GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Božinović: Nezakonite migracije su u rukama posebne vrste organiziranog kriminala

Božinović: Nezakonite migracije su u rukama posebne vrste organiziranog kriminala
KRIMINAL
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.01.2024 / 16:38
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović sudjelovao je na primanju u povodu proslave Božića po julijanskom kalendaru u organizaciji Srpskog narodnog vijeća (SNV).

Nakon prijema komentirao je tešku prometnu nesreću u kojoj je noćas poginulo troje ljudi, a koju je izazvao terenac mađarskih registarskih oznaka koji je navodno prevozio migrante, a osvrnuo se i na nedavne napade na strane radnike u Hrvatskoj.

Davor Božinović je prvo izrazio sućut obiteljima poginulih u teškoj prometnoj nesreći na autocesti A1 kod Netretića.

“Ovo je velika tragedija i kao što je poznato, policija s Državnim odvjetništvom provodi sve radnje za utvrđivanje okolnosti, uključujući identitet osoba u drugom vozlilu”, rekao je Božinović i dodao: “Kad pitate o problemu krijumčarenja, to je jedno od pitanja koje i Ministarstvo i ja osobno u posljednje vrijeme gotovo svakodnevno komuniciramo. To je trend na koji upozoravamo niz godina da je pitanje nezakonitih migracija u velikoj mjeri prešlo u ruke kriminala, i to organiziranog kojeg više ne bih tumačio kao popratnu pojavu migrantske krize, nego kao posebnu vrstu organiziranog kriminala u kojem se okreću veliki novci.”

Istaknuo je da je hrvatska policija prošle godine uhitila čak 1.880 krijumčara migranata, a ove ih je godine uhićeno već 25.

“Problem postoji, ali hrvatska ga policija rješava jer je efikasno organizirana i tako im otežava posao. No, činjenica je da problem nezakonitih migracija postoji i dalje, kao što postoji problem trgovanja drogom itd., s time se nosi cijela Europa. Od prvog dana smo zauzeli jasnu poziciju da sve vezano uz ovaj problem jasno komuniciramo javnosti, ne želimo ništa uljepšavati, ali cilj kojeg se držimo i kojeg ćemo ostvariti to je da Hrvatska nikad neće postati hot spot za nezakonite migracije. Činimo sve da Hrvatska bude jedna od najsigurnijih zemalja u Europi”, rekao je.

“Nijedna država u Europi nije napravila sve za integraciju stranaca”
Na pitanje bilježi li policija već broj napada na strane radnike u Hrvatskoj, Božinović je napomenuo da se zasad radi o izoliranim incidentima. Napomenuo je da se zna, kao što znaju Hrvati koji su desetljećima odlazili raditi u strane zemlje, da stranci, dok se ne snađu, više vremena provode na trgovima.

“Hrvatska je izdala 170.000 dozvola za boravak i rad stranaca i taj angažman strane radne snage na poslovima graditeljstva, uslužnih djelatnosti, industrije i komunalnih poslova, prolazi bez većih incidenata. Bitno je, kad se dogodi incident vezan za zaštitu javnog reda i mira, policija brzo djeluje”, rekao je ministar i dodao:

“Vlada je krajem prošle godine izašla sa strategijom demografske revitalizacije gdje ima segment o integraciji migracija u Hrvatskoj i iz toga će proizaći niz radnih dokumenata. Ovakvih iskustava u prošlosti nismo imali, no to nije obrazac koji treba slijediti jer praktički nijedna država u Europi nije, po meni, napravila sve što je mogla da bi integracija stranaca postigla standard koji bi slijedili. Sigurno ćemo zajedničkim radom više resora naći neko rješenje koje će morati biti skrojeno prema hrvatskoj stvarnosti. Svi ljudi koji dolaze u Hrvatsku, sve te dozvole su privremenog karaktera pa ne znače trajan boravak u Hrvatskoj.”

Tagovi: BOŽINOVIĆ, MIGRANTI, KRIMINAL, SNV
PROČITAJ I OVO
Ukrajinska vojska izgubila položaje na istoku zemlje
RATNA SREĆA
Ukrajinska vojska izgubila položaje na istoku zemlje
KIJEV - Borbe na istoku Ukrajine su se pogoršale, a ukrajinska vojska povukla se na nove položaje na barem tri mjesta duž bojišnice, rekao je u nedjelju vrhovni zapovjednik ukrajinskih oružanih snaga.
Macron: Francuska bi mogla nuklearnim oružjem braniti Europu
NEOČEKIVANO
Macron: Francuska bi mogla nuklearnim oružjem braniti Europu
PARIZ - Francusko nuklearno oružje trebalo bi biti dio debate o europskoj obrani, rekao je francuski predsjednik Emmanuel Macron skupini regionalnih novina u nedjelju, u komentarima koji su su izazvali oštre kritike njegovih političkih oponenata uoči EU izbora u lipnju.
Medved: Vjerujem da ćemo se tijekom sljedećeg tjedna dogovoriti s DP-om
PORUKE
Medved: Vjerujem da ćemo se tijekom sljedećeg tjedna dogovoriti s DP-om
ZAGREB - Član HDZ-ovog predsjedništva i tehnički potpredsjednik vlade te ministar branitelja Tomo Medved dao je izjavu za medije u kojoj je komentirao kako teku pregovori s Domovinskim pokretom za sastavljanje vladajuće većine. Kazao je da se pregovori nastavljaju u ponedjeljak.
Vučemilović: Sa SDP-om i Možemo? Nikad, baš nikad
JASNA PORUKA
Vučemilović: Sa SDP-om i Možemo? Nikad, baš nikad
ZAGREB - Vesna Vučemilović, članica Predsjedništva Hrvatskih suverenista, oglasila se sinoć na Facebooku i poručila da nikad neće glasati ni za kakav savez sa SDP-om i Možemo.
Kakav Ustavni sud treba Hrvatskoj?
DVOJBE
Kakav Ustavni sud treba Hrvatskoj?
ZAGREB - Njegove zadaće trebaju biti jasnije tako da i građani mogu shvatiti, zašto je on neophodan.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE