GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Čečeni pristigli u BiH zloporabom bezviznog režima traže azil u Hrvatskoj

Čečeni pristigli u BiH zloporabom bezviznog režima traže azil u Hrvatskoj
AZIL
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.12.2022 / 13:41
Autor: SEEbiz / H
MOSTAR - Više desetaka Čečena nalazi se nedaleko od granice i kane zatražiti azil u Hrvatskoj nakon što su u BiH došli zlorabeći bezvizni režim s Rusijom, tvrdi savjetnik ravnatelja Granične policije BiH Svevlad Hoffman i upozorava da bi među pristiglima mogli biti borci Putinova suradnika Ramzana Kadirova.

Posljednjih nekoliko tjedana više stotina državljana Ruske Federacije iz Čečenije i Dagestana slijeću u Sarajevo navodeći kao razlog posjeta turizam. Umjesto da odsjednu u hotelima u Sarajevu za koje imaju vaučere upućuju se prema granici Hrvatske kako bi tamo zatražili azil.

„Ovim oni očito zlouporabljuju ukazano gostoprimstvo naše države koju koriste kao odskočnu dasku za ulazak u EU“, rekao je Hoffmann za portal Hrvatski medijski servis (HMS) iz Mostara.

Dio migranata iz Čečenije po njegovim riječima već se nalazi na području zapadne Bosne gdje pokušavaju ući u Hrvatsku i zatražiti azil.
Po njegovim navodima 'dio pristiglih Čečena pripada tzv. Kadirovcima koji ne samo da su obmanuli granične policajce BiH prilikom ulaska u BiH, nego je i motiv njihovog ulaska u EU daleko od ostvarivanja azilantskog statusa'.

„Ova situacija predstavlja potencijalnu ozbiljnu ugrozu po sigurnost kako BiH tako i EU, upravo u svjetlu ratnog sukoba u Ukrajini“, istaknuo je Hoffmann.

On se zauzeo za ukidanje bezviznoga režima s Rusijom kako bi se otklonili ovi sigurnosni problemi, a BiH uskladila svoju vanjsku politiku s Europskom unijom.

Tagovi: Čečeni, vizni režim, azil u Hrvatskoj, migrantska kriza
PROČITAJ I OVO
Plenković: Milanović je mali miš, nastojimo približiti stavove s DP-om
HDZ I OPORBA
Plenković: Milanović je mali miš, nastojimo približiti stavove s DP-om
ZAGREB - Predsjednik HDZ-a i tehnički premijer obraća se javnosti nakon sjednice predsjedništva te stranke.
Raspudić: Prije bih se poturčio nego podržao Plenkovićev HDZ
SLIKOVITO
Raspudić: Prije bih se poturčio nego podržao Plenkovićev HDZ
ZAGREB - Novoizabrani saborski zastupnik Nino Raspudić danas je na N1 televiziji govori o pregovorima o sastavljanju većine.
Banožić optužen na dan kad su stigli Rafalei
OPTUŽNICA
Banožić optužen na dan kad su stigli Rafalei
ZAGREB - Gotovo pola godine nakon što je u prometnoj nesreći ubio 40-godišnjeg Gorana Šarića, vinkovačko tužiteljstvo je podignulo optužnicu protiv bivšeg ministra obrane Marija Banožića. Optužnica je podignuta 25. travnja, na dan kada su Rafalei stigli u Hrvatsku.
Ovo je nova Vlada Srbije
VUČEVIĆ PREMIJER
Ovo je nova Vlada Srbije
BEOGRAD - Predsednik Srpske napredne stranke i mandatar za sastav nove Vlade Srbije Miloš Vučević predložio je imena novih ministara u Vladi Srbije.
Nova akcija europskih tužitelja: Uhićene su tri osobe
UHIĆENJA
Nova akcija europskih tužitelja: Uhićene su tri osobe
ZAGREB - Europsko tužiteljstvo provelo je još jednu akciju u Hrvatskoj - uhićene su tri osobe zbog sumnje da su počinile kazneno djelo subvencijske prijevare "teške" oko 2,5 milijuna eura, a vezane za obnovu nakon potresa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE