GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

EMA pozvala na cijepljenje radi suzbijanja četvrtog vala

EMA pozvala na cijepljenje radi suzbijanja četvrtog vala
CIJEPLJENJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.11.2021 / 20:36
Autor: SEEbiz / H
DEN HAAG - Europa mora "premostiti razliku" između cijepljenih i necijepljenih protiv covida-19 kako bi se zaustavio četvrti val epidemije, priopćilo je u četvrtak europsko regulatorno tijelo, jer necijepljeni uzrokuju porast broja hospitaliziranih.

"Svjedoci smo prekomjernog broja slučajeva - pa i teškog oblika bolesti, hospitalizacija i prijema na odjele intenzivne skrbi, napose kod necijepljenih", rekao je na tiskovnoj konferenciji Marco Cavaleri, voditelj za strategiju cijepljenja Europske agencije za lijekove (EMA).

Dok se kontinent bori s novim valom pandemije, stopa procijepljenosti u nekim zemljama članicama je "neprihvatljivo niska (...), pa i među rizičnima starijim od 50 godina", istaknuo je Cavaleri.

"Moramo premostiti tu razliku i paziti da se što više ljudi cijepi", upozorio je.

Talijan je podsjetio da ne postoji "100 posto djelotvorno cjepivo", što znači da zemlje moraju poduzeti dodatne mjere kako bi usporile kolanje virusa tijekom zime.

Niz zemalja je donio ili planira donijeti mjere kojima će obuhvatiti necijepljene. Austrija je ovih dana uvela karantenu za sve koji nisu primili cjepivo protiv covida. Slične mjere mogla bi objaviti Njemačka, a na njih se spremaju i Češka, Slovačka i Grčka.

Usto se ulažu napori kako bi se potaknulo cijepljenje i pronašli novi lijekovi.

Promatrajući porast broja slučajeva među djecom, EMA planira već idućeg tjedna donijeti odluku o eventualnom odobrenju Pfizer-BioNTechova cjepiva za djecu od 5 do 11 godina.

"S obzirom na kritičnu situaciju u mnogim zemljama članicama", regulator će ispitati novi Pfizerov lijek protiv covida u tabletama kojega prvi rezultati "obećavaju".

To bi EMA-i trebalo omogućiti da izda zemljama stručne preporuke kako bi se njime mogle koristiti i prije službenog odobrenja.

Tagovi: Europska agencija za lijekove, covid potvrde, cjepivo protiv koronavirusa
PROČITAJ I OVO
Ukrajinska vojska izgubila položaje na istoku zemlje
RATNA SREĆA
Ukrajinska vojska izgubila položaje na istoku zemlje
KIJEV - Borbe na istoku Ukrajine su se pogoršale, a ukrajinska vojska povukla se na nove položaje na barem tri mjesta duž bojišnice, rekao je u nedjelju vrhovni zapovjednik ukrajinskih oružanih snaga.
Macron: Francuska bi mogla nuklearnim oružjem braniti Europu
NEOČEKIVANO
Macron: Francuska bi mogla nuklearnim oružjem braniti Europu
PARIZ - Francusko nuklearno oružje trebalo bi biti dio debate o europskoj obrani, rekao je francuski predsjednik Emmanuel Macron skupini regionalnih novina u nedjelju, u komentarima koji su su izazvali oštre kritike njegovih političkih oponenata uoči EU izbora u lipnju.
Medved: Vjerujem da ćemo se tijekom sljedećeg tjedna dogovoriti s DP-om
PORUKE
Medved: Vjerujem da ćemo se tijekom sljedećeg tjedna dogovoriti s DP-om
ZAGREB - Član HDZ-ovog predsjedništva i tehnički potpredsjednik vlade te ministar branitelja Tomo Medved dao je izjavu za medije u kojoj je komentirao kako teku pregovori s Domovinskim pokretom za sastavljanje vladajuće većine. Kazao je da se pregovori nastavljaju u ponedjeljak.
Vučemilović: Sa SDP-om i Možemo? Nikad, baš nikad
JASNA PORUKA
Vučemilović: Sa SDP-om i Možemo? Nikad, baš nikad
ZAGREB - Vesna Vučemilović, članica Predsjedništva Hrvatskih suverenista, oglasila se sinoć na Facebooku i poručila da nikad neće glasati ni za kakav savez sa SDP-om i Možemo.
Kakav Ustavni sud treba Hrvatskoj?
DVOJBE
Kakav Ustavni sud treba Hrvatskoj?
ZAGREB - Njegove zadaće trebaju biti jasnije tako da i građani mogu shvatiti, zašto je on neophodan.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE