GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Edenhofer: Zima 2023-24 bit će vrlo problematična

Edenhofer: Zima 2023-24 bit će vrlo problematična
KLIMATSKI EKONOMIST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.10.2022 / 19:41
Autor: SEEbiz / DPA
POTSDAM - Najgori energetski problemi s kojima se Njemačka suočava pojavit će se tijekom zime 2023.-24., a ne u nadolazećim mjesecima, rekao je za dpa u nedjelju u Potsdamu poznati ekonomist specijaliziran za klimatske promjene.

"Veliki izazov neće se pojaviti u zimi 2022.-23., nego moramo svladati zimu 2023.-24.", rekao je Ottmar Edenhofer, profesor ekonomije klimatskih promjena na Tehničkom sveučilištu u Berlinu.

"Moramo uštedjeti plin u regiji od 15% na europskoj razini kako bismo prebrodili zimu", rekao je Edenhofer, koji radi kao znanstveni direktor Potsdamskog instituta za istraživanje utjecaja na klimu.

Tijekom godina koje dolaze, Njemačka će morati smanjiti svoju potrošnju plina za 30% u usporedbi s razinom prije ruske invazije na Ukrajinu, rekao je. Štedjeti bi se trebalo prvenstveno ostvariti u potrošnji kućanstava kako bi se izbjeglo smanjenje industrijske proizvodnje i gubitak radnih mjesta.

"Moći ćemo svladati trenutnu energetsku krizu samo putem socijalne naknade", rekao je Edenhofer, pozivajući njemačku vladu da uspostavi administrativne alate za izravna plaćanja kućanstvima s nižim prihodima kako bi im pomogla podmiriti svoje račune za energiju.

Izrazio je sumnju u vladinu odluku o smanjenju poreza na dodanu vrijednost na plin na 7 posto s dosadašnjih 19 posto te pozvao na smanjenje subvencija za potrošnju plina kako bi se povećali poticaji za štednju.

Zajedno s ostalim ekonomistima, Edenhofer na europskoj razini predlaže model kojim bi se plaćala premija članicama koje uspješno smanje potrošnju plina.

"Do sada su države članice zapravo subvencionirale potrošnju plina, smanjenjem PDV-a i ukidanjem poreza na plin", rekao je. "Ovo je opasna situacija i proturječi poticajima za uštedu energije u vrijeme kada je ušteda plina potrebna i zbog klime i geopolitike."


Fotografija: Monika Skolimowska/dpa-Zentralbild/dpa

Tagovi: Ottmar Edenhofer, zima, grijanje, štednja energije, cijene plina
PROČITAJ I OVO
Bilek: Manjine daju potporu Jandrokoviću za šefa Sabora
POTPORA
Bilek: Manjine daju potporu Jandrokoviću za šefa Sabora
ZAGREB - Predstavnik češke i slovačke nacionalne manjine Vladimir Bilek, u ime kluba nacionalnih manjina, poručio je za RTL da će dati potporu HDZ-ovu Gordanu Jandrokoviću za predsjednika Hrvatskog sabora. To bi značilo da će HDZ ako se dogovori s Domovinskim pokretom oformiti većinu.
Izvori: DP bi se mogao podijeliti
NESLUŽBENO
Izvori: DP bi se mogao podijeliti
ZAGREB - Domovinski pokret održao je prvu rundu službenih pregovora s HDZ-om. Iz DP-a su tvrdili da nema raskola i da kod njih vlada zajedništvo, no neslužbene informacije ipak govore nešto drugačije.
Plenković: Korumpirana ljevica želi porobiti institucije
JASNA PORUKA
Plenković: Korumpirana ljevica želi porobiti institucije
ZAGREB - Poručio je da će HDZ imati "dovoljno ruku" i sastaviti parlamentarnu većinu, naglasivši da razgovore vodi s ozbiljnima i odgovornima, no neće s Mostom, Možemo! i SDP-om koje je nazvao korumpiranima jer "žele porobiti neovisne institucije".
U Hrvatsku stiglo prvih šest Rafalea: Hrvatsko nebo je sada sigurnije
AVIONI
U Hrvatsku stiglo prvih šest Rafalea: Hrvatsko nebo je sada sigurnije
ZAGREB - Prvih šest od ukupno dvanaest višenamjenskih borbenih aviona Rafale u četvrtak je stiglo u Hrvatsku, dvije godine i pet mjeseci nakon potpisivanja ugovora s Francuskom vrijednog više od milijardu eura, a dolazak zadnjih od ugovorenih aviona očekuje se početkom sljedeće godine.
Hrebak: Samo su dvije opcije
PORUKE
Hrebak: Samo su dvije opcije
ZAGREB - Prije osam dana održani su parlamentarni izbori. Vladu još nemamo, a šanse da je sastave imaju i HDZ-ova i SDP-ova koalicija.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE