružje za Ukrajinu vrijedan dvije milijarde eura
MAĐARSKA SE IZUZELA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.03.2023 / 21:12
Autor: SEEbiz
BRUXELLES - Članice Europske unije u idućih 12 mjeseci planiraju opskrbiti Ukrajinu s milijun komada topničkog streljiva, rekli su u ponedjeljak agenciji dpa diplomati EU-a.

Zemlje bi trebale odmah početi s isporukom streljiva u Ukrajinu iz postojećih vlastitih zaliha. Usto bi članice EU-a u idućih šest mjeseci trebale zajednički nabaviti više granata kalibra 155 mm da bi dugoročno pomogle Ukrajini.

Za isporuku streljiva članice bi trebale dobiti djelomičnu naknadu putem EU fonda koji je proteklih mjeseci poslužio za financiranje pošiljki oružja Kijevu.

Prema postojećim planovima predviđeno je da će za slanje streljiva Kijevu na raspolaganju biti ukupno dvije milijarde eura.

Sporazum je sklopljen zbog bojazni da bi Ukrajini relativno skoro mogla nedostajati znatna količina važnih vrsta streljiva.

Ministri vanjskih poslova EU-a odobrili su trofazni akcijski plan čija je svrha opskrbiti ukrajinske snage s najmanje milijun granata od 155 mm i popuniti strateške zalihe zemalja EU-a, od kojih su neke gotovo u potpunosti iscrpljene, rekli su predstavnici pet izaslanstava.

Dogovor je pozdravio šef ukrajinske diplomacije Dmitro Kuleba, koji je na sastanku sudjelovao putem videokonferencije.

Mađarska ne želi slati streljivo Ukrajini iako to neće spriječiti druge zemlje Europske unije da to učine, rekao je mađarski šef diplomacije Peter Szijjarto.

- Mađarska ne isporučuje oružje. Mi želimo mir, rekao je Szijjarto na konferenciji za medije. Zbog toga ne sudjelujemo u tome. Ne isporučujemo streljivo Ukrajini niti sprječavamo druge da rade što žele, nastavio je mađarski ministar.

Doprinos Budimpešte EPF-u iznosi oko jedan posto, što iznosi otprilike deset milijuna eura. Ta sredstva će se koristiti u druge svrhe, kao što je rad na stabilnosti zapadnog Balkana i smanjenje migracijskog pritiska, prenosi mađarsko ministarstvo Szijjartove riječi.

Tagovi: Europska unija, streljivo za Ukrajinu, Ukrajina, Peter Szijjarto
PROČITAJ I OVO
Bilek: Manjine daju potporu Jandrokoviću za šefa Sabora
POTPORA
Bilek: Manjine daju potporu Jandrokoviću za šefa Sabora
ZAGREB - Predstavnik češke i slovačke nacionalne manjine Vladimir Bilek, u ime kluba nacionalnih manjina, poručio je za RTL da će dati potporu HDZ-ovu Gordanu Jandrokoviću za predsjednika Hrvatskog sabora. To bi značilo da će HDZ ako se dogovori s Domovinskim pokretom oformiti većinu.
Izvori: DP bi se mogao podijeliti
NESLUŽBENO
Izvori: DP bi se mogao podijeliti
ZAGREB - Domovinski pokret održao je prvu rundu službenih pregovora s HDZ-om. Iz DP-a su tvrdili da nema raskola i da kod njih vlada zajedništvo, no neslužbene informacije ipak govore nešto drugačije.
Plenković: Korumpirana ljevica želi porobiti institucije
JASNA PORUKA
Plenković: Korumpirana ljevica želi porobiti institucije
ZAGREB - Poručio je da će HDZ imati "dovoljno ruku" i sastaviti parlamentarnu većinu, naglasivši da razgovore vodi s ozbiljnima i odgovornima, no neće s Mostom, Možemo! i SDP-om koje je nazvao korumpiranima jer "žele porobiti neovisne institucije".
U Hrvatsku stiglo prvih šest Rafalea: Hrvatsko nebo je sada sigurnije
AVIONI
U Hrvatsku stiglo prvih šest Rafalea: Hrvatsko nebo je sada sigurnije
ZAGREB - Prvih šest od ukupno dvanaest višenamjenskih borbenih aviona Rafale u četvrtak je stiglo u Hrvatsku, dvije godine i pet mjeseci nakon potpisivanja ugovora s Francuskom vrijednog više od milijardu eura, a dolazak zadnjih od ugovorenih aviona očekuje se početkom sljedeće godine.
Hrebak: Samo su dvije opcije
PORUKE
Hrebak: Samo su dvije opcije
ZAGREB - Prije osam dana održani su parlamentarni izbori. Vladu još nemamo, a šanse da je sastave imaju i HDZ-ova i SDP-ova koalicija.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE