GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Erdogan putuje u Kijev u nadi da će biti posrednik u smirivanju tenzija s Rusijom

Erdogan putuje u Kijev u nadi da će biti posrednik u smirivanju tenzija s Rusijom
POSREDNIK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.02.2022 / 10:07
Autor: SEEbiz / H
ANKARA - Turski predsjednik Tayyip Erdogan u četvrtak putuje u posjet Ukrajini, nakon što je predložio da Ankara bude posrednik u smirivanju napetosti s Rusijom, bez zauzimanja strana.

Turski dužnosnik rekao je Reutersu da Ankara očekuje da će se napetosti doista ublažiti nakon susreta u Kijevu s predsjednikom Volodimirom Zelenskijem. Ankara i Kijev su dan ranije objavili da će potpisati nekoliko sporazuma, među njima i onaj o slobodnoj trgovini.

Rusija odbacuje tvrdnje Zapada da planira invaziju na Ukrajinu te traži sigurnosne garancije da se NATO neće dalje širiti na istok niti postavljati raketne sustave u Ukrajinu.

Erdoganov posjet događa se nakon posjeta čelnika NATO članica Velike Britanije, Poljske i Nizozemske Kijevu. Turska ima dobre odnose s Ukrajinom i Rusijom, no rekla je da će kao članica NATO-a učiniti što je potrebno ako Rusija napadne.

Ankara se još u studenom ponudila da bude posrednikom, a turski diplomatski izvori prošli su mjesec otkrili da su i Kijev i Moskva otvoreni za tu ideju.

Drugi turski dužnosnik, govoreći također pod uvjetom anonimnosti, rekao je da će Erdogan u telefonskom pozivu pozvati dvije strane na suzdržanost, pa je dodao da Ankara želi nastaviti suradnju s objema „veoma važnim“ državama.

Turski pristup nije „zauzimanje jedne strane“, rekao je dužnosnik.

„Erdoganovom inicijativom i uz poruke koje će poslati, očekujemo da će se napetosti smiriti“, zaključio je.

Turska dijeli Crno more s Ukrajinom i Rusijom. Erdogan je kazao kako bi sukob u regiji bio neprihvatljiv te je upozorio Rusiju da invazija ne bi bila mudar potez.

Iako gradi suradnju na području energetike i obrane s Rusijom, Turska se usprotivila politici Moskve u Siriji i Libiji, kao i ruskoj aneksiji Krima 2014. godine. Turska je Ukrajini prodala sofisticirane vojne dronove.

Tagovi: Recep Tayyip Erdogan, Turska, Ukrajina, Rusija
PROČITAJ I OVO
Xi Jinping na europskoj turneji, dolazi i u Srbiju
KINA-EUROPA
Xi Jinping na europskoj turneji, dolazi i u Srbiju
ZAGREB - Kineski predsjednik Xi Jinping sljedeći tjedan stiže u Europu, prvi put nakon pet godina, u atmosferi napetosti zbog optužbi za špijunažu, kineske podrške Rusiji u ratu u Ukrajini i najave mogućeg uvođenja carine na električne automobile iz Kine.
Sadiq Khan je po treći put izabran za gradonačelnika Londona
KONTINUITET
Sadiq Khan je po treći put izabran za gradonačelnika Londona
LONDON - Londonski gradonačelnik Sadiq Khan, koji pripada britanskim laburistima, osvojio je rekordni treći mandat na izborima, objavio je britanski BBC nakon objave izbornih rezultata iz svih okruga britanske prijestolnice.
Plenković: Histerija je da se ne smije s HDZ-om. U čemu je problem, mi ne znamo engleski dobro?
TEHNIČKI PREMIJER
Plenković: Histerija je da se ne smije s HDZ-om. U čemu je problem, mi ne znamo engleski dobro?
PULA - Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je na svečanom otvorenju obnovljene dvorane ‘Pietro Ciscutti‘ Istarskog narodnog kazališta-Gradskog kazališta Pula, a tom prigodom predviđeno se obratio medijima.
Erlić: Pregovori se bliže kraju
OCJENE
Erlić: Pregovori se bliže kraju
ZAGREB - Obrisi nove parlamentarne većine mogli bi se znati u utorak. Nakon jučerašnjeg neslužbenog sastanka u Sotinu, u utorak će se održati službeni sastanak HDZ-a i Domovinskog pokreta.
Plenković će imati 79 ruku u Saboru
DOGOVOR
Plenković će imati 79 ruku u Saboru

ZAGREB - HDZ i DP su u zadnja 24 sata postigli dogovor o formiranju vladajuće većine, a samim tim i o sastavljanju nove vlade.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE