GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Božinović: Situacija s vodostajima je ozbiljna

Božinović: Situacija s vodostajima je ozbiljna
VISOKE VODE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.08.2023 / 20:07
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović poručio je da je situacija s vodostajima ozbiljna.

- Val koji slijedi prema svim satelitskim i radarskim snimkama će zahvatiti najveći dio Hrvatske, vjerojatno ne svugdje sa istim intenzitetom, ali sutra se očekuju i grmljavinska nevremena i cijelu noć će vjerojatno padati veće količine kiše. Imamo ovu podizanje razine rijeka kao posljedicu onoga što se danas tijekom dana još uvijek zbiva u Sloveniji, dakle jedna ozbiljna situacija, rekao je Božinović.

U Zagrebu se Sava izlila iz korita, u pripravnosti su sve gradske službe te Hrvatske vode s četiri interventne ekipe.

Zoran Đuroković, direktor Hrvatskih voda rekao je kako se vrhunac vodenog vala može očekivati poslije ponoći, prema jutarnjim satima

'On će biti izrazito visok, možemo reći da će biti na razini 2010. godine, kad smo imali problema na desnoj obali rijeke Save na Velikogoričkom području', rekao je za HRT, te dodao da su od tada nadvišeni nasipi, ali da je određena nepoznanica dotoka iz Republike Slovenije, s obzirom da je i slovenski model u jednom trenutku zakazao zbog izrazite dinamike procesa i naglog porasta vodostaja.

'Slovenske kolege u jednom trenutku su nam dojavili o naglom dodatnom povećanju protoka odnosno na prognozirano. Tako da je sad neka razina očekivanog dotoka negdje sigurnih 3600 kubika, što je vrlo ozbiljan vodostaj i približan onome iz 2010. godine', istaknuo je.

Na pitanje trebaju li građani biti zabrinuti rekao je kako u gradu Zagrebu ne bi trebalo biti ugroze s obzirom da će se aktivirati odvodni kanal Sava-Odra i da će se određeni broj kubika prelijevati u Odransko polje.

'On može primiti 1500 kubika, ali očekujemo negdje do 700 kubika da će se prelijevati prema Odranskom polju i na taj način rasteretiti grad Zagreb, a inače smo sigurni u Zagrebu i sa 4200 kubnih metara u sekundi protoka'.

Što se tiče ostatka Hrvatske.

'Moramo se ozbiljno na sve to pripremiti, znači isto tako tijekom ponoći očekujemo i vrh vodnog vala rijeke Drave na razini negdje oko 2000 kubnih metara u sekundi, isto tako i Mure u jutarnjim satima 1200 kubnih metara u sekundi. Sve su to izrazito ozbiljni vodostaji, snage su na terenu, na žalost ne možemo dobiti posebno pouzdane podatke od kolega voda iz Republike Slovenije, ali digli smo uzbunu i na te neke najviše vrijednosti', zaključio je Duroković.

Tagovi: Davor Božinović, Zoran Đuroković, Hrvatske vode
PROČITAJ I OVO
Xi sletio u Beograd,  RTS prekinuo prijenos Eurovizije
SRBIJA-KINA
Xi sletio u Beograd, RTS prekinuo prijenos Eurovizije
BEOGRAD - Kineski šef države Xi Jinping započeo je u utorak navečer u dvodnevni posjet Srbiji, drugi u posljednjih osam godina, a na beogradskom aerodromu dočekao ga je kompletan srbijanski državni vrh predvođen predsjednikom Aleksandrom Vučićem.
Plenkoviću će potpis dati samo dva manjinca
NESLUŽBENO
Plenkoviću će potpis dati samo dva manjinca
ZAGREB - Budući da su SDSS-ovi zastupnici DP-u nepoželjni, ostali manjinci su zaključili kako ne bi bilo dobro da potpise da svih pet.
Radić: Sastanak se nastavlja sutra, optimistični smo
OPTIMIZAM
Radić: Sastanak se nastavlja sutra, optimistični smo
ZAGREB - Po završetku sastanka Mario Radić je rekao da se pregovori nastavljaju sutra.
Milić: Ovo nije Plenkovićev poraz već politička realnost
STAVOVI
Milić: Ovo nije Plenkovićev poraz već politička realnost
ZAGREB - Glasnogovornik tehničke Vlade Marko Milić komentirao je kako prošao razgovor HDZ-a i manjinaca.
Bilek: SDSS neće podržati Plenkovića
ODLUKE
Bilek: SDSS neće podržati Plenkovića
ZAGREB - Nacionalne manjine rekle su da će dati potporu premijeru Plenkoviću, ali potpise za mandatara neće dati SDSS-ovci, rekao je Vladimir Bilek, zastupnik češke i slovačke manjine, nakon sastanka manjinaca s Plenkovićem u Banskim dvorima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE