GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cijepljenje u Hrvatskoj najvjerojatnije počinje 4. siječnja

Cijepljenje u Hrvatskoj najvjerojatnije počinje 4. siječnja
NAJAVE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.12.2020 / 20:19
Autor: SEEbiz / RTL Televizija
ZAGREB - Nakon objave da je Europska agencija za lijekove (EMA) potvrdila kako će se sastati 21. prosinca na izvanrednom sastanku vezanom za odobrenje cjepiva protiv koronavirusa, oglasila se i naša Agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED).

"Povjerenstvo za humane lijekove (CHMP) će na sjednici zaključiti svoju znanstveno-stručnu ocjenu predmetnog cjepiva protiv bolesti covid-19 pod uvjetom da na temelju dostavljenih podataka bude moguće provesti temeljitu ocjenu te potvrditi djelotvornost, sigurnost i kakvoću cjepiva. Sjednica je zakazana nakon zaprimanja dodatnih podataka koje je CHMP u postupku ocjene zatražio od proizvođača. Prethodno najavljena izvanredna sjednica koja je bila planirana 29. prosinca održat će se prema potrebi.

Večeras je u RTL-u Danas gostovala Goranka Petrović, specijalistica epidemiologije i zdravstvene ekologije te voditeljica Odjela za respiratorne bolesti u HZJZ-u.

Upitana je hoće li prvi građani biti cijepljeni prije Nove godine.

"Čini se izglednije da će prve doze doći početkom prvog mjeseca, najvjerojatnije već u ponedjeljak 4. siječnja i tad će početi cijepljenje", kazala je.

"Tada će cjepivo doći u Hrvatsku i onda nam treba određeno vrijeme da se ono distribuira. Cjepivo će doći u sve županijske zavode za javno zdravstvo, a odatle će se distribuirati u one ustanove gdje nam je primarno potreba da se cijepe osobe, dakle, domovi za starije i nemoćne, i korisnici i osoblje, te naravno u zdravstvene ustanove, tu prvenstveno mislim na bolnice i odjele koji rade s Covid bolesnicima", kazala je.

"Cjepivo dolazi u višedoznim pakiranjima i mora se rekonstituirati s fiziološkom otopinom. Tako pripremljeno cjepivo se mora davati u dozi od 0.3 mililitra po osobi. Pet osoba se iz jedne bočice može cijepiti", dodaje.

"Inicijalna količina koja je planirana je trebala biti smanjena, tako da se sada čini da će doći 62.5 tisuća doza u prvoj pošiljci", otkriva.

"Mi imamo prema planu za cijepljenje točno ustanovljene prioritete koji idu u cilju zaštite osoba koje imaju povećani rizik teških oblika bolesti, hospitalizacije ili smrtnih ishoda. Ove osobe koje nisu u tom riziku, one ako se budu htjele cijepiti, doći će jako kasno na red", kaže epidemiologinja.

Tagovi: Hrvatska agencija za lijekove i medicinske proizvode, HALMED, Goranka Petrović, Hrvatski zavod za javno zdravstvo, cijepljenje protiv koronavirusa
PROČITAJ I OVO
DP na točki loma: Kako progutati SDSS u Vladi?
PREGOVORI
DP na točki loma: Kako progutati SDSS u Vladi?
ZAGREB - DP-ovci su se povukli kućama u Slavoniju i tamo razgovaraju kako doskočiti problemu oko SDSS-a u Vladi na što nikako ne pristaju.
Grbin: Plenkoviću treba psihijatar
OŠTRO
Grbin: Plenkoviću treba psihijatar
ZAGREB - Predsjednik SDP-a Peđa Grbin kaže da oni o imenima ne govore i da na sjednici Predsjedništva nisu govorili o tome.
Uhićen predsjednik gospićkog HDZ-a i voditelj Hrvatskih šuma
UHIĆENJE
Uhićen predsjednik gospićkog HDZ-a i voditelj Hrvatskih šuma
GOSPIĆ - Jutros je u Gospiću uhićen Mario Stilinović (50), voditelj Uprave šuma Podružnice Gospić i predsjednik Gradskog odbora HDZ-a grada Gospića.
Troskot: Ponudili smo Penavi poziciju predsjednika Sabora
OTKRIĆA
Troskot: Ponudili smo Penavi poziciju predsjednika Sabora
ZAGREB - Zvonimir Troskot iz Mosta je gostovao na N1 gdje je komentirao post-izborna preslagivanja i koalicije.
Nervozni Plenković udario po oporbi: Prave se bijeli kao snijeg
KANONADA
Nervozni Plenković udario po oporbi: Prave se bijeli kao snijeg
ZAGREB - Nakon što je prije neki dan najavio da će svaki dan davati izjave, premijer Andrej Plenković pred novinare je došao i nakon sjednice Vlade.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE