GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Erdogan izgubio izbore u Istanbulu i mnogim većim gradovima

Erdogan izgubio izbore u Istanbulu i mnogim većim gradovima
PORAZ
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.04.2024 / 12:41
Autor: SEEbiz
ISTANBUL - "Oni koji ne razumiju poruku nacije na kraju će izgubiti", rekao je gradonačelnik Istanbula Ekrem Imamoglu tisućama pristaša nakon što je prebrojavanje glasova pokazalo da je njegova Republikanska narodna stranka lijevog centra (CHP) osvojila megagrad Istanbul s više od milijun glasova, Izvijestio je Reuters.

"Večeras je 16 milijuna građana Istanbula poslalo poruku i našim suparnicima i predsjedniku", rekao je.

Erdoganova konzervativna Stranka pravde i razvoja, lokalno skraćeno AKP, dominira zemljom na nacionalnoj razini.

U govoru u nedjelju navečer, Erdogan je priznao da je njegova stranka "izgubila većinu" i da će raditi na ispravljanju svojih pogrešaka.

"Ako smo pogriješili, ispravit ćemo to... ako nam nešto nedostaje, dovršit ćemo to", rekao je s balkona predsjedničke palače, prema prijevodu Reutersa.

Erdogan (70) vlada Turskom od 2003.

Pobjeda sveobuhvatne oporbe na lokalnim izborima u većim turskim gradovima poput Istanbula, Izmira i glavnog grada Ankare mogla bi postaviti zemlju u novom smjeru. Sam Erdogan postao je istaknut kao gradonačelnik Istanbula 1990-ih prije nego što je kasnije osvojio predsjedničku dužnost; sada, analitičari spekuliraju da bi Imamogluova pobjeda u Istanbulu mogla postati glavnim kandidatom za turskog predsjednika 2028.

Sam Erdogan je svojedobno rekao da tko god osvoji Istanbul, osvojio je Tursku.

Imamoglu, 52-godišnji bivši poduzetnik, gradonačelnik je Istanbula od 2019. Pokušao se kandidirati za predsjednika na općim izborima u Turskoj 2023., ali mu je Erdoganova vlada zabranila da se kandidira, što je potez za koji pristaše CHP-a kažu da je bio čisto politički. Na tim je izborima Erdoganova stranka odnijela veliku pobjedu, ostavljajući AKP na vrhu na nacionalnoj razini.

Otprilike 61 milijun birača imao je pravo glasovati za gradonačelnike, članove vijeća i druge administrativne čelnike u 81 turskoj pokrajini. Odaziv birača zabilježen je na 76%, prema državnoj novinskoj agenciji Anadolu. Rečeno je da je CHP prednjačio u 36 od 81 pokrajine, uključujući nekoliko najvećih turskih gradova.

Tursko gospodarstvo je u silaznoj spirali od 2018., boreći se s izrazito visokom inflacijom, slabom valutom i slabim deviznim rezervama. Godišnja inflacija u zemlji od 85 milijuna stanovnika zabilježena je na 67% u mjesecu veljači, a glavna kamatna stopa u Turskoj iznosi 50% — pri čemu obje brojke uzrokuju značajnu bol običnom turskom potrošaču.

Tagovi: ERDOGAN, IMAMOGLU, TURSKA
PROČITAJ I OVO
Plenković: Milanović je mali miš, nastojimo približiti stavove s DP-om
HDZ I OPORBA
Plenković: Milanović je mali miš, nastojimo približiti stavove s DP-om
ZAGREB - Predsjednik HDZ-a i tehnički premijer obraća se javnosti nakon sjednice predsjedništva te stranke.
Raspudić: Prije bih se poturčio nego podržao Plenkovićev HDZ
SLIKOVITO
Raspudić: Prije bih se poturčio nego podržao Plenkovićev HDZ
ZAGREB - Novoizabrani saborski zastupnik Nino Raspudić danas je na N1 televiziji govori o pregovorima o sastavljanju većine.
Banožić optužen na dan kad su stigli Rafalei
OPTUŽNICA
Banožić optužen na dan kad su stigli Rafalei
ZAGREB - Gotovo pola godine nakon što je u prometnoj nesreći ubio 40-godišnjeg Gorana Šarića, vinkovačko tužiteljstvo je podignulo optužnicu protiv bivšeg ministra obrane Marija Banožića. Optužnica je podignuta 25. travnja, na dan kada su Rafalei stigli u Hrvatsku.
Ovo je nova Vlada Srbije
VUČEVIĆ PREMIJER
Ovo je nova Vlada Srbije
BEOGRAD - Predsednik Srpske napredne stranke i mandatar za sastav nove Vlade Srbije Miloš Vučević predložio je imena novih ministara u Vladi Srbije.
Nova akcija europskih tužitelja: Uhićene su tri osobe
UHIĆENJA
Nova akcija europskih tužitelja: Uhićene su tri osobe
ZAGREB - Europsko tužiteljstvo provelo je još jednu akciju u Hrvatskoj - uhićene su tri osobe zbog sumnje da su počinile kazneno djelo subvencijske prijevare "teške" oko 2,5 milijuna eura, a vezane za obnovu nakon potresa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE