GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Do 2021. zbog koronakrize još 150 milijuna ekstremno siromašnih

Do 2021. zbog koronakrize još 150 milijuna ekstremno siromašnih
STRAVIČNO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.10.2020 / 18:26
Autor: SEEbiz / H
WASHINGTON - Očekuje se da će pandemija Covida-19 ove godine u ekstremno siromaštvo gurnuti od 88 do 115 milijuna ljudi, pri čemu bi ukupan broj do 2021. godine mogao iznositi 150 milijuna, ovisno o razini pada gospodarstva, izvijestila je u četvrtak Svjetska banka (SB).

SB napominje da se prvi put nakon više od 20 godina očekuje rast ekstremnog siromaštva u svijetu, jer poremećaj izazvan pandemijom koronavirusa pogoršava učinke sukoba i klimatskih promjena koji su već usporavali napredak u smanjenju siromaštva.

Ekstremno siromaštvo, definirano kao život s manje od 1,90 dolara na dan, vjerojatno će u 2020. godini utjecati na između 9,1 i 9,4 posto svjetskog stanovništva, stoji u dvogodišnjem Izvješću o siromaštvu i zajedničkom prosperitetu.

"Zbog pandemije i globalne recesije 1,4 posto svjetskog stanovništva moglo bi pasti u ekstremno siromaštvo. Kako bi se uklonila ta velika prepreka daljnjem razvoju i smanjenju siromaštva, zemlje će se morati pripremiti na drukčije gospodarstvo nakon pandemije te će kapitalu, radnoj snazi, vještinama i inovacijama morati omogućiti prelazak u nova poduzeća i sektore", rekao je predsjednik Svjetske banke David Malpass.

U izvješću stoji i da će se stopa siromaštva povećati u zemljama u kojima već postoji velik broj siromašnih.

Svjetska banka navodi da će zbog kombinacije pandemije koronavirusa i pritisaka izazvanih sukobima i klimatskim promjenama, postizanje cilja iskorjenjivanja siromaštva do 2030. biti nedostižno bez brzih, značajnih i konkretnih mjera javnih politika te da bi do 2030. stopa siromaštva u svijetu mogla iznositi oko sedam posto.

Očekuje se i da će sve veći broj stanovnika u gradovima pogoditi ekstremno siromaštvo, što je inače bilo uobičajenije u ruralnim područjima.

Napredak u iskorjenjivanju siromaštva usporavao se čak i prije krize izazvane pandemijom Covida-19.

Osim razine ekstremnog siromaštva, koja je definirana kao život s manje od 1,90 dolara na dan, Svjetska banka uračunava i razinu siromaštva između 3,20 dolara i 5,50 dolara za zemlje nižeg odnosno srednjeg dohotka.

Iako manje od desetine svjetskog stanovništva živi u ekstremnom siromaštvu, gotovo četvrtina živi ispod razine od 3,20 dolara, dok više od 40 posto stanovništva svijeta, gotovo 3,3 milijarde ljudi, živi ispod razine od 5,50 dolara dnevno, pokazuju podaci Svjetske banke.

Tagovi: siromaštvo, ekstremno siromaštvo, koronakriza, Svjetska banka
PROČITAJ I OVO
Beroš od jutra cijepi građane na Velesajmu
PR AKCIJA
Beroš od jutra cijepi građane na Velesajmu
ZAGREB - Proces cijepljenja u Hrvatskoj se nastavlja i vikendom. Dosad je utrošeno preko milijun doza cjepiva, objavljeno je jučer.
Pavić Šimetin se pohvalila: Cijepili smo gotovo sve starije od 100 godina
SMIJEŠNO
Pavić Šimetin se pohvalila: Cijepili smo gotovo sve starije od 100 godina
ZAGREB - Zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Ivana Pavić Šimetin, gostovala je u Dnevniku te je govorila o cijepljenju.
Rijeka: Na Korzu zapaljena zastava u duginim bojama
INCIDENTI
Rijeka: Na Korzu zapaljena zastava u duginim bojama
RIJEKA - Na riječkom Korzu sinoć je došlo do incidenta – zapaljena je zastava u duginim bojama izvješena na zgradi Grada Rijeke.
Kina traži od UN članica da ne prisustvuju događaju vezanom uz Xinjiang
ZAHTJEVI
Kina traži od UN članica da ne prisustvuju događaju vezanom uz Xinjiang
PEKING - Kina je zatražila članice Ujedinjenih naroda (UN) da ne prisustvuju događaju koji idući tjedan planiraju organizirati Njemačka, SAD i Britanija o represiji nad ujgurskim muslimanima i drugim manjinama u kineskoj pokrajini Xinjiang, navodi se u bilješci koju je Reuters vidio u petak.
Upravni sud zabranio radove na Lapadskoj obali u Dubrovniku
ZABRANE
Upravni sud zabranio radove na Lapadskoj obali u Dubrovniku
DUBROVNIK - Upravni sud u Splitu donio je mjeru privremene zabrane radova na Lapadskoj obali u Dubrovniku do pravomoćne presude po tužbi tvrtke Laguna Trade Franja Pašalića, protiv koje je dubrovački gradonačelnik Mato Franković u petak najavio tužbu zbog naknade štete.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE