GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Burna rasprava na izvanrednoj sjednici Sabora

Burna rasprava na izvanrednoj sjednici Sabora
SABOR
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.07.2023 / 11:49
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Na zahtjev predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića, predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković sazvao je 17. izvanrednu sjednicu Hrvatskoga sabora. Sjednica će se održati u petak, subotu i nedjelju, 21., 22. i 23. srpnja.

Dvije točke koje je Milanović predložio su zaključci kojima bi Sabor obvezao Vladu da odmah, a najduže u roku od 15 dana, poduzme sve potrebne mjere kako bi se osiguralo uredno funkcioniranje sudbene vlasti, te da u roku 15 dana utvrdi koje su institucije i osobe odgovorne za financijsku štetu nanesenu HEP-u u provedbi Uredbe o otklanjanju poremećaja na domaćem tržištu energije.

O prvom zaključku zastupnici će raspravljati u petak, nakon što na početku sjednice iznesu stajališta na temu po izboru, a o drugom u subotu. Za nedjelju je previđeno glasovanje o zaključcima, a da bi prošli potrebno je da ih podrži većina od 76 zastupnika.

Mostov Marin Miletić zatražio je stanku i uputio vapaj vladajućima da prestanu s igrama.

Jandroković je stanku odobrio do 11.40 sati.

HSLS-ov Dario Hrebak je rekao da je štrajk važna tema jer se radi o našim građanima, o njihovim pravima i plaćama, a da je druga tema je (afera HEP) manje važna jer je bila "sjajno organizirana sjednica Odbora".

Odazvao sam se jer vjerujem u parlamentarizam i mi iz vladajuće nemamo problem da ne dođemo, nemamo što skrivati. Na kraju dana ćemo puno raspraviti, a jedini tko ovo može riješiti i utjecati na povećanje plaća u pravosuđu je Vlada. Vidio sam uoči dolaska neke natpise da će biti žestoko u smislu napit' ćemo im se krvi. Za takvo nešto nema potrebe"; rekao je.


Zastupnik HDZ-a Nikola Mažar rekao je kako je predsjednik Milanović predlagatelj, ali se nije pojavio u Saboru "nego je u Oklaju s HDZ-ovim načelnikom".

"To govori o prijeziru prema Saboru, nepoštovanju jedne grane vlasti, zakonodavne, ali i njegovu stavu prema ovoj oporbi za koju je i on sam svjesna da bi si nanio štetu da ovdje nazoči. Kad je SDP bio na vlasti, Milanović je donio uredbu kojom je smanjio službenicima i namještenicima koeficijente i sucima smanjio plaću, s druge strane imamo sadašnju Vladu za koju smo čuli i vidjeli što je sve učinila za službenike", rekao je.

Zastupnica Karolina Vidović Krišto je rekla da, "kada predvodnik korupcije govori o rješenjima, to je vrijeđanje svega, HDZ nije stranka već interesna grupacija".

Milorad Pupovac iz SDSS-a je istaknuo kako se uzdaju u to da će se postići kompromis.

Ružica Vukovac se u ime Kluba za pravednu Hrvatsku osvrnula na razornu oluju otkrivši kako na njezine pozive upomoć na dežurne telefone nitko nije odgovorio.

"Diljem Slavonije je stradala svaka treća kuća. Očekivali bi u tom trenu vojsku na terenu, ministre, pomoć ljudima. Ostala je pustoš. Nestalo je struje, vode, signala nema. Predstavljen je sustav ranog upozorenja vrijedan 8,3 milijuna eura, četiri su osobe smrtno stradale, toliko je štete, a nitko nije dobio upozorenja", rekla je.

Zastupnica Centra Dalija Orešković pozdravila je sve "kolege, kolegice zastupnik i HDZ-ovce". Jandroković ju je upozorio da se tako ne može obraćati i dijeliti kolege.

"Po prvi puta održava se izvanredna sjednica Sabora na zahtjev predsjednika. Ne održava se ni zbog čijeg hira već zato što nas je Plenković autoritarnim vladanjem doveo u izvanredno stanje. Paraliza pravosuđa ostat će trajna mrlja i sramota Plenkovića, koja će obilježiti njegov mandat, kao i korupcija. Ovo je uzurpacija, okupacija, a ne demokracija", rekla je.

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin upozorio je kako pravosuđe ne funkcionira.

"I to zbog zakonitog štrajka potplaćenih službenika koji imaju plaću koja je gotovo jednaka povećanju koje je Plenković dao sucima. Plenković je izazvao ovaj štrajk, koji je opravdan i zakonit, ali koji ima posljedice za građane i gospodarstvo. Posljedice će biti nesagledive i mi ćemo se kao društvo s time boriti godinama", rekao je.

Tagovi: Sabor, Peđa Grbin, Dalčija Orešković, Zoran Milanović, Milorad Pupovac
PROČITAJ I OVO
Milić nakon pregovora: U procesu smo približavanja
PREGOVORI
Milić nakon pregovora: U procesu smo približavanja
ZAGREB - Završio je večerašnji novi krug pregovora HDZ-a i DP-a.
Radić: Predsjedništvo DP-a potvrdilo da ne može biti dio većine sa SDSS-om i Možemo!
ODLUKE
Radić: Predsjedništvo DP-a potvrdilo da ne može biti dio većine sa SDSS-om i Možemo!
ZAGREB - Zamjenik predsjednika Domovinskog pokreta (DP) Mario Radić izjavio je u ponedjeljak da je DP na predsjedništvu stranke potvrdio da ne može biti dio većine u kojoj su SDSS i Možemo!
Anušić o pregovorima s DP-om: HDZ će brzo sastaviti Vladu
OČEKIVANJA
Anušić o pregovorima s DP-om: HDZ će brzo sastaviti Vladu
NOVA GRADIŠKA - Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Ivan Anušić sudjelovao je na svečanosti obilježavanja 33. obljetnice osnutka 3. gardijske brigade "Kune" u Novoj Gradiški, a tom prilikom dao je i izjavu za medije.
Grbin nakon pregovora: Odluka što i kako dalje je na DP-u
PORUKE
Grbin nakon pregovora: Odluka što i kako dalje je na DP-u
ZAGREB - Nakon sastanka s predstavnicima Domovinskog pokreta, pred kamere je stao šef SDP-a Peđa Grbin.
Bačić: Nema razloga razmišljati o novim izborima
PORUKE
Bačić: Nema razloga razmišljati o novim izborima
ZAGREB - Potpredsjednik vlade i ministar graditeljstva Branko Bačić izrazio je danas uvjerenje da će HDZ s Domovinskim pokretom već ovaj tjedan razgovarati o završnom obliku koalicijskog sporazuma za sastavljanje nove vlade, poručivši da nema razloga razmišljati o novim izborima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE