GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Beroš: Ministarstvo zdravstva nabavlja potrebne količine joda

Beroš: Ministarstvo zdravstva nabavlja potrebne količine joda
JOD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.03.2022 / 16:48
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Ministar zdravstva Vili Beroš u petak je izjavio da se nabavljaju potrebne količine tableta joda no bit će distribuirane samo u slučaju potrebe, te je ponovio apel građanima ih ne uzimaju samoinicijativno u strahu od radijacije jer imaju opasne nuspojave.

"Radi se o visokim dozama joda koje imaju niz opasnih nuspojava - od alergijskih osipa, gastrointestinalnih poremećaja, upala žlijezda slinovnica, do prestanka rada štitnjače", upozorio je Beroš u izjavi medijima osvrnuvši se na povećani interes za nabavu tableta joda nakon požara u najvećoj ukrajinskoj nuklearnoj elektrani.

Ministarstvo zdravstva, kaže Beroš, već danima razgovara s proizvođačima oko nabave dovoljnih količina tableta joda, a znatne količine mogu proizvesti i domaći galenski laboratoriji. Tablete joda dijelit će ako to bude potrebno, a preventivne distribucije neće biti jer je procijenjeno da bi ih neki ljudi uzimali na svoju ruku. Jedna doza s dvije tablete košta oko osam kuna, a rok trajanja je pet godina tako da se zalihe redovito obnavljaju.

Njihova zaštita, ističe Beroš, traje maksimalno 24 sata, i mora ih se uzeti tek nekoliko sati od samog incidenta, a štite samo od radioaktivnog joda, a ne i od drugih radioaktivnih izotopa.

Za upotrebu joda, dodao je, potrebni su podaci o količini i vrsti radijacije, kao i meteorološki podaci, a o svim tim parametrima svakodnevno vode računa službe za zaštitu od radiološkog i nuklearnog zračenja.

"Na dnevnoj razini u nekoliko navrata mjeri se količina radijacije te će se jedino u skladu s tim podacima organizirati distribucija joda i to kanalima civilne zaštite", poručio je ministar nakon obilaska motela Plitvice, prihvatnog centra za izbjeglice iz Ukrajine.

Tagovi: Vili Beroš, Ministarstvo zdravstva, jod
PROČITAJ I OVO
Pavliček: Ne bi me čudilo da se Vučemilović već dogovorila s HDZ-om
SUVERENISTI
Pavliček: Ne bi me čudilo da se Vučemilović već dogovorila s HDZ-om
ZAGREB - Nakon Domovinskog pokreta (DP) i Mosta tijekom prošlog vikenda još je jedna oporbena stranka ostala suočena s osipanjem svojih saborskih redova.
Zurovec: Vjerojatno ne bih podržao Plenkovića
NEODREĐENO
Zurovec: Vjerojatno ne bih podržao Plenkovića
ZAGREB - Iako su iz Upravnog odbora stranke Fokus još prije tjedan dana javili da su na sjednici odlučili da Fokus ne ulazi u većinu s HDZ-om i da je ta stranka spremna participirati u parlamentarnoj većini bez HDZ-a, Dario Zurovec koji je jedini iz Fokusa osvojio mandat još uvijek ne kaže decidirano NE HDZ-u.
Ukrajinska vojska izgubila položaje na istoku zemlje
RATNA SREĆA
Ukrajinska vojska izgubila položaje na istoku zemlje
KIJEV - Borbe na istoku Ukrajine su se pogoršale, a ukrajinska vojska povukla se na nove položaje na barem tri mjesta duž bojišnice, rekao je u nedjelju vrhovni zapovjednik ukrajinskih oružanih snaga.
Macron: Francuska bi mogla nuklearnim oružjem braniti Europu
NEOČEKIVANO
Macron: Francuska bi mogla nuklearnim oružjem braniti Europu
PARIZ - Francusko nuklearno oružje trebalo bi biti dio debate o europskoj obrani, rekao je francuski predsjednik Emmanuel Macron skupini regionalnih novina u nedjelju, u komentarima koji su su izazvali oštre kritike njegovih političkih oponenata uoči EU izbora u lipnju.
Medved: Vjerujem da ćemo se tijekom sljedećeg tjedna dogovoriti s DP-om
PORUKE
Medved: Vjerujem da ćemo se tijekom sljedećeg tjedna dogovoriti s DP-om
ZAGREB - Član HDZ-ovog predsjedništva i tehnički potpredsjednik vlade te ministar branitelja Tomo Medved dao je izjavu za medije u kojoj je komentirao kako teku pregovori s Domovinskim pokretom za sastavljanje vladajuće većine. Kazao je da se pregovori nastavljaju u ponedjeljak.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE