GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Epidemiolozi najavili novi set mjera

Epidemiolozi najavili novi set mjera
MJERE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.09.2021 / 07:26
Autor: SEEbiz / tportal
ZAGREB - Glavni hrvatski epidemiolozi najavili su u petak niz novih promjena vezanih za obuzdavanje korone. Ravnatelj HZJUZ-a Kurnoslav Capak najavio je da će osim osoblja, covid potvrde trebati i pacijenti.

Njegova zamjenica Ivana Pavić Šimetin je paka kazala kako se sprremaju preporuke vezane za samoizolaciju učenika, ali i one za cijepljenje djece.

Od 1. listopada su obvezne covid potvrde u sustavu zdravstva i socijalne skrbi. Kreće se s covid potvrdama za liječnike, medicinske sestre i medicinske tehničare. Najavljeno je da će biti potrebne i za sve koji ulaze u bolnice, bilo da je riječ o majstorima ili ugostiteljskim djelatnicima.

No, Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a najavio je u petak navečer kako će covid potvrde nakon toga biti potrebne i za pacijente.

'Oni pacijenti koji idu na naručenu hospitalizaciju, neki zahvat, trebat će imati covid potvrde. Isto tako, covid potvrdu trebaju imati i oni pacijenti koji idu na neki dijagnostičko-terapeutski zahvat, koji generira aerosol, jer je to onda velika opasnost za one koji su u blizini. Njihove posjete također će trebati imati covid potvrde, npr. pratnja trudnicama, roditelji koji prate djecu na hospitalizaciju te svi koji posjećuju hospitalizirane bolesnike', kazao je Capak za HRT.

Njegova zamjenica Ivana Pavić Šimetin je pak najavila novosti vezane za djecu. U subotu će, kazala je, biti objavljene upute vezane za samoizolacije učenika.

'Zapravo se radi o preporukama koje odmah stupaju na snagu. Glavni kriterij će biti gdje je učenik sjedio u razredu u odnosu na pozitivnog učenika. U samoizolaciju bi išli oni koji su u polumjeru od dva metra od pozitivnog učenika kao i koji su bili u nekakvom organiziranom prijevozu, ali i taj prijevoz bi trebao trajati ne kraće od 15 minuta”, objasnila je Capakova zamjenica Ivana Pavić Šimetin za RTL.

“U pripremi imamo i dokument o cijepljenju djece koji već neko vrijeme najavljujemo. Sada je u završnoj fazi i pripremi. To su zapravo najave koje smo govorili o tome da se sva djeca u dobi od 12 ili više godina mogu cijepiti, a posebno preporučamo cijepljenje djece s kroničnim bolestima ili koji žive s kroničnim bolesnicima u obitelji. Završni razredi srednjih škola i škola koje imaju praksu u ustanovama gdje su u kontaktu s većim brojem ljudi”, potvrdila je.

Što se tiče organizacije cijepljenja u školama Pavić Šimetin je odgovorila da će to ovisiti o Zavodu od županije do županije i o dogovoru sa školama. Vrijeme provedeno u samoizolaciji će za sada ostati za učenike isto kao i za cijelu populaciju koje postoji od početka ljeta, produženo zbog delta soja. Pavić Šimetin kaže kako se razmišlja o nekom samanjenju dana koji se treba provesti u izolaciji, ali ono će se dogoditi na razini cijele populacije.

Tagovi: epidemiološke mjere, ulaz u bolnice, Krunoslav Capak, Ivana Pavić Šimetin
PROČITAJ I OVO
Utaja poreza: 180 policajaca na terenu, pala zločinačka grupa
UHIĆENJA
Utaja poreza: 180 policajaca na terenu, pala zločinačka grupa
ZAGREB - Policija je u srijedu ujutro pokrenula akciju protiv četrdesetak osoba koje Uskok sumnjiči za organiziranu utaju gotovo pedeset milijuna kuna poreza, neslužbeno se doznaje iz izvora bliskih istrazi.
Grad mjesecima ne plaća režije za škole
REŽIJE
Grad mjesecima ne plaća režije za škole
ZAGREB - Zagrebačke škole u ozbiljnim su financijskim problemima zbog višemjesečnog kašnjenja isplate sredstava koje im je dužan osnivač Grad Zagreb, piše u srijedu Jutarnji list.
Neslužbeno: Danas više od 4.400 novih slučajeva zaraze
SVE GORE
Neslužbeno: Danas više od 4.400 novih slučajeva zaraze
ZAGREB - U Hrvatskoj je u utorak zabilježeno 3.360 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva ukupno 17.944.
Australci uskoro ponovno mogu putovati u inozemstvo
PUTOVANJA
Australci uskoro ponovno mogu putovati u inozemstvo
ZAGREB - Australija je potvrdila da će sljedeći tjedan ukinuti zabranu koja je onemogućavala njezinim građanima putovanja u inozemstvo bez posebnog dopuštenja, piše u srijedu BBC.
SAD razmatra ukidanje viza za Izrael, Rumunjsku, Bugarsku i Cipar
VIZE
SAD razmatra ukidanje viza za Izrael, Rumunjsku, Bugarsku i Cipar

WASHINGTON - Američki ministar domovinske sigurnosti Alejandro Mayorkas kazao je u utorak da SAD razmatra dodavanje četiri zemlje u program izuzeća od viza, što omogućuje boravak u SAD-u do 90 dana bez vize.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE