GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Dva predstavnika DSHV-a u pokrajinskoj Vladi Vojvodine

Dva predstavnika DSHV-a u pokrajinskoj Vladi Vojvodine
UKLJUČIVANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.11.2020 / 14:38
Autor: SEEbiz

NOVI SAD - Dva su predstavnika Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) dobila pozicije u tijelima Autonomne pokrajine Vojvodine, a u ponedjeljak je najavljeno kako se pregovora i o mjestima u više vojvođanskih lokalnih samouprava.

Jedan od dvojice predstavnika DSHV-a, Goran Kaurić, imenovan je sredinom studenog za zamjenika pokrajinskog tajnika za kulturu, javno informiranje i odnose s vjerskim zajednicama, u sklopu dogovora o uključivanja političkih predstavnika hrvatske zajednice u izvršnu vlast i državna tijela Srbije.

„Čim uvjeti to dozvole, planiram obići sve ustanove i udruge hrvatske zajednice i na terenu se upoznati s problemima s kojima se susreću u svome radu, i dati im sugestije što treba popraviti kako bi im se olakšao rad. Nastojat ću im olakšati i pristup informacijama koje su bitne za rad udruga i institucija u području kulture i informiranja“, izjavio u tim povodom Kaurić, koji je i predsjednik DSHV-a za Banat te predsjednik Zaklade „Spomen dom bana Josip Jelačića“ u Petrovaradinu.

Pored njega mjesto u pokrajinskoj administraciji, na poziciji pomoćnika tajnika za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, imenovan je inženjer poljoprivrede i bivši predsjednik Mladeži DSHV-a Mladen Petreš.

Neki beogradski mediji objavili su da će i predsjednik DSHV-a Tomislav Žigmanov biti imenovan za državnoga tjednika u ministarstvu za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog.

Jedini koji je tim povodom reagirao bio je Savez bačkih Bunjevaca, koji okuplja Bunjevce ne-Hrvate, navodeći da bi to bio „vrhunac licemjerja prema bunjevačkoj nacionalnoj manjini u Srbiji“.

Po njima sporno bi bilo da poziciju državnog tajnika dobije „čovjek koji je svoju političku karijeru izgradio i gradi, na osporavanju autohtonosti Bunjevaca, tvrdeći da Bunjevci ne postoje nego da su Bunjevci Hrvati, nazivajući i sebe samog „bunjevačkim Hrvatom“.

U DSHV-u navode medija, kritike oponenata, kao ni pregovore za pozicije na drugim razinama vlasti u Srbiji, nisu željeli komentirati.

Čelnik te stranke Tomislav Žigmanov godinama je ukazivao na isključenost predstavnika hrvatske manjine iz procesa donošenja odluka, napose u pitanjima koja se tiču njihova položaja.

Pozivao je vodstvo Srbije da primjeni međudržavnu obvezu o osiguravanju zajamčenih mjesta u izvršnim i državnim tijelima, po uzoru rješenja koja postoje za srpsku manjinu u Hrvatskoj.

Do pomaka je došlo, primjećuju hrvatski mediji u Vojvodini, poslije najave srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića, na nedavnom otvorenju obnovljene rodne kuće bana Jelačića u Petrovaradinu, da će predstavnicima hrvatske manjine „izaći ususret i pokušati pronaći dobra mjesta na kojima će ovdašnji Hrvati moći pomoći daljnjem razvoju svoje domovine i boljem položaju za hrvatsku zajednicu“.

Tagovi: Demokratski savez Hrvata u Vojvodini, Vlada Vojvodine, Vojvodina, Tomislav Žigmanov, Mladen Petreš
PROČITAJ I OVO
Penava: Još ovaj put ćemo napraviti ustupak po pitanju Pupovca i SDSS-a
NEDOSLJEDNO
Penava: Još ovaj put ćemo napraviti ustupak po pitanju Pupovca i SDSS-a
ZAGREB - Saborski Odbor za izbor, imenovanja i upravne poslove jednoglasno je i bez rasprave prihvatio prijedlog da Milorad Pupovac bude na čelu Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina.
DORH otkrio detalje dvostrukog ubojstva u Slavonskom Brodu
ZLOČIN
DORH otkrio detalje dvostrukog ubojstva u Slavonskom Brodu
SLAVONSKI BROD - O dvostrukom ubojstvu u Slavonskom Brodu izjavu je dao Davor Smoljan, zamjenik županijske državne odvjetnice.
DP neće podržati Pupovca na čelu Odbora za ljudska prava
OČEKIVANO
DP neće podržati Pupovca na čelu Odbora za ljudska prava
ZAGREB - Zastupnici Domovinskog pokreta rekli su u četvrtak da sutra na glasanju u Saboru neće podržati Milorada Pupovca (SDSS) za predsjednika Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, ni Izvješće pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, što su najavili i partneru HDZ-u.
Dvostruko ubojstvo u Slavonskom Brodu, uhićen 45-godišnjak
TRAGEDIJA
Dvostruko ubojstvo u Slavonskom Brodu, uhićen 45-godišnjak
SLAVONSKI BROD - Četrdesetpetogodišnji muškarac uhićen je u četvrtak u Slavonskom Brodu zbog sumnje u ubojstvo 76-godišnjeg muškarca i 78-godišnje žene, izvijestila je PU brodsko-posavska.
Mark Rutte postaje novi glavni tajnik NATO-a
KARIJERE
Mark Rutte postaje novi glavni tajnik NATO-a
BRUXELLES - Odlazeći nizozemski premijer Mark Rutte bit će novi glavni tajnik NATO-a, nakon što su se sve 32 članice saveza složile da upravo on naslijedi Jensa Stoltenberga, piše Politico.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE