GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

DeSUS izašao iz slovenske vladajuće koalicije, Erjavec podržan kao mogući mandatar

DeSUS izašao iz slovenske vladajuće koalicije, Erjavec podržan kao mogući mandatar
PREVIRANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.12.2020 / 17:10
Autor: SEEbiz / H
LJUBLJANA - Tijela Demokratske stranke umirovljenika (DeSUS), jedne od četiriju stranaka u vladi slovenskog premijera Janeza Janše, odlučila su u četvrtak da ta stranka s današnjim danom iziđe iz slovenske vladajuće koalicije, izjavio je predsjednik te stranke Karl Erjavec.

"Bilo je mnogo kritika na rad koalicije, ali ono što našim članovima smeta je djelovanje samog predsjednika vlade. Problem su postupci koje provodi, posebno forsirajući ideološke teme, obračune s novinarima i slično", kazao je Erjavec nakon sastanaka Izvršnog odbora i Velikog vijeća stranke, dodavši kako je došlo vrijeme da se Janši zato "kaže ne".

Ovim izlaskom slovenska vlada još ne gubi parlamentarnu većinu.

Istodobno, Erjavec je potvrdio da ga je stranka istaknula kao mogućeg kandidata za mandatara nove vlade, ako dođe do glasanja o povjerenju Janši kao premijeru i formiranja nove većine, što je moguće preko mehanizma izricanja tzv. "konstruktivnog nepovjerenja" sadašnjem Janšinom kabinetu.

Riječ je o inicijativi koju već neko vrijeme vode stranke iz oporbe, Socijalni demokrati (SD), Ljevica (L), Lista Marjana Šareca (LMŠ) te Stranka Alenke Bratušek (SAB), koje su se u studenome povezale u oporbeni blok Koalicija ustavnog luka (KUL) i od onda vode razgovore usmjerene u traženje eventualnog izazivača Janši. Među mogućim kandidatima oporbe za mandatara figurira i Erjavec kao iskusni dugogodišnji političar i ministar u više koalicijskih vlada.

"Vrijeme je da Slovenija Janezu Janši kaže 'ne' ", kazao je Erjavec, dodavši kako se članovi stranke i njeno vodstvo ne slažu s načinom na koji Janša i sadašnja vlada vode zemlju i što premijer državu udaljava od "središnjeg" dijela Europske unije i vodećih članica Njemačke i Francuske.

Erjavec je kazao da takvo stajalište stranke o povlačenju iz koalicije podržava i velika većina njenih zastupnika u parlamentu, odnosno svi osim jednog, ali da odluku o tome hoće li u vladi ostati dva njihova ministra, koliko im je pripalo prema koalicijskom sporazumu, prepuštaju Janši.

Janša upozorava protiv mogućih izbora u doba pandemije

Janša je još prije toga, u četvrtak ujutro, stranku DESUS optužio za ugrožavanje djelovanja vlade i pokušaj destabilizacije u teškom trenutku epidemije.

Komentirajući neke sporne izjave ministra zdravstva Tomaža Gantara, člana DESUS-a, i njegovo protivljenje nekim vladinim odlukama vezanim uz labavljenje protuepidemijskih mjera, Janša mu je poručio da mu je bolje da se prihvati priprema za zahtjevnu operaciju organiziranja cijepljenja protiv Covida-19, umjesto da se "bavi rušenjem vlade".

Destabilizacija vlade u sadašnjem trenutku "nikome ne bi koristila", a štetila bi državi, jer se neka druga stabilna vlada ne bi mogla uspostaviti, nego bi se tako isprovocirali novi prijevremeni izbori, što bi bila "katastrofa" s obzirom na epidemiološku situaciju u kojoj bi se odvijali predizborna kampanja i izbori, upozorio je slovenski premijer.

Samim izlaskom DESUS-a iz koalicije sadašnja vlada još ne gubi parlamentarnu većinu jer vladu podržavaju i zastupnici oporbene Slovenske nacionalne stranke (SNS) Zmage Jelinčiča i dva zastupnika manjina. Stvar bi po vladu išla prema negativnom scenariju ako bi se za izlazak odlučila još neka od Janšinih koalicijskih partnerica: Stranka modernog centra (SMC) Zdravka Počivalšeka, koji je tu mogućnost već više puta zanijekao, ili demokršćanska Nova Slovenija (NSI) Mateja Tonina, ministra obrane, koji je s Janšom blizak saveznik, iako ne dijeli neka njegova politička stajališta pa se u nekim situacijama zadnjih mjeseci javno ogradio od nekih Janšinih poteza.

Tagovi: Karl Erjavec, DeSUS, Janez Jabnša, Zdravko Počivalšek, Tomaž Gantar, Matej Tonin, Vlada Slovenije
PROČITAJ I OVO
DP na točki loma: Kako progutati SDSS u Vladi?
PREGOVORI
DP na točki loma: Kako progutati SDSS u Vladi?
ZAGREB - DP-ovci su se povukli kućama u Slavoniju i tamo razgovaraju kako doskočiti problemu oko SDSS-a u Vladi na što nikako ne pristaju.
Grbin: Plenkoviću treba psihijatar
OŠTRO
Grbin: Plenkoviću treba psihijatar
ZAGREB - Predsjednik SDP-a Peđa Grbin kaže da oni o imenima ne govore i da na sjednici Predsjedništva nisu govorili o tome.
Uhićen predsjednik gospićkog HDZ-a i voditelj Hrvatskih šuma
UHIĆENJE
Uhićen predsjednik gospićkog HDZ-a i voditelj Hrvatskih šuma
GOSPIĆ - Jutros je u Gospiću uhićen Mario Stilinović (50), voditelj Uprave šuma Podružnice Gospić i predsjednik Gradskog odbora HDZ-a grada Gospića.
Troskot: Ponudili smo Penavi poziciju predsjednika Sabora
OTKRIĆA
Troskot: Ponudili smo Penavi poziciju predsjednika Sabora
ZAGREB - Zvonimir Troskot iz Mosta je gostovao na N1 gdje je komentirao post-izborna preslagivanja i koalicije.
Nervozni Plenković udario po oporbi: Prave se bijeli kao snijeg
KANONADA
Nervozni Plenković udario po oporbi: Prave se bijeli kao snijeg
ZAGREB - Nakon što je prije neki dan najavio da će svaki dan davati izjave, premijer Andrej Plenković pred novinare je došao i nakon sjednice Vlade.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE