GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Božinović o popuštanjima: Ne možemo znati kakva će situacija biti 28. veljače

Božinović o popuštanjima: Ne možemo znati kakva će situacija biti 28. veljače
STOŽER
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.02.2021 / 11:35
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Prema posljednjim podacima, u protekla 24 sata zabilježena su 502 nova slučaja koronavirusa, a preminulo je 18 osoba. Ti podaci izneseni su i na press konferenciji Nacionalnog stožera civilne zaštite.

Bernard Kaić iz HZJZ-a iznio je podatke o incidenciji.

- Još uvijek je u blagom padu novootkrivenih pozitivnih osoba. 14-dnevna incidencija je 119 na 100 tisuća stanovnika. Gledano na zemlje EU, Hrvatska je sa stopom incidencije na dobrom mejstu, samo Finska i Danska imaju nižu incidenciju. No nije pravilno uspoređivati samo na temelju tog jednog pokazatelja. Jako je važno znati i koliko se testira po stanovniku i koliki je udio pozitivnih. Ako se gleda koliko se testira Hrvatska je na niskoj razini, samo tri zemlje imaju manji broj testitranja. a ako se gleda udio pozitivnih, Hrvatska je negdje na sredini', kazao je Kaić.

Rekao je da to napominje jer se govori da je situacija u Hrvatskoj jako dobra pa zašto se ne bi popustile mjere. 'No ako se gleda broj testiranja i postotak pozitivnih, Njemačka, Austrija i Slovenija imaju bolju epidemiološku situaciju od Hrvatske', rekao je Kaić.

Beroša su novinari pitali o ruskom cjepivu.

- Struka će nam reći da li je moguće nekim drugim putem, tipa kroz interventni uvoz dobiti to cjepivo. Kada naša regulatorna agencija procjeni da su uvjeti ispunjeni, može i mimo EMA-e dati odobrenje. Optimalno bi bilo da EMA izda priopćenje.', rekao je Beroš.

Dodao je da kod EMA-e još tri proizvođača čekaju odobrenje.

Na pitanje koliko doza ruskog cjepiva možemo očekivati, Kaić je kazao da to ovisi i o tome što će ispuniti ovi proizvođači s kojima imamo već potpisan ugovor.

Božinović je govorio o popuštanju mjera.

- Tek smo drugi, treći dan nakon popuštanja mjera. Trebamo sada vidjeti hoće li to i kako utjecati imati na dnevnu epidemiološku sliku i na trendove. Nadamo se da ćemo uspjeti održavati pad broja novozaraženih. A to nam onda omogućuje da razmišljamo o dodatnom popuštanju, rekao je Božinović.

Osvrnuo se na Istarski stožer, podsjetivši da nijedan stožer ne može samostalno odlučivati o popuštanju mjera.

- Mi svakodnevno dajemo poruke i opreza i optimizma, ne možemo znati 17. 2 kakva će nam biti epidemiološka situacija 28.2. Tko misli da to zna riješio je sve dvojbe oko epidemije. Mi ćemo pred 28. odnosno 1. ožujka biti u poziciji da promišljamo možemo li i što dalje popuštati', dodao je.

Kazao je da sve što je do sada bilo u medijima spekulacija.

- Neke od njih će 1.3. biti točne, a neke netočne', rekao je Božinović.

Beroš je govorio i o nepravilnostima pri cijepljenju.

- Zatražio sam od svih zdravstvenih ustanova izvješća i polako ta izvješća pristižu. Formirao sam i povjerenstvo', ponovio je Beroš. Rok za dostavu tih izvješća je tjedan dana, dodao je.

Tagovi: Davor Božinović, Bernard Kaić, popuštanje mjera, Vili Beroš, koronakriza, koronavirus u Hrvatskoj, Andrej Plenković, digitalizacija
PROČITAJ I OVO
Bilek: Manjine daju potporu Jandrokoviću za šefa Sabora
POTPORA
Bilek: Manjine daju potporu Jandrokoviću za šefa Sabora
ZAGREB - Predstavnik češke i slovačke nacionalne manjine Vladimir Bilek, u ime kluba nacionalnih manjina, poručio je za RTL da će dati potporu HDZ-ovu Gordanu Jandrokoviću za predsjednika Hrvatskog sabora. To bi značilo da će HDZ ako se dogovori s Domovinskim pokretom oformiti većinu.
Izvori: DP bi se mogao podijeliti
NESLUŽBENO
Izvori: DP bi se mogao podijeliti
ZAGREB - Domovinski pokret održao je prvu rundu službenih pregovora s HDZ-om. Iz DP-a su tvrdili da nema raskola i da kod njih vlada zajedništvo, no neslužbene informacije ipak govore nešto drugačije.
Plenković: Korumpirana ljevica želi porobiti institucije
JASNA PORUKA
Plenković: Korumpirana ljevica želi porobiti institucije
ZAGREB - Poručio je da će HDZ imati "dovoljno ruku" i sastaviti parlamentarnu većinu, naglasivši da razgovore vodi s ozbiljnima i odgovornima, no neće s Mostom, Možemo! i SDP-om koje je nazvao korumpiranima jer "žele porobiti neovisne institucije".
U Hrvatsku stiglo prvih šest Rafalea: Hrvatsko nebo je sada sigurnije
AVIONI
U Hrvatsku stiglo prvih šest Rafalea: Hrvatsko nebo je sada sigurnije
ZAGREB - Prvih šest od ukupno dvanaest višenamjenskih borbenih aviona Rafale u četvrtak je stiglo u Hrvatsku, dvije godine i pet mjeseci nakon potpisivanja ugovora s Francuskom vrijednog više od milijardu eura, a dolazak zadnjih od ugovorenih aviona očekuje se početkom sljedeće godine.
Hrebak: Samo su dvije opcije
PORUKE
Hrebak: Samo su dvije opcije
ZAGREB - Prije osam dana održani su parlamentarni izbori. Vladu još nemamo, a šanse da je sastave imaju i HDZ-ova i SDP-ova koalicija.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE