GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Brnabić: Hrvatska je dobila sve što je zatražila vezano za nestale

Brnabić: Hrvatska je dobila sve što je zatražila vezano za nestale
PORUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.06.2023 / 21:04
Autor: SEEbiz
SUBOTICA - Prevemijerka Srbije Ana Brnabić u petak je rekla da je Srbija "iskreno zainteresirana" za razvijanje i unaprjeđenje odnosa s Hrvatskom s kojom dijeli mnogo toga zajedničkog, "nažalost i lijepog i ružnog“.

Iako je rekla da neće odgovarati na novinarska pitanje, Ana Brnabić ipak je reporterka RTL-a Danas, Ani Mlinarić, odgovorila na pitanja o problemu nestalih koje je već godinama otvoreno pitanje između Hrvatske i Srbije.

Plenković je rekao kako je s Brnabić razgovarao o “pitanju nestalih, pitanju granice, procesuiranja ratnih zločina i ratnih šteta“, svega onoga što „opterećuje naše odnose desetljećima“.

Premijer je rekao da odnose dviju država opterećuju “rezidualna pitanja iz vremena agresije Miloševićevog režima na Hrvatsku“ koja su i dalje živa.

“Razgovarali smo i na tu temu i na mnoge druge. Koliko ja imam informaciju mi nemamo otvorenih zahtjeva. Dakle sve što smo imali od podataka, a to je bilo zahtijevano, mi smo to predali”, ustvrdila je srbijanska premijerka.

Smatra da se podaci moraju usporediti kako bi se vidjelo gdje se razlikuju te informacije.

“Ali smo svakako bliži tamo da imamo sve bolju suradnju u budućnosti jer dobro je što je premijer Plenković došao u Republiku Srbiju i što je bio i u Sremskoj Mitrovici i u Subotici i što smo otvorili Hrvatski dom. Dobro je i da smo se vidjeli manje od dva mjeseca od moje posjete Zagrebu. Mnogo je teških pitanja, ali i nekih dobrih ekonomskih stvari ako možemo napraviti. Mislim da je u ovom trenutku najvažnija izgradnja povjerenja. Kad imamo to povjerenje lakše ćemo sve ostalo”, rekla je Brnabić za Rtl Danas.

Na pitanje znači li to da Hrvatska nije tražila od Srbije podatke, Brnabić je rekla kako sve podatke koje je Hrvatska tražila, “sve što je tražila dokumentacija mi smo dostavili”. “To je ono što ja imam kao informaciju”, tvrdi srbijanska premijerka.

Na komentar da se radi o 1800 osoba, Brnabić tvrdi da prije dva dana su naši predstavnici Ministarstva vanjskih poslova imali sastanak u Zagrebu koji smo dogovorili premijer Plenković i ja kad sam ja bila u Zagrebu i popišu sva otvorena pitanja i teme tako da ćemo dalje raditi na tome.

“Ono što sam ja rekla da je meni posebno važno, a to je ono što sam spomenula i u Zagrebu a to su posmrtni ostaci 878 osoba koji stoje i čekaju na identifikaciju u mrtvačnicama u Zagrebu, Osijeku i u Rijeci i zaista mislim da Republika Hrvatska ima resurse da napravi, da učini, završi identifikaciju i da na kraju krajeva krenemo i s tim”, rekla je Brnabić.

Na pitanje znači li to da postoji politička volja da Srbija da podatke u najkraćem mogućem roku kad Hrvatska to zatraži, Brnabić odgovara potvrdno.

“Sve što je zatražila, sve su dobili. Tako da – naravno. I ostajemo otvoreni i za sve ostalo”, rekla je Ana Brnabić za Rtl Danas.

Tagovi: ANA bRNABIĆ, ANDREJ pLRNKOVIĆ, NESTALI
PROČITAJ I OVO
Milić nakon pregovora: U procesu smo približavanja
PREGOVORI
Milić nakon pregovora: U procesu smo približavanja
ZAGREB - Završio je večerašnji novi krug pregovora HDZ-a i DP-a.
Radić: Predsjedništvo DP-a potvrdilo da ne može biti dio većine sa SDSS-om i Možemo!
ODLUKE
Radić: Predsjedništvo DP-a potvrdilo da ne može biti dio većine sa SDSS-om i Možemo!
ZAGREB - Zamjenik predsjednika Domovinskog pokreta (DP) Mario Radić izjavio je u ponedjeljak da je DP na predsjedništvu stranke potvrdio da ne može biti dio većine u kojoj su SDSS i Možemo!
Anušić o pregovorima s DP-om: HDZ će brzo sastaviti Vladu
OČEKIVANJA
Anušić o pregovorima s DP-om: HDZ će brzo sastaviti Vladu
NOVA GRADIŠKA - Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Ivan Anušić sudjelovao je na svečanosti obilježavanja 33. obljetnice osnutka 3. gardijske brigade "Kune" u Novoj Gradiški, a tom prilikom dao je i izjavu za medije.
Grbin nakon pregovora: Odluka što i kako dalje je na DP-u
PORUKE
Grbin nakon pregovora: Odluka što i kako dalje je na DP-u
ZAGREB - Nakon sastanka s predstavnicima Domovinskog pokreta, pred kamere je stao šef SDP-a Peđa Grbin.
Bačić: Nema razloga razmišljati o novim izborima
PORUKE
Bačić: Nema razloga razmišljati o novim izborima
ZAGREB - Potpredsjednik vlade i ministar graditeljstva Branko Bačić izrazio je danas uvjerenje da će HDZ s Domovinskim pokretom već ovaj tjedan razgovarati o završnom obliku koalicijskog sporazuma za sastavljanje nove vlade, poručivši da nema razloga razmišljati o novim izborima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE