GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Dokumenti Pentagona: Ukrajinska protuzračna obrana mogla bi ostati bez streljiva

Dokumenti Pentagona: Ukrajinska protuzračna obrana mogla bi ostati bez streljiva
NOVI DETALJI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.04.2023 / 08:26
Autor: SEEbiz
WASHINGTON - Ukrajinska protuzračna obrana mogla bi ostati bez projektila i streljiva za samo nekoliko tjedana, navedeno je u tajnim dokumentima Pentagona iz veljače koji su procurili u javnost, objavio je "Guardian".

Jedan od dokumenata od 23. veljače, pod oznakom "povjerljivo", detaljno opisuje kako će ukrajinski sustav protuzračne obrane S-300 biti potpuno utišan do 2. svibnja, ako se nastavi koristiti istom brzinom.

Autentičnost Pentagonovih dokumenata nije potvrđena.

U priopćenju od nedjelje, Pentagon je rekao da provjeravaju autentičnost fotografiranih dokumenata za koje se "čini da sadrže vrlo osjetljiv materijal".

Ukrajinski protuzračni sustav Buk, na koji se oslanja ukrajinska vojska, zajedno sa S-300, mogao bi se istrošiti do sredine travnja, objavio je "New York Times", dok bi protuzračne jedinice na prvoj liniji mogle biti " potpuno smanjen" do 23. svibnja.

Glavni stožer Ukrajine: Nastavljaju se žestoke borbe oko Bakhmuta i...

Ruski lovci i bombarderi dobivaju sve veću priliku za napad na ukrajinske snage, što bi moglo biti izazov za Kijev, istaknuo je njujorški list citirajući visoke dužnosnike američke vojske, prenosi Tanjug.

Glasnogovornik ukrajinskih zračnih snaga, pukovnik Yuri Inhat nije želio komentirati curenje informacija, ali je za Wall Street Journal rekao da se Ukrajina suočila s ozbiljnim problemima u pronalaženju streljiva za oružje iz sovjetske ere, posebice S-300 i Buk.

Ako izgubimo bitku na nebu, posljedice za Ukrajinu mogle bi biti vrlo opasne. Ovo nije vrijeme za odugovlačenje", rekao je, pozivajući zapadne saveznike da ubrzaju isporuku pomoći.

Američki dužnosnici vjeruju da je očito curenje velike količine povjerljivih dokumenata Pentagona moglo doći iz američkog izvora.

"Sada je fokus na tome - kako je sve to moglo procuriti, jer su mnogi dokumenti bili samo u rukama američkih dužnosnika", rekao je bivši visoki dužnosnik Pentagona Michael Mulroy za Reuters.

Amerika traži "krticu", možda odgovornu za curenje dokumenata...

Dužnosnici kažu da s obzirom na opseg dokumenata, koji pokrivaju rat u Ukrajini, zatim Kini, Bliskom istoku i Africi, postoje naznake da su dokumenti procurili iz ruku Amerikanca, a ne saveznika.

Američki dužnosnici rekli su da istraga o tome kako su podaci dospjeli u javnost ne isključuje mogućnost da iza svega stoje proruski elementi.

Ovaj proboj u sigurnost podataka smatra se jednim od najopasnijih od 2013. godine, kada se na web stranici WikiLeaksa pojavilo više od 700.000 dokumenata, videa i diplomatskih depeša.

Rusko veleposlanstvo u Washingtonu i Kremlj još nisu odgovorili na zahtjev za komentar.

Tagovi: pentagon, ukrajinska vojska, rat ukrajini, ukrajinska protuzračna obrana
PROČITAJ I OVO
Ukrajinska vojska izgubila položaje na istoku zemlje
RATNA SREĆA
Ukrajinska vojska izgubila položaje na istoku zemlje
KIJEV - Borbe na istoku Ukrajine su se pogoršale, a ukrajinska vojska povukla se na nove položaje na barem tri mjesta duž bojišnice, rekao je u nedjelju vrhovni zapovjednik ukrajinskih oružanih snaga.
Macron: Francuska bi mogla nuklearnim oružjem braniti Europu
NEOČEKIVANO
Macron: Francuska bi mogla nuklearnim oružjem braniti Europu
PARIZ - Francusko nuklearno oružje trebalo bi biti dio debate o europskoj obrani, rekao je francuski predsjednik Emmanuel Macron skupini regionalnih novina u nedjelju, u komentarima koji su su izazvali oštre kritike njegovih političkih oponenata uoči EU izbora u lipnju.
Medved: Vjerujem da ćemo se tijekom sljedećeg tjedna dogovoriti s DP-om
PORUKE
Medved: Vjerujem da ćemo se tijekom sljedećeg tjedna dogovoriti s DP-om
ZAGREB - Član HDZ-ovog predsjedništva i tehnički potpredsjednik vlade te ministar branitelja Tomo Medved dao je izjavu za medije u kojoj je komentirao kako teku pregovori s Domovinskim pokretom za sastavljanje vladajuće većine. Kazao je da se pregovori nastavljaju u ponedjeljak.
Vučemilović: Sa SDP-om i Možemo? Nikad, baš nikad
JASNA PORUKA
Vučemilović: Sa SDP-om i Možemo? Nikad, baš nikad
ZAGREB - Vesna Vučemilović, članica Predsjedništva Hrvatskih suverenista, oglasila se sinoć na Facebooku i poručila da nikad neće glasati ni za kakav savez sa SDP-om i Možemo.
Kakav Ustavni sud treba Hrvatskoj?
DVOJBE
Kakav Ustavni sud treba Hrvatskoj?
ZAGREB - Njegove zadaće trebaju biti jasnije tako da i građani mogu shvatiti, zašto je on neophodan.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE