GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Beroš: I mene zanima na koga Đikić cilja

Beroš: I mene zanima na koga Đikić cilja
REAKCIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.11.2020 / 14:28
Autor: SEEbiz / N1 info
ZAGREB - Ministar zdravstva Vili Beroš javio se uživo u emisiju N1 televizije.

Kako je, s obzirom na to da ima koronu?


"Dobro sam, imao sam sreću, prvih par dana mi je bilo teže, imao sam visoku temperaturu i respiratorske poteškoće", rekao je Beroš za N1 te otkrio da bi se u ponedjeljak trebao vratiti i fizički na posao koji je zadnjih dana odrađivao od kuće.

Što se čekalo s mjerama?

"Postoji jasna strategija, mi kao Stožer odnosno vlada gledamo interes cijelog društva. Jasno je da kritičari sve gledaju iz druge perspektive. Tako oni koji rade na prvoj crti obrane žele sve zatvoriti, s druge strane su oni koji žele sve otvoreno. Mi moramo paziti na taj proces. Kad smo vidjeli da brojke nisu dobre, pooštrili smo mjere."

Što je s javnim prijevozom, smije biti popunjenost 40 posto?

"Ovo nije baš pitanje za ministra zdravstva, oni koji organiziraju takav promet mogu to riješiti. Dio je na nama, ako vidimo da je neki autobus pun, nemojmo ulaziti.

"Na proljeće smo pokazali da možemo temeljem preporuka biti uspješni. Nažalost, sada u drugom valu se to nije ponovilo. Vjerojatno ima i psihološki razlog, ali nismo se pokazali odgovornima. I sad moramo posezati za drugim mjerama. Moram reći da je to nepravedno zbog velike većine građana koji su odgovorni."

A kolika je odgovornost Stožera s obzirom na kontradiktorne poteze, od procesije, Vukovara, do otvorenih crkvi?

"Mislim da živimo u okvirima novog normalnog i ovakve stvari dijele društvo. Mnoge stvari su dobile epidemiološki okvir, procesija na Hvaru je stoljetni fenomen koji nije rezultirao ni jednim širenjem virusa. Mislim da je puno bolje odrediti epidemiološki okvir svemu onome što je značajno u našem društvu nego zabranama."

Je li došlo do pucanja zdravstvenog sustava?

"Molio bih vas da mi velite gdje je to došlo do pucanja zdravstvenog sustava, ne volim govoriti o rekla-kazala. Zasad ugroze nema. Recimo, 21 posto respiratora je zauzeto u Rijeci, 25 u Splitu, planovi za prihvat novih oboljelih postoje i vrlo su jasni."

Koliko kreveta imamo za intenzivnu njegu?

"1450 intenzivnih kreveta imamo. Imamo egzaktne brojeve respiratora, kreveta... Oni se nalaze u svim akutnim bolnicama u Hrvatskoj."

Koliko je intenzivnih kreveta za covid-bolesnike?

"U KBC-u Split dostupno je 220, 179 u Rijeci, 228 u Osijeku, 845 u Dubravi, u Zaraznoj 132."

Koliko imamo respiratora?

"1150 respiratora imamo u ovom trenu. Raspodjeljuju se na dnevnoj bazi prema potrebama. Bezbroj naših kamiona je odlazilo u zadnjih 10 dana prema Dubravi, Čakovcu, Varaždinu..."

Bi li bilo dobro prikazivati dnevno tablice s brojem respiratora?

"Zar vi mislite da mi to ne radimo već nekoliko mjeseci, samo je pitanje treba li to biti dostupno, mi već mjesecima aktivno to radimo. To je uobičajena naša aktivnost u kriznim vremenima.

"Imamo 119 specijalista infektologije i 66 specijalizanata koji su raspoređeni sukladno vršnom opterećenju."

Đikić vas je zamolilo da ne blatite druge ljude, rekao je da ste se čuli. O čemu ste razgovarali?

"Ja mu stalno napominjem da je on molekularni biolog, nije virusolog, nije imunolog. Nisam primijetio da je rekao da ikoga blatim, ali sam ga jutros nazvao jer mi se obratio oko antigenskog testiranja i pogodovanja oko tih testova i dotaknuli smo mnoge teme. Pogodovanja bilo kome nema, sve radimo na stručnom uvjerenju."

Je li pogodovano članu Savjeta zbog tih antigenskih testova?

"To je i meni rekao Đikić, odlučio sam se pozabaviti tom problematikom, ne znam još o kome je riječ."

"Činjenica je da smo mi gubitkom praćenja kontakata došli u jednu nezavidnu situaciju. Nabavili smo preko 250.000 brzih testova da ih upogonimo da dođemo do bržeg podatka o tome tko je pozitivan, da možemo brže izolirati ljude."

Broje li se u ukupnim slučajevima preminulih samo preminuli u bolnicama?

"Mortalitet prati HZJZ. Capak je u nekoliko navrata o tome govorio. Osobno sam kontaktirao s ministrom socijalne skrbi, znam da je umrlo do prije par dana oko 250 ljudi iz sustava socijalne skrbi. Mislim da se pribrajaju, ali još ću to provjeriti. WHO će mijenjati kriterije smrti od covida, sve će to utjecati na statistiku."

Tagovi: Vili Beroš, koronavirus, koronavirus u Hrvatskoj, Ivan Đikić
PROČITAJ I OVO
Biden potpisao niz uredbi za borbu protiv klimatskih promjena
KLIMA
Biden potpisao niz uredbi za borbu protiv klimatskih promjena
WASHINGTON - Američki predsjednik Joe Biden u srijedu je potpisao niz izvršnih uredbi za borbu protiv klimatskih promjena, uključujući pauziranje novih koncesija nafte i plina na saveznom teritoriju i ukidanje subvencija za fosilna goriva.
Istraživanje: Većina građana nezadovoljna reakcijom države nakon potresa
VOX POPULI
Istraživanje: Većina građana nezadovoljna reakcijom države nakon potresa
ZAGREB - Potres u Sisačko-moslavačkoj županiji izazvao je visoku razinu uznemirenosti među građanima Hrvatske, a više od polovice ispitanika izrazilo je nezadovoljstvo angažmanom i organizacijom pomoći države potresom pogođenom području, kaže se priopćenju u srijedu agencije Hendal.
Ozlijeđeni radnici HEP-a izvan životne opasnosti, jedan prevezen u Zagreb
OPORAVAK
Ozlijeđeni radnici HEP-a izvan životne opasnosti, jedan prevezen u Zagreb
ZAGREB - U Pakracu su u srijedu ozlijeđena trojica radnika HEP-a na koje je bačena eksplozivna naprava, a najteže stradali, kojem je jedan od gelera prodro u lubanjsku šupljinu a više njih u abdomen, dovezen je u KBC-Zagreb i trenutno je izvan životne opasnosti.
Moskovska policija privela brata Alekseja Navaljnog
PRIVOĐENJE
Moskovska policija privela brata Alekseja Navaljnog
MOSKVA - Moskovska policija privela je Olega Navaljnog, brata zatvorenog kritičara Kremlja Alekseja Navaljnog, u srijedu tijekom pretresa nekretnina povezanih s oporbenim političarom, rekli su njegovi saveznici.
Kontejnersko naselje u Petrinji očekuje prve stanovnike idućega tjedna
NASELJE
Kontejnersko naselje u Petrinji očekuje prve stanovnike idućega tjedna
PETRINJA - Stambeno-poslovno naselje koje se podiže na platou starog sajmišta u Petrinji već bi idućeg tjedna trebalo primiti prve stanovnike pogođene potresom, dok bi taj mali kontejnerski grad čitav trebao biti dovršen za mjesec dana, doznaje se od državnog tajnika za infrastrukturu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE