GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Caratan o Milanoviću: Već je animirao lijeve birače

Caratan o Milanoviću: Već je animirao lijeve birače
ANALITIČARI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.03.2024 / 13:14
Autor: SEEbiz
ZAGREB - "Milanoviću je bilo dovoljno da je galama velika. Animirao je lijeve birače, a bio on u izbornoj kampanji ili ne - mislim da bi on govorio isto", rekao je u emisiji 'Studio 4' politolog i politički analitičar Branko Caratan komentirajući odluku predsjednika Milanovića da uđe u izbornu utrku

- Tu nije u pitanju naš hrvatski ustav, nego iskustvo parlamentarnih demokracija u Europi. One su nastale tako da se monarh lišio vlasti. Monarh se ne smije petljati u stranačku politiku. To bi u Britaniji bio skandal i to nikada britanski monarh ne radi da ulazi u stranačke rasprave. Očito je, ako je situacija normala da predsjednik Republike u parlamentarnoj demokraciji ne smije sudjelovati u stranačkim borbama', rekao je politolog i politički analitičar Branko Caratan u emisiji HTV-a 'Studio 4' komentirajući odluku predsjednika Zorana Milanovića da uđe u izbornu utrku.

Caratan je ustvrdio kako argument za kandidaturu Milanovića može biti odredba da 'predsjednik Republike brine za redovito i usklađeno djelovanje i stabilnost državne vlasti', ali istaknuo kako je potrebno dokazati da situacije u zemlji 'nije normalna'.

- Predsjednik se ovdje može pozivati samo na članak Ustava 94. koji govori da se predsjednik Republike brine za redovito i usklađeno djelovanje i stabilnost državne vlasti. Treba dokazati da je stabilnost državne vlasti poremećena. Oni koji zagovaraju tu poziciji govore da državni odvjetnik - koji je dio pravosudne strukture treba biti neovisan, a on se izjašnjavao u medijima u prilog jedne određene stranke', rekao je.

Dodao je kako imamo više birača nego odraslih građan, i to puno, ali i da imamo sukob i raspravu oko uloge EPPO-a te pitanja tko ima ingerenciju.

- Predsjednik i Vlada ne koordiniraju vanjsku politiku, a imamo rat u Europi', kazao je.

- Može se tvrditi da imamo nenormalnu situaciju, a zadatak Ustavnog suda je da odredi je li situacija normalna', nastavio je.

Ustvrdio je kako se o Milanoviću ustavni sud već indirektno izjasnio.

- Ustavni sud se na neki način već izjasnio. Odbili su prisustvovati polaganju zakletve novog državnog odvjetnika', dodao je.

Odgovarajući na pitanje je li Milanović politički pukovnik ili pokajnik, Caratan je rekao kako bi Milanović bio apsolutni favorit za predsjedničke izbore da nije donio ovakvu odluku.

- Da nije došlo do nedavnih događaja, Milanović bi bio apsolutni favorit za drugi mandat, kao što su premijer Plenković i HDZ bili lagani favoriti na parlamentarnim izborima', rekao je.

- On nije držao fige u džepu. Stavio je na kocku svoju poziciju za drugi mandat. Ako bi izgubio u parlamentarnim sukobima - to bi bio veliki hendikep za predsjedničke izbore', kazao je.

- Svi oni koji napadaju Milanovića sudjeluju u njegovom marketingu', dodao je.

Istaknuo je kako je 'očito da premijer i predsjednik imaju neke stare račune', ali nije htio ulaziti u detalje.

Tagovi: caratan, milanović, ustavni sud, sdp
PROČITAJ I OVO
Anušić o pregovorima s DP-om: HDZ će brzo sastaviti Vladu
OČEKIVANJA
Anušić o pregovorima s DP-om: HDZ će brzo sastaviti Vladu
NOVA GRADIŠKA - Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Ivan Anušić sudjelovao je na svečanosti obilježavanja 33. obljetnice osnutka 3. gardijske brigade "Kune" u Novoj Gradiški, a tom prilikom dao je i izjavu za medije.
Grbin nakon pregovora: Odluka što i kako dalje je na DP-u
PORUKE
Grbin nakon pregovora: Odluka što i kako dalje je na DP-u
ZAGREB - Nakon sastanka s predstavnicima Domovinskog pokreta, pred kamere je stao šef SDP-a Peđa Grbin.
Bačić: Nema razloga razmišljati o novim izborima
PORUKE
Bačić: Nema razloga razmišljati o novim izborima
ZAGREB - Potpredsjednik vlade i ministar graditeljstva Branko Bačić izrazio je danas uvjerenje da će HDZ s Domovinskim pokretom već ovaj tjedan razgovarati o završnom obliku koalicijskog sporazuma za sastavljanje nove vlade, poručivši da nema razloga razmišljati o novim izborima.
Pedro Sanchez najavio da će ostati španjolski premijer
NAJAVE
Pedro Sanchez najavio da će ostati španjolski premijer
MADRID - Španjolski premijer Pedro Sanchez najavio je da neće podnijeti ostavku te da će ostati na mjestu premijera.
Pavliček: Ne bi me čudilo da se Vučemilović već dogovorila s HDZ-om
SUVERENISTI
Pavliček: Ne bi me čudilo da se Vučemilović već dogovorila s HDZ-om
ZAGREB - Nakon Domovinskog pokreta (DP) i Mosta tijekom prošlog vikenda još je jedna oporbena stranka ostala suočena s osipanjem svojih saborskih redova.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE