GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Bundesbank: Njemački ekonomski oporavak će kasniti

Bundesbank: Njemački ekonomski oporavak će kasniti
KAŠNJENJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.01.2024 / 20:07
Autor: SEEbiz
FRANKFURT - Slabost njemačkog gospodarstva će potrajati, a bruto domaći proizvod će u najboljem slučaju stagnirati u prvom kvartalu ove godine, navodi Bundesbank u svom novom mjesečnom izvješću.

Prošle je godine domaće gospodarstvo bilo u recesiji od 0,3 posto bruto domaćeg proizvoda. Središnja banka procjenjuje da je BDP istom stopom padao iu posljednjem tromjesečju.

"Općenito, njemačko gospodarstvo moglo bi u najboljem slučaju stagnirati u prvom kvartalu ove godine", stoji u siječanjskom izvješću objavljenom u petak.

"Gospodarstvo je u prosincu slabije od očekivanog, a procjena da je vanjska industrijska potražnja pala na najnižu točku nije potvrđena", nastavlja Bundesbank.

Prošlog mjeseca banka je prognozirala rast BDP-a od 0,4 posto za 2024., nakon recesije 2023. Bundesbank predviđa nešto snažniji rast za 2024. i 2025., po stopi od 1,2 i 1,3 posto.

Analitičari su recesiju u zadnjem tromjesečju prošle godine pripisali daljnjem padu industrijskih narudžbi iz inozemstva i suzdržanim investicijama zbog skupljeg financiranja, posebice u građevinarstvu.

"Poslovanje gospodarstva također je opterećeno neizvjesnošću tijeka fiskalne i klimatske politike" u Njemačkoj, navodi Bundesbank. Neizvjesnost je potaknuta proračunskom krizom koja će se preliti iu sljedećih nekoliko godina.

Domaći potrošači također su ostali suzdržani i teško da će odmah razriješiti novčanike, ali nadu budi procjena da će se inflacija uskoro "ponovno značajno smanjiti".

Prosinačka međugodišnja stopa inflacije iznosila je 3,7 posto, nakon 3,2 posto u studenom. Skok je bio očekivan zbog baznog učinka subvencija na potrošnju energije od 12 mjeseci ranije, koje su tada snizile cijenu.

Tagovi: bundesbank, njemačka, ekonomija
PROČITAJ I OVO
Anušić o pregovorima s DP-om: HDZ će brzo sastaviti Vladu
OČEKIVANJA
Anušić o pregovorima s DP-om: HDZ će brzo sastaviti Vladu
NOVA GRADIŠKA - Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Ivan Anušić sudjelovao je na svečanosti obilježavanja 33. obljetnice osnutka 3. gardijske brigade "Kune" u Novoj Gradiški, a tom prilikom dao je i izjavu za medije.
Grbin nakon pregovora: Odluka što i kako dalje je na DP-u
PORUKE
Grbin nakon pregovora: Odluka što i kako dalje je na DP-u
ZAGREB - Nakon sastanka s predstavnicima Domovinskog pokreta, pred kamere je stao šef SDP-a Peđa Grbin.
Bačić: Nema razloga razmišljati o novim izborima
PORUKE
Bačić: Nema razloga razmišljati o novim izborima
ZAGREB - Potpredsjednik vlade i ministar graditeljstva Branko Bačić izrazio je danas uvjerenje da će HDZ s Domovinskim pokretom već ovaj tjedan razgovarati o završnom obliku koalicijskog sporazuma za sastavljanje nove vlade, poručivši da nema razloga razmišljati o novim izborima.
Pedro Sanchez najavio da će ostati španjolski premijer
NAJAVE
Pedro Sanchez najavio da će ostati španjolski premijer
MADRID - Španjolski premijer Pedro Sanchez najavio je da neće podnijeti ostavku te da će ostati na mjestu premijera.
Pavliček: Ne bi me čudilo da se Vučemilović već dogovorila s HDZ-om
SUVERENISTI
Pavliček: Ne bi me čudilo da se Vučemilović već dogovorila s HDZ-om
ZAGREB - Nakon Domovinskog pokreta (DP) i Mosta tijekom prošlog vikenda još je jedna oporbena stranka ostala suočena s osipanjem svojih saborskih redova.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE