GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Detalji optužnice: Evo kako su Škugor i ekipa zarađivali na preprodaji plina

Detalji optužnice: Evo kako su Škugor i ekipa zarađivali na preprodaji plina
USKOK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.08.2022 / 17:19
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Nezakonitom preprodajom plina INA je oštećena za 1,046 milijardi kuna. Protuzakonita zarada Damira Škugora i njegova oca Dane Škugora iznosi 482 milijuna kuna, dok je Goran Husić profitirao za 92 milijuna kuna, Josip Šurjak za 68,9 milijuna kuna, a na računu njihove tvrtke OMS-Ulagenje ostalo još 204 milijuna kuna protuzakonito ostvarene odbiti.

Detalji su to iz optužnice USKOK-a kojom se terete direktor u INA-i Damir Škugor, njegov otac i ostalo troje suosumnjičenih.

Nezakonitu zaradu ostvarili su temeljem sklopljenog ugovora s INA-om, odnosno Plinarom istočna Slavonija, preko koje je tvrtka OMS-Ulaganje kupovala plin od INA-e po fiksnoj cijeni od 19,46 eura po megawat satu, dok je potom plin prodavala na tržištu jednoj tvrtki u inozemstvu po cijeni i do 210 eura po megawat satu.

Svi osumnjičenici ispitani su tijekom jučerašnjeg dana i danas u USKOK-u, koji je nakon toga predložio Županijskom sudu u Zagrebu da im se odredi istražni zatvor.

Priopćenje USKOK-a prenosimo u cijelosti:

USKOK je, na temelju kaznenih prijava PNUSKOK-a i Samostalnog sektora za financijske istrage Porezne uprave, te rezultata suradnje s Uredom za sprječavanje pranja novca, donio rješenje o provođenju istrage protiv petero hrvatskih državljana (1975., 1978., 1969., 1963., 1947.) i jednog trgovačkog društva zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zločinačkog udruženja, zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju u sastavu zločinačkog udruženja, pomaganja u zlouporabi povjerenja u gospodarskom poslovanju u sastavu zločinačkog udruženja te pranja novca.

Osnovano se sumnja da je I. okr., u razdoblju od lipnja 2020. do 27. kolovoza 2022., u Zagrebu, Šibeniku i Vinkovcima, kao direktor Plina i energije INA – Industrija nafte d.d. (u daljnjem tekstu: INA) te zamjenik predsjednika Nadzornog odbora Plinare istočne Slavonije d. o. o. (u daljnjem tekstu: PIS), u cilju pribavljanja značajne nepripadne imovinske koristi za sebe i druge, uz oštećenje INE, povezao u zajedničko djelovanje II. i III. okr. kao osnivače VI. okr. trgovačkog društva, te IV. okr. direktoricu PIS-a i V. okr., svog oca, pri čemu je, direktno ili posredstvom PIS-a, prirodni plin kojim raspolaže INA prodavao VI. okr. društvu po cijenama znatno ispod tržišne cijene, radi ostvarenja i podjele zarade od daljnje prodaje tog plina inozemnom kupcu po tržišnim cijenama.

U realizaciji plana, I. okr. je odredio da II. okr. u ime VI. okr. društva ishodi od HERA-e dozvolu za obavljanje energetske djelatnosti trgovine plinom, što je II. okr. i učinio. Potom je I. okr. povezao II. okr., kao osnivača i direktora VI. okr. društva kao kupca, s IV. okr., direktoricom PIS-a kao prodavatelja plina koji je PIS dobavljao isključivo od INE u kojoj je I. okr. direktor. Zatim je, koristeći svoje ovlasti u upravljanju procesima nabave i prodaje prirodnog plina u INI, te svjestan očekivanog rasta cijena prirodnog plina u 2021., tijekom 2021. i 2022. dnevnu količinu plina koju je dogovorio sa II. i IV. okr. alocirao na PIS radi daljnje prodaje VI. okr. društvu, a od prosinca 2021. dio dogovorene količine plina prodavao je VI. okr. društvu i neposredno od INE, kako bi prikrio da značajne količine prirodnog plina INE usmjerava prema VI. okr. društvu po iznimno niskim cijenama. Pritom je cijena plina pri prodaji VI. okr. društvu bila fiksna i uvijek je iznosila 19,46 eura/MWh, bez ugovaranja zaštitnih klauzula i neovisno o promjenama cijene plina na energetskom tržištu, iako je I. okr. znao da VI. okr. društvo do tada uopće nije poslovalo, nije ostvarivalo prihode u bilo kakvoj poduzetničkoj djelatnosti, a osobito ne u djelatnosti trgovine plinom.

Tako kupljeni plin su putem VI. okr. društva kontinuirano prodavali inozemnom kupcu na relevantnim platformama za trgovinu plinom i to po tržišnim cijenama, u rasponu do 210,26 eura/MWh, na koji način je VI okr. društvo ostvarilo priljeve od prodaje plina od ukupno najmanje 171.251.224,78 eura, odnosno 1.288.602.827,61 kuna. S obzirom na to da su troškovi VI. okr. društva za tako kupljeni plin u 2021. i 2022. iznosili 242.140.032,09 kuna, kumulirana razlika nabavne i prodajne cijene plina iznosila je ukupno najmanje 1.046.462.795,52 kuna.

Kako bi prikrili kontinuirano usmjeravanje najvećeg dijela ostvarene koristi na račune pod njegovom kontrolom, I. okr. je s II., III. i V. okr. dogovorio da će III. okr. za nagradu preuzeti dio osnivačkih udjela u VI. okr. društvu te na svoj račun primati prijenose novčanih sredstava sa računa tog društva, dok će V. okr., otac I. okr., dati na raspolaganje svoje račune i pritom preuzeti ovlasti punomoćnika po računu III. okr. s kojeg će svaki mjesec prenositi novčana sredstva u korist svog računa, po kojem je opunomoćen I. okrivljenik. Tako je, po nalozima II. okr., s računa VI. okr. društva na njegove račune prenesena dobit u iznosu od najmanje 102.263.712,01 kuna, kao i na račune sa njim povezanog društva u iznosu od 13.798.552,48 kuna, te na račun III. okr. iznosu od najmanje 541.395.385,14 kuna, od čega je III. okr. za sebe zadržao najmanje 68.923.061,34 kuna. Preostala sredstva s njegovog računa u iznosu od najmanje 472.472.323,80 kuna prenesena su na račun V. okr., na čiji račun je prenesen i iznos od 9.619.298,67 kuna od sredstava prenesenih na račun II. okr., sve kao iznos imovinske korist koja pripada I. okr., dok je iznos od najmanje 204.394.000,97 kuna ostao na računu VI. okr. društva.

Slijedom navedenog, INA u kojoj je I. okr. direktor oštećena je za najmanje 1.046.462.795,52 kune, a okrivljenici i okrivljeno društvo su ostvarili nepripadnu imovinsku korist od najmanje 848.053.098,12 kuna, i to I. okr. u iznosu od najmanje 482.091.622,47 kuna, II. okr. najmanje 92.644.413,34 kuna, III. okr. najmanje 68.923.061,34 kuna, a VI. okr. društvo najmanje 204.394.000,97 kuna.

Osim toga, II. okr. je u razdoblju od lipnja 2020. do kraja kolovoza 2022., u Zagrebu i Biogradu, znajući za nezakonito porijeklo novčanih sredstava pribavljenih počinjenjem opisanih kaznenih djela, naložio prijenos tih sredstava na bankovne račune te je potom ta sredstva prenosio među više bankovnih računa, te je ukupno 14.374.465,76 kuna i 1.659.000,00 eura ulagao u kupnju i opremanje nekretnina, kupnju vozila i fondove radi ostvarenja dobiti od takvih ulaganja, sve kako bi tako stečenim sredstvima zametnuo trag i neistinito prikazao da proizlaze iz zakonitog izvora.

Također je V. okr., u razdoblju od početka rujna 2021. do 21. listopada 2021., znajući za nezakonito porijeklo novčanih sredstava pribavljenih počinjenjem opisanih kaznenih djela i kako bi tako stečenim sredstvima zametnuo trag i neistinito prikazao da proizlaze iz zakonitog izvora, na području Šibenika uložio 150.000,00 eura u stjecanje kuće, na svoje ime i ime svoje supruge kao suvlasnice, radi njezina korištenja u obavljanju smještajno-turističke djelatnosti te ostvarenja daljnje zarade.

Ured za sprječavanja pranja novca je temeljem zahtjeva ovog Ureda izdao naloge za privremenim zaustavljanjem izvršenja sumnjivih transakcija na većem broju računa okrivljenika i s njima povezanih osoba, na koji način su blokirana novčana sredstva u iznosu od 569.119.701,94 kuna i 33.243.285,41 eura. Ured će predložiti sudu donošenje privremenih mjera osiguranja oduzimanja nezakonito pribavljene imovinske koristi.

USKOK će sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu predložiti određivanje istražnog zatvora protiv svih okrivljenika.

Tagovi: kriminal u Ini, Josip Šurjak, Hrvatska odvjetnička komora, Marija Rektić, OMS ulaganje, Damir Škugor
PROČITAJ I OVO
Butković: Tomaševićeva najava povećanja poreza je politički nepismena
REAKCIJE
Butković: Tomaševićeva najava povećanja poreza je politički nepismena
ZAGREB - Potpredsjednik HDZ-a Oleg Butković ocijenio je u ponedjeljak „politički nepismenom” najavu gradonačelnika Zagreba Tomislava Tomaševića da će ukidanje prireza nadoknaditi maksimalnim stopama poreza na dohodak.
Eskalacija sukoba na Kosovu, lete suzavci i šok bombe
KOSOVO
Eskalacija sukoba na Kosovu, lete suzavci i šok bombe
PRIŠTINA - Kosovska policija danas je suzavcem pokušala rastjerati Srbe koji su prosvjedovali kako bi spriječili albanske gradonačelnike, izabrane na nedavnim spornim izborima, da preuzmu dužnost u mjestima s većinskim srpskim stanovništvom na sjeveru Kosova.
Eksplozivi na riječkom području postavljani zbog iznuda
NEZABILJEŽENO
Eksplozivi na riječkom području postavljani zbog iznuda
RIJEKA - Motiv postavljanja eksplozivnih naprava u Rijeci, Kostreni i Opatiji protekla dva mjeseca, zbog čega su uhićena dvojica osumnjičenih, isključivo je materijalna korist od iznude i nije riječ o terorizmu ili ekstremizmu, rečeno je u ponedjeljak u primorsko-goranskoj policiji.
Hrvatska planira uvoz sperme i jajnih stanica iz EU
PLANOVI
Hrvatska planira uvoz sperme i jajnih stanica iz EU
ZAGREB - Parovi iz Hrvatske kojima je za ostvarivanje roditeljstva potrebna donacija sperme ili jajne stanice na tu vrstu medicinski pomognute oplodnje uskoro više ne bi trebali odlaziti u inozemstvo:
Nikola Kojo: Vučić je ukrao radost u Srbiji
JASNA PORUKA
Nikola Kojo: Vučić je ukrao radost u Srbiji
BEOGRAD - Glumac Nikola Kojo objasnio je zašto je odlučio učestvovati u protestima "Srbija protiv nasilja" te je, između ostalog, kritikovao i SNS botove.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE