GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Dobronić u Saboru: Ne dolazi u obzir istrage seliti iz tužiteljstva u policiju

Dobronić u Saboru: Ne dolazi u obzir istrage seliti iz tužiteljstva u policiju
JASNA PORUKA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.03.2023 / 13:34
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Predsjednik Vrhovnog suda Radovan Dobronić podnio je izvješća o stanju sudbene vlasti za 2020. i 2021. na sjednici saborskog Odbora za pravosuđe.

Sandra Benčić je među ostalim komentirala neovisnost sudaca.

"Osim karijernih sudaca iammo barem petinu sudaca koji ulaze iz drugih pravnih područja - odvjetnici i slično. To bi napravilo kvalitetnog propuha", rekla je.

Dobronić je odgovorio: "Tumačenje norme je problem na koji je ukazao Ustavni sud. Rješava se, ali sporo. Neke obrasce postupanja moramo iznova formulirati. I ja sam prošle godine poslao svim sucima tekst koji je sastavila EK i koji je sabrala svu relevantnu praksu suda.

Što se tiče plaća, više se ne određuju uredbom. Ako želimo napredovati, što vjernije moramo preslikati rješenja koja postoje u standardnim zemljama tipa Njemačke ili Francuske. Ako netko vozi automobil od milijun kuna, porezna uprava ondje to standardno provjerava, a to nama nedostaje."

Zekanović se vratio na sudsku normu i prozvao Dobronića da mu nije odgovorio na pitanje. "Vezano uz zastaru dva predmeta - afera Index i Vrtovi sunca - što planirate", pitao je.

"O konkretnim slučajevima ne razgovaramo. Sazvao sam sjednicu, razgovarali smo o zastarama i kako da se to ne ponavlja. Neću konkretno odgovarati, stvar je složena i nisam pokrenuo stegovne postupke jer sam procijenio da to ne bi bilo opravdano, ali sam upozorio da ću to napraviti ako se bude ponavljalo", rekao je Dobronić.

Peđa Grbin je pohvalio izvješće: "Vidi se napredak u objektivnosti prikaza." Dodao je primjere otpadanja fasade sa zgrade suda i naveo sudski postupak u kojem je tužen, a u tri godine nije bilo nijednog ročišta.

Dalija Orešković je rekla da je tu prisutno licemjerje. "Bauk je istaknuo da ste izabrani uz veliku potporu Sabora. Dio oporbe ima vlast na lokalnoj razini, kao i sporove. Nisam vidjela inicijativu da se sudski postupci obustave ili se krene u proces mirenja. Često ti postupci služe za izvlačenje novca na netransparentan način putem odvjetničkih usluga."

Damir Habijan je dobio priliku za repliku Grbinu: "Volio bih da je Grbin učinio nešto po tom pitanju. Kad govorite o stanju u pravosuđu, budite objektivni i osvrnite se na ono što ste mogli, a niste."

"S obzirom na to da je replika, onda ću i odgovoriti. Govorite o milijunima uloženim, a to ne bi bilo dovoljno ni za obnovu suda u Puli. Vaš odgovor pokazuje nerazumijevanje između politike plaće i povećanja plaće", odgovorio je Grbin.

Uključio se i Dobronić: "Što se tiče RBA zadruga, to je još na prvom stupnju. To je specifičan problem koji zahtijeva da se suci u njega udube. Nema logike da javna poduzeća velikog kapitala budu oslobođena pristojbi."

Hrvoje Zekanović je uputio repliku i pitao kakvu je normu imao kao sudac i je li je ispunjavao.

"Kao sudac sam u glavnini staža bio jedan od sudaca koji je imao najveći broj predmeta, no u posljednjoj fazi kad sam počeo dobijati teže parnične predmete, onda se dogodilo da jedne godine nisam imao ispunjenu normu. S druge strane, ranijih godina sam najviše rješavao. Ako se moram ocjenjivati, u tom razdoblju od 25 godina vjerojatno sam od onih koji je riješio najviše predmeta", odgovorio je Dobronić.

Tagovi: Radovan Dobronić, Sandra Benčić, Peđa Grbin, Hrvoje Zekanović, Vrhovni sud RH, DORH, Državno odvjetništvo
PROČITAJ I OVO
Rusija tvrdi da je oborila 16 ukrajinskih projektila i 31 dron iznad Belgoroda
TVRDNJE
Rusija tvrdi da je oborila 16 ukrajinskih projektila i 31 dron iznad Belgoroda
MOSKVA - Ruski protuzračni sustavi uništili su 16 projektila i 31 dron koje je u noći na ponedjeljak na ruski teritorij lansirala Ukrajina, uključujući 16 projektila iznad pogranične oblasti Belgorod, priopćilo je rusko ministarstvo obrane, dodajući da je u nedjelju u ukrajinskom napadu na to područje poginulo 15 ljudi.
Puljak pao na izletu i ozlijedio nogu, operiran je
NEZGODA
Puljak pao na izletu i ozlijedio nogu, operiran je
SPLIT - Marijana Puljak objavila je na Facebooku kako se njezin suprug Ivica Puljak ozlijedio prilikom izleta u prirodi te da je zadobio rupturu mišića, nakon čega je operiran u splitskoj bolnici.
Vučemilović: Što bih radila četiri godine u oporbi?
ŽETONČIĆI
Vučemilović: Što bih radila četiri godine u oporbi?
ZAGREB - Klub Hrvatskih suverenista u prošlom sazivu sabora imao je šest zastupnika. To su bili Marijan Pavliček, Hrvoje Zekanović, Željko Sačić i Marko Milanović Litre.
Ovo je novi ministar obrane Rusije
SKICA ZA PORTRET
Ovo je novi ministar obrane Rusije
MOSKVA - Ruski predsjednik Vladimir Putin neočekivano je na mjesto Sergeja Šojgua predložio novog ministra obrane, civila Andreja Belousova, bivšeg potpredsjednika vlade zaduženog za ekonomiju, priopćio je Kremlj.
Milanović više nije najpozitivniji političar
GUBITNIK
Milanović više nije najpozitivniji političar
ZAGREB - Objavljeni su prvi rezultati CRO Demoskopa nakon izbora i sastavljanja nove Vlade koja se sastoji od HDZ-a, DP-a i manjinaca.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE