GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

EK žali zbog odluke Njemačke da uvrsti Portugal na crvenu listu

EK žali zbog odluke Njemačke da uvrsti Portugal na crvenu listu
ŽALJENJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.06.2021 / 20:24
Autor: SEEbiz / H
BRUXELLES - Odluka Njemačke da stavi Portugal na svoju crvenu listu zbog naglog širenja delta inačice koronavirusa nije u skladu s europskim pristupom, izrazila je u utorak žaljenje Europska komisija.

Zemlje članice moraju se konzultirati i koordinirati svoje djelovanje kod uvođenja javnozdravstvenih mjera i moraju izbjegavati zabrane kretanja, upozorio je glasnogovornik te ustanove.

"Mjere koje je donijela Njemačka nisu posve u skladu s takvim pristupom", komentirala je.

"Potpuno je jasna preporuka o mjerama koje se trebaju donijeti kod povlačenja 'kočnice u nuždi', to jest karantene i testova", istaknula je.

"Važno je da se o svakom povlačenju 'kočnice u nuždi' čim prije obavijesti Komisiju i ostale zemlje članice", dodala je.

Povjerenici Stella Kyriakides (zdravstvo), Thierry Breton (industrija) i Didier Reynders (sloboda kretanja) uputili su u utorak pismo u kojemu podsjećaju da od 1. srpnja na snagu stupa europska zdravstvena potvrda koja će olakšati putovanje unutar EU-a.

Njemačka je odlučila od ovog utorka zabraniti putovanje u Portugal i iz Portugala u Njemačku. Samo će njemački građani i stanovnici sa stalnom dozvolom boravka moći ući na njemački teritorij iz Portugala. No morat će biti dva tjedna u karanteni, čak i ako imaju negativan test.

Njemačka kancelarka Angela Merkel izrazila je u prošli utorak žaljenje zbog toga što EU nema zajednička pravila o putovanjima, spomenuvši Portugal koji je sredinom svibnja otvorio granice za britanske i za europske turiste.

Zdravstvena politika je u nadležnosti zemalja članica i bruxellesko izvršno tijelo nema nikakve mogućnosti da nametne svoje preporuke.

Tagovi: Europska komisija, Portugal, Njemačka, delta soj koronavirusa
PROČITAJ I OVO
DP na točki loma: Kako progutati SDSS u Vladi?
PREGOVORI
DP na točki loma: Kako progutati SDSS u Vladi?
ZAGREB - DP-ovci su se povukli kućama u Slavoniju i tamo razgovaraju kako doskočiti problemu oko SDSS-a u Vladi na što nikako ne pristaju.
Grbin: Plenkoviću treba psihijatar
OŠTRO
Grbin: Plenkoviću treba psihijatar
ZAGREB - Predsjednik SDP-a Peđa Grbin kaže da oni o imenima ne govore i da na sjednici Predsjedništva nisu govorili o tome.
Uhićen predsjednik gospićkog HDZ-a i voditelj Hrvatskih šuma
UHIĆENJE
Uhićen predsjednik gospićkog HDZ-a i voditelj Hrvatskih šuma
GOSPIĆ - Jutros je u Gospiću uhićen Mario Stilinović (50), voditelj Uprave šuma Podružnice Gospić i predsjednik Gradskog odbora HDZ-a grada Gospića.
Troskot: Ponudili smo Penavi poziciju predsjednika Sabora
OTKRIĆA
Troskot: Ponudili smo Penavi poziciju predsjednika Sabora
ZAGREB - Zvonimir Troskot iz Mosta je gostovao na N1 gdje je komentirao post-izborna preslagivanja i koalicije.
Nervozni Plenković udario po oporbi: Prave se bijeli kao snijeg
KANONADA
Nervozni Plenković udario po oporbi: Prave se bijeli kao snijeg
ZAGREB - Nakon što je prije neki dan najavio da će svaki dan davati izjave, premijer Andrej Plenković pred novinare je došao i nakon sjednice Vlade.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE