GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Biden: SAD neće sudjelovati u izraelskom protunapadu na Iran

Biden: SAD neće sudjelovati u izraelskom protunapadu na Iran
JASNA PORUKA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.04.2024 / 17:32
Autor: SEEbiz
WASHINGTON - Američki predsjednik Joe Biden rekao je izraelskom premijeru Benjaminu Netanyahuu da Sjedinjene Države neće sudjelovati ni u kakvoj izraelskoj protuofenzivi protiv Irana, rekao je dužnosnik Bijele kuće u nedjelju.

Iran je u subotu navečer lansirao stotine bespilotnih letjelica i projektila na Izrael kao odgovor na navodni izraelski napad na iranski konzulat u Siriji 1. travnja.

U izjavi objavljenoj kasno u subotu nakon napada, Biden je kazao da je rekao Netanyahuu kako je Izrael "pokazao izvanrednu sposobnost da se obrani i porazi čak i napad bez presedana".

Biden u izjavi nije rekao jesu li on i Netanyahu razgovarali o mogućem odgovoru Izraela ili potencijalnom angažmanu SAD-a.

SAD ne želi niti "eskalaciju" niti "širi rat s Iranom", izjavio je u nedjelju glasnogovornik Bijele kuće.

"Predsjednik Joe Biden je bio jasan: ne želimo eskalaciju. Ne želimo širi rat Iranom. Mislim da će nam sati i dani koji dolaze puno toga reći", rekao je John Kirby za NBC televiziju.

"Jasno smo dalo do znanja svim stranama, uključujući Iran, što bismo učinili (...) i koliko ozbiljno bismo primili svaku prijetnju našem osoblju" raspoređenom na Bliskom istoku", dodao je Kirby.

Kirby je dodao da će SAD "ostati budan i na oprezu" glede bilo kakvih iranskih prijetnji američkim vojnicima.

Biden je u subotu navečer rekao da su američke snage sudjelovale u uništenju "gotovo svih" dronova i projektila koje je Iran ispalio na Izrael, dodajući da je premijeru Netanyahuu potvrdio svoju "nepokolebljivu" potporu.

Između Bidena i Netanyahua je posljednjih tjedana došlo do neslaganja oko šestomjesečnog rata u Pojasu Gaze, palestinskoj enklavi koja se suočava s teškom humanitarnom situacijom i prijetnjom glađu.

"Nastavljamo s njim surađivati, savjetovati ga", rekao je Kirby i ponovio da će SAD "nastaviti pomagati (Izraelcima) da se obrane".

Tagovi: biden, izrael, netanyahu, iran
PROČITAJ I OVO
Radić: Predsjedništvo DP-a potvrdilo da ne može biti dio većine sa SDSS-om i Možemo!
ODLUKE
Radić: Predsjedništvo DP-a potvrdilo da ne može biti dio većine sa SDSS-om i Možemo!
ZAGREB - Zamjenik predsjednika Domovinskog pokreta (DP) Mario Radić izjavio je u ponedjeljak da je DP na predsjedništvu stranke potvrdio da ne može biti dio većine u kojoj su SDSS i Možemo!
Anušić o pregovorima s DP-om: HDZ će brzo sastaviti Vladu
OČEKIVANJA
Anušić o pregovorima s DP-om: HDZ će brzo sastaviti Vladu
NOVA GRADIŠKA - Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Ivan Anušić sudjelovao je na svečanosti obilježavanja 33. obljetnice osnutka 3. gardijske brigade "Kune" u Novoj Gradiški, a tom prilikom dao je i izjavu za medije.
Grbin nakon pregovora: Odluka što i kako dalje je na DP-u
PORUKE
Grbin nakon pregovora: Odluka što i kako dalje je na DP-u
ZAGREB - Nakon sastanka s predstavnicima Domovinskog pokreta, pred kamere je stao šef SDP-a Peđa Grbin.
Bačić: Nema razloga razmišljati o novim izborima
PORUKE
Bačić: Nema razloga razmišljati o novim izborima
ZAGREB - Potpredsjednik vlade i ministar graditeljstva Branko Bačić izrazio je danas uvjerenje da će HDZ s Domovinskim pokretom već ovaj tjedan razgovarati o završnom obliku koalicijskog sporazuma za sastavljanje nove vlade, poručivši da nema razloga razmišljati o novim izborima.
Pedro Sanchez najavio da će ostati španjolski premijer
NAJAVE
Pedro Sanchez najavio da će ostati španjolski premijer
MADRID - Španjolski premijer Pedro Sanchez najavio je da neće podnijeti ostavku te da će ostati na mjestu premijera.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE