GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Beroš: I mene zanima na koga Đikić cilja

Beroš: I mene zanima na koga Đikić cilja
REAKCIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.11.2020 / 14:28
Autor: SEEbiz / N1 info
ZAGREB - Ministar zdravstva Vili Beroš javio se uživo u emisiju N1 televizije.

Kako je, s obzirom na to da ima koronu?


"Dobro sam, imao sam sreću, prvih par dana mi je bilo teže, imao sam visoku temperaturu i respiratorske poteškoće", rekao je Beroš za N1 te otkrio da bi se u ponedjeljak trebao vratiti i fizički na posao koji je zadnjih dana odrađivao od kuće.

Što se čekalo s mjerama?

"Postoji jasna strategija, mi kao Stožer odnosno vlada gledamo interes cijelog društva. Jasno je da kritičari sve gledaju iz druge perspektive. Tako oni koji rade na prvoj crti obrane žele sve zatvoriti, s druge strane su oni koji žele sve otvoreno. Mi moramo paziti na taj proces. Kad smo vidjeli da brojke nisu dobre, pooštrili smo mjere."

Što je s javnim prijevozom, smije biti popunjenost 40 posto?

"Ovo nije baš pitanje za ministra zdravstva, oni koji organiziraju takav promet mogu to riješiti. Dio je na nama, ako vidimo da je neki autobus pun, nemojmo ulaziti.

"Na proljeće smo pokazali da možemo temeljem preporuka biti uspješni. Nažalost, sada u drugom valu se to nije ponovilo. Vjerojatno ima i psihološki razlog, ali nismo se pokazali odgovornima. I sad moramo posezati za drugim mjerama. Moram reći da je to nepravedno zbog velike većine građana koji su odgovorni."

A kolika je odgovornost Stožera s obzirom na kontradiktorne poteze, od procesije, Vukovara, do otvorenih crkvi?

"Mislim da živimo u okvirima novog normalnog i ovakve stvari dijele društvo. Mnoge stvari su dobile epidemiološki okvir, procesija na Hvaru je stoljetni fenomen koji nije rezultirao ni jednim širenjem virusa. Mislim da je puno bolje odrediti epidemiološki okvir svemu onome što je značajno u našem društvu nego zabranama."

Je li došlo do pucanja zdravstvenog sustava?

"Molio bih vas da mi velite gdje je to došlo do pucanja zdravstvenog sustava, ne volim govoriti o rekla-kazala. Zasad ugroze nema. Recimo, 21 posto respiratora je zauzeto u Rijeci, 25 u Splitu, planovi za prihvat novih oboljelih postoje i vrlo su jasni."

Koliko kreveta imamo za intenzivnu njegu?

"1450 intenzivnih kreveta imamo. Imamo egzaktne brojeve respiratora, kreveta... Oni se nalaze u svim akutnim bolnicama u Hrvatskoj."

Koliko je intenzivnih kreveta za covid-bolesnike?

"U KBC-u Split dostupno je 220, 179 u Rijeci, 228 u Osijeku, 845 u Dubravi, u Zaraznoj 132."

Koliko imamo respiratora?

"1150 respiratora imamo u ovom trenu. Raspodjeljuju se na dnevnoj bazi prema potrebama. Bezbroj naših kamiona je odlazilo u zadnjih 10 dana prema Dubravi, Čakovcu, Varaždinu..."

Bi li bilo dobro prikazivati dnevno tablice s brojem respiratora?

"Zar vi mislite da mi to ne radimo već nekoliko mjeseci, samo je pitanje treba li to biti dostupno, mi već mjesecima aktivno to radimo. To je uobičajena naša aktivnost u kriznim vremenima.

"Imamo 119 specijalista infektologije i 66 specijalizanata koji su raspoređeni sukladno vršnom opterećenju."

Đikić vas je zamolilo da ne blatite druge ljude, rekao je da ste se čuli. O čemu ste razgovarali?

"Ja mu stalno napominjem da je on molekularni biolog, nije virusolog, nije imunolog. Nisam primijetio da je rekao da ikoga blatim, ali sam ga jutros nazvao jer mi se obratio oko antigenskog testiranja i pogodovanja oko tih testova i dotaknuli smo mnoge teme. Pogodovanja bilo kome nema, sve radimo na stručnom uvjerenju."

Je li pogodovano članu Savjeta zbog tih antigenskih testova?

"To je i meni rekao Đikić, odlučio sam se pozabaviti tom problematikom, ne znam još o kome je riječ."

"Činjenica je da smo mi gubitkom praćenja kontakata došli u jednu nezavidnu situaciju. Nabavili smo preko 250.000 brzih testova da ih upogonimo da dođemo do bržeg podatka o tome tko je pozitivan, da možemo brže izolirati ljude."

Broje li se u ukupnim slučajevima preminulih samo preminuli u bolnicama?

"Mortalitet prati HZJZ. Capak je u nekoliko navrata o tome govorio. Osobno sam kontaktirao s ministrom socijalne skrbi, znam da je umrlo do prije par dana oko 250 ljudi iz sustava socijalne skrbi. Mislim da se pribrajaju, ali još ću to provjeriti. WHO će mijenjati kriterije smrti od covida, sve će to utjecati na statistiku."

Tagovi: Vili Beroš, koronavirus, koronavirus u Hrvatskoj, Ivan Đikić
PROČITAJ I OVO
Tomić: U Hrvatskoj prijavljene 22 smrti nakon cijepljenja
CIJEPLJENJE
Tomić: U Hrvatskoj prijavljene 22 smrti nakon cijepljenja
ZAGREB - Siniša Tomić, ravnatelj Hrvatske agencije za lijekove i medicinske proizvode, govorio je za HRT o prijavljenim nuspojavama cijepljenja u Hrvatskoj.
Lauc: Nadam se da će za desetak dana sve biti gotovo
PROCJENE
Lauc: Nadam se da će za desetak dana sve biti gotovo
ZAGREB - “Ne čeka nas lockdown, za to nema potrebe. U najvećem dijelu obale prelazimo u fazu pada. Dubrovnik, koji je rastao najviše, sad već neko vrijeme pada, kao i Primorsko-goranska županija."
Šefica danske agencije za lijekove srušila se na konferenciji za medije
NEZGODA
Šefica danske agencije za lijekove srušila se na konferenciji za medije
KOPENHAGEN - Tanja Erichsen, šefica danske Agencije za lijekove, onesvijestila se tijekom konferencije za novinare na kojoj je objavljeno da Danska do daljnjega prestaje cijepiti AstraZenecinim cjepivom.
Mamić podnio ustavnu tužbu protiv pravomoćne presude Vrhovnog suda
TUŽBA
Mamić podnio ustavnu tužbu protiv pravomoćne presude Vrhovnog suda
ZAGREB - Kao što je bio i najavio odvjetnik Veljko Miljević, branitelj Zdravka Mamića i njegov pravni tim podnijeli su ustavnu tužbu protiv pravomoćne presude Vrhovnog suda Hrvatske, izreke presude, kao i presude osječkog Županijskog suda.
BBC primio 110.000 pritužbi za izvještavanje o smrti princa Philipa
PRITUŽBE
BBC primio 110.000 pritužbi za izvještavanje o smrti princa Philipa
LONDON - BBC je primio 110.000 pritužbi za izvještavanje o smrti princa Philipa, što je dosad najveći broj pritužbi na televizijski program u Britaniji.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE