GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cijepljenje u Hrvatskoj najvjerojatnije počinje 4. siječnja

Cijepljenje u Hrvatskoj najvjerojatnije počinje 4. siječnja
NAJAVE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.12.2020 / 20:19
Autor: SEEbiz / RTL Televizija
ZAGREB - Nakon objave da je Europska agencija za lijekove (EMA) potvrdila kako će se sastati 21. prosinca na izvanrednom sastanku vezanom za odobrenje cjepiva protiv koronavirusa, oglasila se i naša Agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED).

"Povjerenstvo za humane lijekove (CHMP) će na sjednici zaključiti svoju znanstveno-stručnu ocjenu predmetnog cjepiva protiv bolesti covid-19 pod uvjetom da na temelju dostavljenih podataka bude moguće provesti temeljitu ocjenu te potvrditi djelotvornost, sigurnost i kakvoću cjepiva. Sjednica je zakazana nakon zaprimanja dodatnih podataka koje je CHMP u postupku ocjene zatražio od proizvođača. Prethodno najavljena izvanredna sjednica koja je bila planirana 29. prosinca održat će se prema potrebi.

Večeras je u RTL-u Danas gostovala Goranka Petrović, specijalistica epidemiologije i zdravstvene ekologije te voditeljica Odjela za respiratorne bolesti u HZJZ-u.

Upitana je hoće li prvi građani biti cijepljeni prije Nove godine.

"Čini se izglednije da će prve doze doći početkom prvog mjeseca, najvjerojatnije već u ponedjeljak 4. siječnja i tad će početi cijepljenje", kazala je.

"Tada će cjepivo doći u Hrvatsku i onda nam treba određeno vrijeme da se ono distribuira. Cjepivo će doći u sve županijske zavode za javno zdravstvo, a odatle će se distribuirati u one ustanove gdje nam je primarno potreba da se cijepe osobe, dakle, domovi za starije i nemoćne, i korisnici i osoblje, te naravno u zdravstvene ustanove, tu prvenstveno mislim na bolnice i odjele koji rade s Covid bolesnicima", kazala je.

"Cjepivo dolazi u višedoznim pakiranjima i mora se rekonstituirati s fiziološkom otopinom. Tako pripremljeno cjepivo se mora davati u dozi od 0.3 mililitra po osobi. Pet osoba se iz jedne bočice može cijepiti", dodaje.

"Inicijalna količina koja je planirana je trebala biti smanjena, tako da se sada čini da će doći 62.5 tisuća doza u prvoj pošiljci", otkriva.

"Mi imamo prema planu za cijepljenje točno ustanovljene prioritete koji idu u cilju zaštite osoba koje imaju povećani rizik teških oblika bolesti, hospitalizacije ili smrtnih ishoda. Ove osobe koje nisu u tom riziku, one ako se budu htjele cijepiti, doći će jako kasno na red", kaže epidemiologinja.

Tagovi: Hrvatska agencija za lijekove i medicinske proizvode, HALMED, Goranka Petrović, Hrvatski zavod za javno zdravstvo, cijepljenje protiv koronavirusa
PROČITAJ I OVO
Bush nazvao invaziju na Irak neopravdanom pa se ispravio: Mislio sam na Ukrajinu
IZGUBLJEN
Bush nazvao invaziju na Irak neopravdanom pa se ispravio: Mislio sam na Ukrajinu
WASHINGTON - Bivši američki predsjednik George W. Bush nazvao je invaziju na Irak “brutalnom” i “neopravdanom”, a potom se ispravio rekavši da je ustvari mislio na rusku invaziju na Ukrajinu.
Američki Senat potvrdio Bidenovu kandidatkinju za veleposlanicu u Ukrajini
POTVRDA
Američki Senat potvrdio Bidenovu kandidatkinju za veleposlanicu u Ukrajini
WASHINGTON - Američki Senat jednoglasno je u srijedu odobrio diplomatkinju Bridget Brink za veleposlanicu u Ukrajini, popunivši kritično mjesto koje je prazno već tri godine.
Karamarko: Uskoro će se znati točan iznos odštete koju će Hrvatska morati isplatiti MOL-u
PORUKE
Karamarko: Uskoro će se znati točan iznos odštete koju će Hrvatska morati isplatiti MOL-u
ZAGREB - Bivši predsjednik HDZ-a i potpredsjednik hrvatske Vlade Tomislav Karamarko osvrnuo se na presudu Visokog upravnog suda koja poništila odluku da se nalazio u sukobu interesa zbog čega je napustio dužnosti i kazao da će se šteta koja je nanesena Hrvatskoj možda mjeriti milijardama.
MUP Srbije: Dojave o bombama poslane iz sedam država
OTKRIĆA
MUP Srbije: Dojave o bombama poslane iz sedam država
BEOGRAD - Poruke o postavljenim bombama u Srbiji prethodnih dana poslane su iz Poljske, Gambije, Irana, Nigerije, Ukrajine, Slovenije i Rusije, priopćilo je u srijedu navečer srbijansko ministarstvo unutarnjih poslova.
Elon Musk neće više glasati za demokrate, okreće se republikancima
PORUKE
Elon Musk neće više glasati za demokrate, okreće se republikancima
ZAGREB - Milijarder Elon Musk, najbogatiji čovjek na svijetu i izvršni direktor Tesle, rekao je u srijedu da je dosad glasao za demokrate, ali da će u budućnosti glasati za republikance.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE