GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Bačić: Naknada za odvojeni život uvedena je umjesto dnevnice

Bačić: Naknada za odvojeni život uvedena je umjesto dnevnice
OTKRIĆA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.02.2022 / 17:10
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić u četvrtak je ustvrdio da se naknada za odvojeni život tumači krivo i da je ona uvedena umjesto dnevnice za dolazak na posao izvan mjesta prebivališta, no, dodaje da je otvoren za raspravu o pravima dužnosnika.

"Nisam siguran da se naknada za odvojeni život tumači onako kako je ona izvorno zamišljena", rekao je Bačić na konferenciji za novinare, odgovarajući na pitanja o eventualnim smanjenjima ili ukidanjima financijskih povlastica koje zastupnici imaju, osim plaća.

"Neki od zastupnika su iskoristili sve što se iskoristiti moglo. Poput šefa SDP-a Peđe Grbina, koji je naknadu za odvojeni život u iznosu od tisuću kuna mjesečno, primao sve donedavno unatoč činjenici da od supruge i sina nije bio odvojen. Dapače, živi s njima u Zagrebu. Naknadu, inače, dobivaju oni koji prebivalište imaju 50 kilometara od Zagreba. I ona ide automatski ako zastupnik zatraži u Zagrebu državni stan ili unajmi stan pa mu država subvencionira najamninu", pojasnio je, dodavši da se svaki zastupnik može odreći te naknade. Grbin se je odrekao, napominje, kada je odlučio da će dijete upisati u zagrebački vrtić.

Grbin je, podsjetimo, jučer izjavio da ne vidi ništa sporno u tome što je svaki mjesec primao tisuću kuna od poreznih obveznika, a da nije bio odvojen od obitelji. Sve je, kazao je Grbin, zakonski s obzirom na to da mu je prebivalište u Puli.

Po njemu, ta naknada uopće nema veze s odvojenošću od obitelji nego je vezana za udaljenost od Zagreba, koja mora biti veća od 50 kilometara.

Naknadu za odvojeni život jednako tumači i Bačić. "Naknada za odvojeni život uvedena je zapravo umjesto dnevnice za dolazak na posao izvan mjesta prebivališta", istaknuo je Bačić.

"Kada je ta naknada u Saboru donesena, vagalo se između troškova koje bi Sabor imao kad bi zastupnicima za dolazak na posao plaćao dnevnice. I kad uzmete u obzir da Sabor zasjeda 15 do 17 dana mjesečno, nisam siguran da bi Sabor imao manje troškove za zastupnike koji na posao dolaze nego kada bi mu se 17 puta obračunala dnevnica", kazao je Bačić.

Bačić je izvijestio da su otvorili temu koja je puno šira od same naknade za odvojeni život i, dodaje, ona treba sagledavati sva prava i obveze dužnosnika i zastupnika. Ja sam otvoren da se ta rasprava otvori i nađu rješenja za ove probleme i pitanja, poručio je.

Onaj tko doista s obitelji živi u Zagrebu, smatra Bačić, treba prijaviti prebivalište u Zagrebu, a u svakom slučaju boravište i tada ne bi imao pravo na naknadu za odvojeni život, dodao je.

Komentirao je i 'slučaj' Arsena Bauk posebno u kontekstu kritika SDP-ovaca na račun predstojnika Ureda premijera Zvonimira Frke Petešića.

"Što se tiče Bauka, koliko morate biti lišeni samokritičnosti i preispitivanja vlastitih postupanja u trenutku kada je vaše postupanje na granici zakonitosti, a ako i nije nezakonito, u svakom se slučaju može postaviti pitanje je li moralno. A političke protivnike, koji su u istoj poziciji kao i on, nazivao je razbojnicima. Ima ona poslovica 'tko pod drugim jamu kopa, sam u nju pada'", poručio je Bačić.

Tagovi: Branko Bačić, naknada za odvojeni život
PROČITAJ I OVO
Ukrajinska vojska izgubila položaje na istoku zemlje
RATNA SREĆA
Ukrajinska vojska izgubila položaje na istoku zemlje
KIJEV - Borbe na istoku Ukrajine su se pogoršale, a ukrajinska vojska povukla se na nove položaje na barem tri mjesta duž bojišnice, rekao je u nedjelju vrhovni zapovjednik ukrajinskih oružanih snaga.
Macron: Francuska bi mogla nuklearnim oružjem braniti Europu
NEOČEKIVANO
Macron: Francuska bi mogla nuklearnim oružjem braniti Europu
PARIZ - Francusko nuklearno oružje trebalo bi biti dio debate o europskoj obrani, rekao je francuski predsjednik Emmanuel Macron skupini regionalnih novina u nedjelju, u komentarima koji su su izazvali oštre kritike njegovih političkih oponenata uoči EU izbora u lipnju.
Medved: Vjerujem da ćemo se tijekom sljedećeg tjedna dogovoriti s DP-om
PORUKE
Medved: Vjerujem da ćemo se tijekom sljedećeg tjedna dogovoriti s DP-om
ZAGREB - Član HDZ-ovog predsjedništva i tehnički potpredsjednik vlade te ministar branitelja Tomo Medved dao je izjavu za medije u kojoj je komentirao kako teku pregovori s Domovinskim pokretom za sastavljanje vladajuće većine. Kazao je da se pregovori nastavljaju u ponedjeljak.
Vučemilović: Sa SDP-om i Možemo? Nikad, baš nikad
JASNA PORUKA
Vučemilović: Sa SDP-om i Možemo? Nikad, baš nikad
ZAGREB - Vesna Vučemilović, članica Predsjedništva Hrvatskih suverenista, oglasila se sinoć na Facebooku i poručila da nikad neće glasati ni za kakav savez sa SDP-om i Možemo.
Kakav Ustavni sud treba Hrvatskoj?
DVOJBE
Kakav Ustavni sud treba Hrvatskoj?
ZAGREB - Njegove zadaće trebaju biti jasnije tako da i građani mogu shvatiti, zašto je on neophodan.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE