GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Brnabić raspisala izbore u Beogradu, održat će se 2. lipnja

Brnabić raspisala izbore u Beogradu, održat će se 2. lipnja
IZBORI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.04.2024 / 18:39
Autor: SEEbiz
BEOGRAD - Šefica Skupštine Srbije Ana Brnabić je raspisala ponovljene lokalne izbore u Beogradu te će se oni održati 2. lipnja.

Brnabić je, priopćivši danas odluku o raspisivanju izbora, rekla da su oni pomaknuti "za posljednji zakonski rok na zahtjev oporbe i izričitu zamolbu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića".

"Naša je zajednička obveza i dužnost da izborni dan protekne u najboljem redu. Pozivam sve stranke da se nadmeću u idejama i planovima i da vode računa da izborna utrka bude poštena i korektna", rekla je Brnabić.

Vladajući SNS nije uspio osigurati većinu vijećnika za formiranje vlasti u srpskoj prijestolnici, pa se predsjedništvo SNS-a odlučilo za nove beogradske izbore.

Srpska napredna stranka osvojila je na lokalnim izborima 17. prosinca prošle godine 49 mandata u Skupštini Beograda, proeuropska oporbena koalicija lijevog centra "Srbija protiv nasilja" (SPN) 43 od ukupno 110 vijećnika, a koalicijski partneri naprednjaka socijalisti (SPS) pet.

Naprednjaci su pokušali na svoju stranu pridobiti vijećnike s izborne liste pokreta "Mi - glas naroda" kontroverznog liječnika Branimira Nestorovića, ali se ta skupina u međuvremenu podijelila i raspala, a ostatak oporbe ustrajavao je u zahtjevima da se zbog izborne krađe ponove izbori.

Na današnjem skupštinskom sastanku, prije nego što je Brnabić raspisala beogradske lokalne izbore, nije postignut dogovor o uvjetima na kojima inzistira opozicija. Ključni zahtjev koalicije "Srbija protiv nasilja" i NADA, na koju vlast nije pristala, bio je da se lokalni izbori u drugim gradovima i općinama održe istog dana kada i ovi u Beogradu.

“Vlast je izabrala da na izbore ide bez opozicije”, poručio je Miroslav Aleksić iz koalicije “Srbija protiv nasilja”. Aleksić je naveo da je održavanje svih lokalnih izbora u istom danu jedina brana da se ne ponovi izborna krađa i preseljavanje birača iz grada u grad.

Navode opozicije i domaćih promatrača srpska vlada negira, a oni kažu da su u Beograd dovođeni birači iz drugih gradova te susjednih zemalja kako bi glasali za vladajuću Srpsku naprednu stranku (SNS).

Hoće li opozicija bojkotirati izbore?
Ostaje vidjeti hoće li opozicija bojkotirati izbore ako svi lokalni izbori ne budu održani istog dana. Druga dva zahtjeva opozicije bila su formiranje neovisne komisije koja bi napravila reviziju popisa birača i da javni servis bude svima podjednako dostupan, piše N1 Srbija.

S obzirom na to da nijedna stranka nije osvojila dovoljno glasova da formira vlast, lokalni izbori u Beogradu se ponavljaju. Opozicija je optužila vladajuću stranku SNS za izbornu krađu, ali vlast te optužbe odbacuje.

Tagovi: BRNABIĆ, IZBORI, BEOGRAD, SNS
PROČITAJ I OVO
Milić nakon pregovora: U procesu smo približavanja
PREGOVORI
Milić nakon pregovora: U procesu smo približavanja
ZAGREB - Završio je večerašnji novi krug pregovora HDZ-a i DP-a.
Radić: Predsjedništvo DP-a potvrdilo da ne može biti dio većine sa SDSS-om i Možemo!
ODLUKE
Radić: Predsjedništvo DP-a potvrdilo da ne može biti dio većine sa SDSS-om i Možemo!
ZAGREB - Zamjenik predsjednika Domovinskog pokreta (DP) Mario Radić izjavio je u ponedjeljak da je DP na predsjedništvu stranke potvrdio da ne može biti dio većine u kojoj su SDSS i Možemo!
Anušić o pregovorima s DP-om: HDZ će brzo sastaviti Vladu
OČEKIVANJA
Anušić o pregovorima s DP-om: HDZ će brzo sastaviti Vladu
NOVA GRADIŠKA - Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Ivan Anušić sudjelovao je na svečanosti obilježavanja 33. obljetnice osnutka 3. gardijske brigade "Kune" u Novoj Gradiški, a tom prilikom dao je i izjavu za medije.
Grbin nakon pregovora: Odluka što i kako dalje je na DP-u
PORUKE
Grbin nakon pregovora: Odluka što i kako dalje je na DP-u
ZAGREB - Nakon sastanka s predstavnicima Domovinskog pokreta, pred kamere je stao šef SDP-a Peđa Grbin.
Bačić: Nema razloga razmišljati o novim izborima
PORUKE
Bačić: Nema razloga razmišljati o novim izborima
ZAGREB - Potpredsjednik vlade i ministar graditeljstva Branko Bačić izrazio je danas uvjerenje da će HDZ s Domovinskim pokretom već ovaj tjedan razgovarati o završnom obliku koalicijskog sporazuma za sastavljanje nove vlade, poručivši da nema razloga razmišljati o novim izborima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE