GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Crna Gora: Ni nova vlast neće povući priznanje Kosova

Crna Gora: Ni nova vlast neće povući priznanje Kosova
REALNO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 31.08.2020 / 19:38
Autor: SEEbiz / NOVA.rs
PODGORICA - Izvesno je da će nova crnogorska vlast, koju će predvoditi Demokratski front, Demokrate i URA, raditi na unapređenju odnosa sa Srbijom, koji su prethodnih godina verovatno bili na najnižem nivou od proglašenja nezavisnost Crne Gore.

Međutim, spoljna politika susedne “bratske države” se suštinski neće menjati i nerealno je očekivati da će Podgorica razmatrati povlačenje priznanja Kosova ili napuštanje NATO alijanse.

Vest da je Milo Đukanović i DPS pretrpeo poraz na parlamentarnim izborima u Crnoj Gori proslavljena je na ulicama Beograda, a čestitke pobednicima uputili su pojedini opozicionari.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić čeka zvanične rezultate kako bi uputio čestitku, a još se nije izjasnio ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, koji je neretko vodio verbalne ratove sa crnogorskim kolegama.

Sagovornici portala Nova.rs navode da će promenom vlasti u Crnoj Gori doći do otopljavanje odnosa na liniji Beograd – Podgorica, koji su na silaznoj putanji još od proglašenja nezavisnosti, da bi poslednjih godina bili na najnižim granama. Međutim, malo je verovatno da bi moglo da dođe do povlačenja priznanja Kosova, što pojedini krugovi u Beogradu očekuju.

“Kada je reč o Kosovu, svi su i u regionu i u Evropi usmereni ka dijalogu o kosovskom pitanju koji se odvija uz posredovanje i EU i SAD. Poštovaće se svaki dogovor koji uz ovo posredovanje postignu dve strane”, kaže kandidat koalicije “Mir je naša nacija” Vladimir Pavićević, koji je izbegao da direktno odgovori na naše pitanje da li to znači da neće biti povlačenja priznanja Kosova.

Iako je u regionu i na Zapadu postojao strah da će Đukanovićeva opozicija odustati od evropskog puta i izaći iz NATO, na šta je posredno u kampanji upozoravao Đukanović, ni to se neće dogoditi. Spoljnopolitički prioritet broj jedan nove vlasti biće punopravno članstvo Crne Gore u Evropskoj uniji, navodi Pavićević, direktor Društva za istraživanje politike i političke teorije.

“Oko toga nema ni trunke dileme, postoji potpuna saglasnost. Što se tiče NATO, nova vlast će biti ozbiljna i odgovorna i ispunjavaće svoje međunarodne obaveze. Biće kredibilan partner u međunarodnim odnosima”, ističe on.

Da buduća crnogorska vlast neće povlačiti drastične poteze, poput povlačenja priznanja Kosova i izlaska iz NATO-a, smatra i Boris Raonić, predsednik NVO Građanska alijansa.

“Tokom kampanje ove teme nisu bile zastupljene. Imaujući u vidu raznolikost i druge prioritete, skoro da je nemoguće očekivati te vrste promena”, zaključuje on.

Raonić za Nova.rs navodi da se odnosi sa Srbijom moraju popraviti, bez obzira ko je na vlasti.

“To je prirodni proces, koji je zbog potreba izbornih kampanja veštački napravljen, zarad homogenizacije birača oko dva lidera. Pitanja poput direktnog platnog prometa, zdravstva, obrazovanja, saobraćajnih veza… moraju biti brzo rešavana i kada životne teme dođu na dnevni red, onda će i krupne teme biti mnogo lakše. Naravno, sada je situacija mnogo lakša, zbog identitetskih bliskosti novih, ključnih političkih aktera u Crnoj Gori”, navodi on.

Tagovi: Crna Gora, Demokratski front, Vladimir Pavlićević, Milo Đukanović, Kosovo, Aleksandar Vučić
PROČITAJ I OVO
Varaždinska bolnica zapošljava medicinske sestre i njegovatelje na 60 dana
ZAPOŠLJAVANJE
Varaždinska bolnica zapošljava medicinske sestre i njegovatelje na 60 dana
VARAŽDIN - U Općoj bolnici Varaždin nastavlja se trend sve većeg broja hospitaliziranih pacijenata zbog Covida-19 i sve manjeg broja dostupnih djelatnika za rad, pa se hitno zapošljavaju medicinske sestre i njegovatelji na 60 dana, priopćili su u petak iz bolnice.
Najmanje dvanaest poginulih i preko 400 ranjenih u potresu u Izmiru (VIDEO)
POTRES
Najmanje dvanaest poginulih i preko 400 ranjenih u potresu u Izmiru (VIDEO)
Najmanje dvanaest poginulih i preko 400 ranjenih u potresu u Izmiru (VIDEO)
IZMIR - Tursku su nakon silovitog potresa magnitude 7 pogodila još 84 potresa.
Osmero mrtvih u potresu na grčkom otoku Samosu
TRAGEDIJA
Osmero mrtvih u potresu na grčkom otoku Samosu
ATENA - Osmero ljudi, uključujući dvoje mladih na grčkom otoku Samosu, poginulo je u snažnom potresu koji je u petak pogodio Tursku i Grčku. a prema dostupnim podacima među stradalima nema Hrvata.
Prosvjed zaposlenih jer KB Dubrava postaje u potpunosti covid bolnica
NEZADOVOLJSTVO
Prosvjed zaposlenih jer KB Dubrava postaje u potpunosti covid bolnica
ZAGREB - Ispred KB Dubrava u petak je održan prosvjed zaposlenika - liječnika i medicinskih sestara - nezadovoljnih što se ta bolnica u cijelosti pretvara u ustanovu za liječenje covid pozitivnih pacijenata.
HLK: U traganje za kontaktima uključiti i 1200 zdravstvenih radnika s burze
INICIJATIVE
HLK: U traganje za kontaktima uključiti i 1200 zdravstvenih radnika s burze
ZAGREB - Hrvatska liječnička komora (HLK) pozdravila je u petak inicijativu Ministarstva zdravstva za osnivanjem pozivnih centara za praćenje kontakata oboljelih od covida-19 i predložila da se u traganje za kontaktima uključi i 1200 zdravstvenih radnika sa Zavoda za zapošljavanje.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE