GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ekologija grada: Grubo kršenje zakona na Jakuševcu, Vić mora podnijeti ostavku

Ekologija grada: Grubo kršenje zakona na Jakuševcu, Vić mora podnijeti ostavku
SRAMOTNO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.07.2022 / 10:49
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Danas su objavljena nova saznanja o protuzakonitoj praksi s gospodarenjem i odlaganjem biootpada na deponiju Jakuševec-Prudinec.

Prema saznanjima udruge Ekologija grada, ozbiljno su prekršeni Zakon o gospodarenju otpada Republike Hrvatske, a količinama i ključnim brojevima otpada se nezakonito manipulira.

- Biootpad sakupljen iz smeđih spremnika sa područja grada Zagreba se dovozi u poslijepodnevnim satima na Deponij Jakuševec gdje bi se trebao skladištiti. Međutim, tom istom otpadu se nelegalno mijenja ključni broj otpada, te se biootpad evidentira kao miješani kućni otpad, a potom ga vozila Čistoće voze na brdo deponija na odlaganje. Radom s otpadom na takav način postupa se protivno zakonskim odredbama kojim se uređuje gospodarenje otpadom, a koji zabranjuje deponiranje biootpada, već se takav otpad po zakonu mora dalje obrađivati procesom kompostiranja, rekao je predsjednik Ekologije grada Josip Pavlović.

Razlog zbog kojeg ČISTOĆA postupa na takav način je činjenica da su gradska kompostišta (Markuševec, Jankomir, Jakuševec-Prudinec) pretrpana preko svih kapaciteta te ovakvim postupanjem ne mora predavati sakupljeni biootpad privatnim oporabiteljima prema važećim ugovorima, tj. ovakvim postupanje ČISTOĆA ne plaća daljnju oporabu otpada na štetu kvalitete života i zdravlja građana jer je, naročito dolaskom ljetnih vrućina, smrad koji se širi s Deponija zbog odlaganja biootpada nesnosan te se širi na cijelu gradsku četvrt Novi Zagreb- Istok, ali i na područje gradske četvrti Peščenica-Žitnjak otkud svakodnevno stižu pritužbe građana na nesnosan smrad.

- Ovom pressicom tražimo reakciju prvenstveno Državnog inspektorata, ali i svih nadležnih institucija, kao i predsjednika RH i premijera vlade RH jer je apsolutno nedopustivo da gradska komunalna poduzeća koja građani plaćaju da gospodare gradskim otpadom - ovakvim, kaotičnim i nelegalnim poslovanjem narušavaju kvalitetu života i zdravlje građana, poručuje Pavlović.

Također, traže i trenutačni raskid Ugovora o radu s voditeljem podružnice Čistoća – a to je Davor Vić, zbog nesavjesnog i protuzakonitog poslovanja, ali i činjenice da je u gradu Zagrebu od njegovog dolaska na čelo Gradske čistoće došlo do evidentnog raspada sistema u gradskom sustavu gospodarenja otpadom te se grad Zagreb doslovno guši u vlastitom smeću na način koji do sad u njegovoj dugoj povijesti nije viđen.

Dakle, sav biootpad koji je sakupljen na području Grada Zagreba bi trebao unutar radnog vremena, vaganjem na službenim mjestima te ispunjavanjem službene dokumenatcije (prateći listovi i sl.) biti otpremljen na kompostanu.

Međutim, prijavljene osobe ne provode zakonom propisani postupak već ilegalno, bez provođenja zakonom propisane procedure, odvoze biootpad ilegalno na odlagalište bez potrebne evidencije, a sve u konačnici evidentiraju kao mješani komunalni otpad.

O svemu navedenom, postoji slikovna i video dokumentacija koja je izrađena u inkriminirano vrijeme koje se prijavljenim osobama stavlja na teret.

Tagovi: Ekologija grada, Jakuševec, biootpad, Zagrebački holding, Gradska čistoća, Davor Vić, Josip Pavlović
PROČITAJ I OVO
Bilek: Manjine daju potporu Jandrokoviću za šefa Sabora
POTPORA
Bilek: Manjine daju potporu Jandrokoviću za šefa Sabora
ZAGREB - Predstavnik češke i slovačke nacionalne manjine Vladimir Bilek, u ime kluba nacionalnih manjina, poručio je za RTL da će dati potporu HDZ-ovu Gordanu Jandrokoviću za predsjednika Hrvatskog sabora. To bi značilo da će HDZ ako se dogovori s Domovinskim pokretom oformiti većinu.
Izvori: DP bi se mogao podijeliti
NESLUŽBENO
Izvori: DP bi se mogao podijeliti
ZAGREB - Domovinski pokret održao je prvu rundu službenih pregovora s HDZ-om. Iz DP-a su tvrdili da nema raskola i da kod njih vlada zajedništvo, no neslužbene informacije ipak govore nešto drugačije.
Plenković: Korumpirana ljevica želi porobiti institucije
JASNA PORUKA
Plenković: Korumpirana ljevica želi porobiti institucije
ZAGREB - Poručio je da će HDZ imati "dovoljno ruku" i sastaviti parlamentarnu većinu, naglasivši da razgovore vodi s ozbiljnima i odgovornima, no neće s Mostom, Možemo! i SDP-om koje je nazvao korumpiranima jer "žele porobiti neovisne institucije".
U Hrvatsku stiglo prvih šest Rafalea: Hrvatsko nebo je sada sigurnije
AVIONI
U Hrvatsku stiglo prvih šest Rafalea: Hrvatsko nebo je sada sigurnije
ZAGREB - Prvih šest od ukupno dvanaest višenamjenskih borbenih aviona Rafale u četvrtak je stiglo u Hrvatsku, dvije godine i pet mjeseci nakon potpisivanja ugovora s Francuskom vrijednog više od milijardu eura, a dolazak zadnjih od ugovorenih aviona očekuje se početkom sljedeće godine.
Hrebak: Samo su dvije opcije
PORUKE
Hrebak: Samo su dvije opcije
ZAGREB - Prije osam dana održani su parlamentarni izbori. Vladu još nemamo, a šanse da je sastave imaju i HDZ-ova i SDP-ova koalicija.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE