" />
"> Draghi poziva G20 da učini sve u zaštiti prava Afganistanki | SEEbiz.eu

Draghi poziva G20 da učini sve u zaštiti prava Afganistanki

Draghi poziva G20 da učini sve u zaštiti prava Afganistanki
POZIV
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.08.2021 / 16:04
Autor: SEEbiz / H

RIM - Predsjednik talijanske vlade Mario Draghi pozvao je u četvrtak zemlje G20 da "učine sve što je u njihovoj moći" kako bi se zaštitila prava Afganistanki kojima "prijeti opasnost da ponovo postanu građani drugog reda" pod talibanskim režimom.

“Nemojmo se zavaravati: afganistanskim ženama i djevojkama prijeti neposredna opasnost gubitka slobode i dostojanstva te povratka u težak položaj u kakvom su bile prije dvadeset godina”, istaknuo je Draghi čija zemlja predsjeda G20.

“One bi mogle ponovo biti građani drugog reda, žrtve nasilja i sustavne diskriminacije, samo zbog svog spola”, istaknuo je u poruci upućenoj prvoj ministarskoj konferenciji G20 o pravima žena održanoj u četvrtak u Santa Margheriti Ligureu, na sjeveru.

Zemlje G20 “moraju učiniti sve što je u njihovoj moći kako bi afganistanske žene očuvale svoje temeljne slobode i prava, napose pravo na školovanje. Napredak ostvaren u zadnjih dvadeset godina mora se očuvati”, istaknuo je Draghi.

“Ne možemo zatvarati oči i ne želimo to”, istaknula je Elena Bonetti, ministrica za ravnopravnost i obitelj koja je predsjedala sastankom i dodala: “Ne možemo dopustiti oduzimanje temeljnih prava, nasilje i zlouporabe”.

Nakon preuzimanja vlasti 15. kolovoza talibani pokušavaju uvjeriti javnost da su se promijenili, tvrdeći da će jamčiti prava žena “poštujući islamska načela” te da će se one moći školovati i raditi.

No mnogi Afganistanci i predstavnici međunarodne zajednice ne skrivaju svoju sumnju u ta obećanja.

Ženama je u prošlom talibanskom režimu od 1996. do 2002. bilo zabranjeno izlaziti bez muške pratnje i raditi, a djevojkama ići u školu. Žene optužene za preljub bile su šibane i kamenovane.

Tagovi: Mario Draghi, Afganistan, G20
PROČITAJ I OVO
Hrvatska vodeća u Europi po zalihama pitke vode
VODE
Hrvatska vodeća u Europi po zalihama pitke vode
ZAGREB - Svjetski je dan voda, globalne kampanje kojoj je cilj podizanje svijesti o važnosti vode te promicanja održivog korištenja vodnih resursa.
Kokain se u Zagrebu najviše šmrče petkom
ISTRAŽIVANJE
Kokain se u Zagrebu najviše šmrče petkom
ZAGREB - Konzumacija kokaina porasla je u cijeloj Europi, pokazala je danas studija otpadnih voda diljem EU. Najviše razine ostataka kokaina pronađene su u Belgiji, Španjolskoj, Portugalu i Nizozemskoj, prenosi Reuters.
Njemački tenkovi stižu u Ukrajinu
PREOKRET NA BOJIŠTU?
Njemački tenkovi stižu u Ukrajinu
KIJEV - Čelnik posebnog stožera za Ukrajinu saveznog Ministarstva obrane je jasan: Njemačka drži svoju riječ i već u ožujku Ukrajini stižu tenkovi. A to oružje će promijeniti stanje na bojištu.
MORH: Tijekom vježbe kod Velike Gorice pala bespilotna letjelica
NESREĆA
MORH: Tijekom vježbe kod Velike Gorice pala bespilotna letjelica
ZAGREB - Ministarstvo obrane Republike Hrvatske izvijestilo je o današnjem izvanrednom događaju s dronom tijekom redovite obuke.
Streljivo i iz Hrvatske za Ukrajinu
NAORUŽAVANJE
Streljivo i iz Hrvatske za Ukrajinu
ZAGREB - Thiery Breton, povjerenik Europske komisije za unutarnje tržište, uskoro će doći u Hrvatsku kako bi razgovarao s predstavnicima vojne industrije o njihovim mogućnostima proizvodnje streljiva za potrebe država članica EU i Ukrajinu, potvrđeno je Jutarnjem listu iz Europske komisije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE