GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Capak: Cjepivo će biti dobrovoljno i besplatno za prioritetne skupine

Capak: Cjepivo će biti dobrovoljno i besplatno za prioritetne skupine
PROCEDURA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.11.2020 / 08:44
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Distribuciju i skladištenje svih cjepiva protiv koronavirusa u Hrvatskoj vodit će tvrtka Medoka. Upravo takav ugovor potpisao je u ime Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo ravnatelj Krunoslav Capak, a za Medoku direktor Ozren Žuković.

Žuković je za Jutarnji list naglasio da će se za točan plan skladištenja cjepiva, poglavito onog Pfizerovog koje zahtijeva vrlo nisku temperaturu od minus 70 Celzijevih stupnjeva, pričekati napuci proizvođača, a onda će o njima ovisiti treba li imati i dodatne "hladne" prostore za pohranu, za čiju uporabu dozvolu mora dati HALMED. Naime, Medoka je tvrtka koja inače distribuira cjepiva iz obveznog program cijepljenja u Hrvatskoj, no riječ je o cjepivima koja se čuvaju na temperaturi između 2 i 8 stupnjeva Celzijevih, što nije problem.

Najveću količinu trebala bi isporučiti AstraZeneca, 2,7 milijuna doza, Pfizer milijun doza.

Da se ne bi uništio genetski materijal u Pfizerovu cjepivu važno ga je čuvati na čak minus 70 stupnjeva, što traži vrlo koordiniranu akciju u distribuciji, ali i u organizaciji cijepljenja.

Cjepivo se mora čuvati u suhom ledu koji se miješa s nekim dugim supstancama kako bi se stvorila ledena kupka temperature minus 78 stupnjeva Celzijevih u spremnicima koji se ne smiju otvoriti češće od dva puta na dan i ne dulje od minute.

Capak je objasnio kako će teći proces cijepljenja ii tko sve ima pravo na besplatno cjepivo.

- Imamo još jako puno distribucijskih i logističkih elemenata za koje nemamo podatke pa ne možemo napraviti detaljan plan, ali osnovne elemente imamo: Hrvatska je osigurala dovoljne količine cjepiva s ugovorima zasada s tri dobavljača, za više od 50 posto stanovnika. Ne znamo koje će biti prvo registrirano, najizglednije je da bude AstraZeneca. Ima nekih najava da bi i Pfizerovo cjepivo to moglo biti, i s njima imamo ugovor. Tražili smo milijun doza, ali konačne brojke ćemo dati kada EU to odredi prema broju stanovnika. Liječnici i zavodi za javno zdravstvo su cjepitelji i tu nema velikih promjena', rekao je ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak u emisiji U mreži prvog. Što se tiče populacije, to su ponajprije starije osobe i oni s kroničnim bolestima, kao i zdravstveni djelatnici, djelatnici u domovima za starije, eventualno vojska i policija. Dodao je da je cijepljenje dobrovoljno i besplatno za prioritetne skupine.

Tagovi: Krunoslav Capak, cjepivo protiv koronavirusa, Medoka, Ozren Žuković, koronavirus u Hrvatskoj, Nacionalni stožer Civilne zaštite, koronavirus
PROČITAJ I OVO
Ante Šušnjar DP-ov je kandidat za ministra gospodarstva
NESLUŽBENO
Ante Šušnjar DP-ov je kandidat za ministra gospodarstva
ZAGREB - Ministar gospodarstva iz kvote Domovinskog pokreta (DP) trebao bi biti odvjetnik Ante Šušnjar, doznaje Dnevnik.hr.
Plenković otkrio imena tri potpredsjednika Sabora
OTKRIĆA
Plenković otkrio imena tri potpredsjednika Sabora
VELIKO TRGOVIŠĆE - Tehnički premijer Andrej Plenković i dalje ne želi otkriti sastav svoje buduće vlade. Ipak, obraćajući se medijima danas u Velikom Trgovišću, otkrio je dio detalja pregovora s budućim koalicijskim partnerima
Puljak prepušta mandat Viktoriji Knežević
MANDAT
Puljak prepušta mandat Viktoriji Knežević
SPLIT - Predsjednik Centra, gradonačelnik Splita Ivica Puljak saborski mandat stavit će u mirovanje, a umjesto njega u Sabor će ući predstavnica stranke Viktorija Knežević.
Dabro: U provedbi mjera očekujemo i podršku oporbe
OČEKIVANJA
Dabro: U provedbi mjera očekujemo i podršku oporbe
ZAGREB - Glavni tajnik Domovinskog pokreta Josip Dabro komentirao je kako napreduju pregovori s HDZ-om.
Anušić: Kadrovska križaljka je gotova
OTKRIĆA
Anušić: Kadrovska križaljka je gotova
ZAGREB - HDZ-ovac Ivan Anušić s novinarima je razgovarao o kadrovskoj križaljci i sastavljanju nove vlade. Kaže kako su HDZ i Domovinski pokret već dogovorili sve bitne stvari, ali o detaljima nije htio govoriti. To će, prema njegovim riječima, premijer.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE