GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Do 2021. zbog koronakrize još 150 milijuna ekstremno siromašnih

Do 2021. zbog koronakrize još 150 milijuna ekstremno siromašnih
STRAVIČNO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.10.2020 / 18:26
Autor: SEEbiz / H
WASHINGTON - Očekuje se da će pandemija Covida-19 ove godine u ekstremno siromaštvo gurnuti od 88 do 115 milijuna ljudi, pri čemu bi ukupan broj do 2021. godine mogao iznositi 150 milijuna, ovisno o razini pada gospodarstva, izvijestila je u četvrtak Svjetska banka (SB).

SB napominje da se prvi put nakon više od 20 godina očekuje rast ekstremnog siromaštva u svijetu, jer poremećaj izazvan pandemijom koronavirusa pogoršava učinke sukoba i klimatskih promjena koji su već usporavali napredak u smanjenju siromaštva.

Ekstremno siromaštvo, definirano kao život s manje od 1,90 dolara na dan, vjerojatno će u 2020. godini utjecati na između 9,1 i 9,4 posto svjetskog stanovništva, stoji u dvogodišnjem Izvješću o siromaštvu i zajedničkom prosperitetu.

"Zbog pandemije i globalne recesije 1,4 posto svjetskog stanovništva moglo bi pasti u ekstremno siromaštvo. Kako bi se uklonila ta velika prepreka daljnjem razvoju i smanjenju siromaštva, zemlje će se morati pripremiti na drukčije gospodarstvo nakon pandemije te će kapitalu, radnoj snazi, vještinama i inovacijama morati omogućiti prelazak u nova poduzeća i sektore", rekao je predsjednik Svjetske banke David Malpass.

U izvješću stoji i da će se stopa siromaštva povećati u zemljama u kojima već postoji velik broj siromašnih.

Svjetska banka navodi da će zbog kombinacije pandemije koronavirusa i pritisaka izazvanih sukobima i klimatskim promjenama, postizanje cilja iskorjenjivanja siromaštva do 2030. biti nedostižno bez brzih, značajnih i konkretnih mjera javnih politika te da bi do 2030. stopa siromaštva u svijetu mogla iznositi oko sedam posto.

Očekuje se i da će sve veći broj stanovnika u gradovima pogoditi ekstremno siromaštvo, što je inače bilo uobičajenije u ruralnim područjima.

Napredak u iskorjenjivanju siromaštva usporavao se čak i prije krize izazvane pandemijom Covida-19.

Osim razine ekstremnog siromaštva, koja je definirana kao život s manje od 1,90 dolara na dan, Svjetska banka uračunava i razinu siromaštva između 3,20 dolara i 5,50 dolara za zemlje nižeg odnosno srednjeg dohotka.

Iako manje od desetine svjetskog stanovništva živi u ekstremnom siromaštvu, gotovo četvrtina živi ispod razine od 3,20 dolara, dok više od 40 posto stanovništva svijeta, gotovo 3,3 milijarde ljudi, živi ispod razine od 5,50 dolara dnevno, pokazuju podaci Svjetske banke.

Tagovi: siromaštvo, ekstremno siromaštvo, koronakriza, Svjetska banka
PROČITAJ I OVO
Bilek: Manjine daju potporu Jandrokoviću za šefa Sabora
POTPORA
Bilek: Manjine daju potporu Jandrokoviću za šefa Sabora
ZAGREB - Predstavnik češke i slovačke nacionalne manjine Vladimir Bilek, u ime kluba nacionalnih manjina, poručio je za RTL da će dati potporu HDZ-ovu Gordanu Jandrokoviću za predsjednika Hrvatskog sabora. To bi značilo da će HDZ ako se dogovori s Domovinskim pokretom oformiti većinu.
Izvori: DP bi se mogao podijeliti
NESLUŽBENO
Izvori: DP bi se mogao podijeliti
ZAGREB - Domovinski pokret održao je prvu rundu službenih pregovora s HDZ-om. Iz DP-a su tvrdili da nema raskola i da kod njih vlada zajedništvo, no neslužbene informacije ipak govore nešto drugačije.
Plenković: Korumpirana ljevica želi porobiti institucije
JASNA PORUKA
Plenković: Korumpirana ljevica želi porobiti institucije
ZAGREB - Poručio je da će HDZ imati "dovoljno ruku" i sastaviti parlamentarnu većinu, naglasivši da razgovore vodi s ozbiljnima i odgovornima, no neće s Mostom, Možemo! i SDP-om koje je nazvao korumpiranima jer "žele porobiti neovisne institucije".
U Hrvatsku stiglo prvih šest Rafalea: Hrvatsko nebo je sada sigurnije
AVIONI
U Hrvatsku stiglo prvih šest Rafalea: Hrvatsko nebo je sada sigurnije
ZAGREB - Prvih šest od ukupno dvanaest višenamjenskih borbenih aviona Rafale u četvrtak je stiglo u Hrvatsku, dvije godine i pet mjeseci nakon potpisivanja ugovora s Francuskom vrijednog više od milijardu eura, a dolazak zadnjih od ugovorenih aviona očekuje se početkom sljedeće godine.
Hrebak: Samo su dvije opcije
PORUKE
Hrebak: Samo su dvije opcije
ZAGREB - Prije osam dana održani su parlamentarni izbori. Vladu još nemamo, a šanse da je sastave imaju i HDZ-ova i SDP-ova koalicija.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE