GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ćorušić: Cijepilo se samo 40% sestara, postoji nepovjerenje

Ćorušić: Cijepilo se samo 40% sestara, postoji nepovjerenje
CIJEPLJENJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.03.2021 / 15:44
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - U najvećoj bolnici u Hrvatskoj, KBC-u Zagreb, protiv covida-19 do sada je cijepljeno 74 posto liječnika i samo 38 posto medicinskih sestara, što je ravnatelj KBC-a Ante Ćorušić objasnio bezrazložnim nepovjerenjem u cjepivo dijela zdravstvenih djelatnika.

Zadovoljni smo odazivom liječnika, ali ne i sa sestrama, izjavio je Ćorušić u četvrtak na obilježavanju Dana ljubičaste vrpce, govoreći o situaciji u KBC-u u doba pandemije.

Ćorušić ističe da imaju dovoljno cjepiva za procjepljivanje svih djelatnika, a cijepili su ih AstraZenecinim, Pfizerovim i Moderninim cjepivom.

“Problem je u neodazivu sestara i nepovjerenju u cjepivo, za što nema razloga, pogotovo među zdravstvenim djelatnicima”, rekao je Ćorušić.

U KBC-u Zagreb trenutno je 49 djelatnika pozitivno na covid ili u samoizolaciji, a među njima su četiri liječnika i deset medicinskih sestara. Preostali zaraženi pripadaju ostalom bolničkom osoblju.

Ćorušić ističe da je zbog porasta broja zaraženih situacija u bolnici nešto lošija nego prethodnih tjedana, no njihov covid odjel dobro funkcionira i sve svoje pozitivne pacijente sami zbrinjavaju.

Najviše problema imaju na objedinjenom hitnom bolničkom prijemu, gdje prihvaćaju i pacijente koji gravitiraju KB-u Dubrava.

“S obzirom da je KB Dubrava prenamijenjena u covid bolnicu, većina njihovih hitnih slučajeva dolazi nama, tako da u jednom danu pregledamo i 387 pacijenata”, kaže Ćorušić.

Godinu dana nakon potresa i izbijanja pandemije, ravnatelj ističe da je u KBC-u Zagreb hladni pogon reduciran za 20 posto, no akutni bolesnici svi na vrijeme dobivaju uslugu. Nitko nije bio odbijen, što uključuje i one s epilepsijom, te onkološke, hematološke i pedijatrijske bolesnike.

KBC Zagreb danas je obilježio Svjetski dan ljubičaste vrpce, posvećen podizanju svijesti o epilepsiji, od koje u Hrvatskoj boluje oko 45.000 ljudi, a oko 7000 ih se liječi od teških i kompleksnih oblika te bolesti.

Predstojnica Klinike za neurologiju Ervina Bilić istaknula je da u KBC-u Zagreb oboljelima od epilepsije pružaju skrb na svjetskoj razini, od invazivne dijagnostike do liječenja najtežih oblika bolesti.

“Epilepsija je bolest koja i danas predstavlja značajan medicinski i javnozdravstveni problem, posebno među trudnicama i starijim osobama. No, bolesnici koji na vrijeme dobiju dijagnozu i liječenje imaju bolju kontrolu bolesti i zadovoljavajuću kvalitetu života”, istaknula je Željka Petelin Gadže, voditeljica Odjela za epilepsiju.

U 70 posto oboljelih lijekovima se postiže kontrola bolesti, a preostali bolesnici kandidati su za neurokirurško liječenje, koje se također obavlja u KBC-u Zagreb.

U Hrvatskoj su primjetni pozitivni pomaci u destigmatizaciji oboljelih od epilepsije, a unatoč pandemiji zadržan je kontinuitet skrbi za te bolesnike.

Oboljeli od epilepsije mogu se cijepiti protiv covida, no epilepsija nije indikacija za prioritetno cijepljenje, rečeno je na konferenciji.

Tagovi: Ante Ćorušić, cijepljenje protiv koronavirusa, KBC Zagreb
PROČITAJ I OVO
Bilek: Manjine daju potporu Jandrokoviću za šefa Sabora
POTPORA
Bilek: Manjine daju potporu Jandrokoviću za šefa Sabora
ZAGREB - Predstavnik češke i slovačke nacionalne manjine Vladimir Bilek, u ime kluba nacionalnih manjina, poručio je za RTL da će dati potporu HDZ-ovu Gordanu Jandrokoviću za predsjednika Hrvatskog sabora. To bi značilo da će HDZ ako se dogovori s Domovinskim pokretom oformiti većinu.
Izvori: DP bi se mogao podijeliti
NESLUŽBENO
Izvori: DP bi se mogao podijeliti
ZAGREB - Domovinski pokret održao je prvu rundu službenih pregovora s HDZ-om. Iz DP-a su tvrdili da nema raskola i da kod njih vlada zajedništvo, no neslužbene informacije ipak govore nešto drugačije.
Plenković: Korumpirana ljevica želi porobiti institucije
JASNA PORUKA
Plenković: Korumpirana ljevica želi porobiti institucije
ZAGREB - Poručio je da će HDZ imati "dovoljno ruku" i sastaviti parlamentarnu većinu, naglasivši da razgovore vodi s ozbiljnima i odgovornima, no neće s Mostom, Možemo! i SDP-om koje je nazvao korumpiranima jer "žele porobiti neovisne institucije".
U Hrvatsku stiglo prvih šest Rafalea: Hrvatsko nebo je sada sigurnije
AVIONI
U Hrvatsku stiglo prvih šest Rafalea: Hrvatsko nebo je sada sigurnije
ZAGREB - Prvih šest od ukupno dvanaest višenamjenskih borbenih aviona Rafale u četvrtak je stiglo u Hrvatsku, dvije godine i pet mjeseci nakon potpisivanja ugovora s Francuskom vrijednog više od milijardu eura, a dolazak zadnjih od ugovorenih aviona očekuje se početkom sljedeće godine.
Hrebak: Samo su dvije opcije
PORUKE
Hrebak: Samo su dvije opcije
ZAGREB - Prije osam dana održani su parlamentarni izbori. Vladu još nemamo, a šanse da je sastave imaju i HDZ-ova i SDP-ova koalicija.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE