GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Australija od siječnja zabranjuje uvoz jednokratnih e-cigareta

Australija od siječnja zabranjuje uvoz jednokratnih e-cigareta
ZABRANE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.11.2023 / 08:43
Autor: SEEbiz
CANBERRA - Australija će od siječnja zabraniti uvoz jednokratnih vapova jer želi suzbiti ovisnost o nikotinu kod djece.

Kako prenosi BBC, predložit će i nove zakone koji zabranjuju proizvodnju, reklamiranje i opskrbu vapova za jednokratnu upotrebu.

Vaping se reklamira kao način prestanka pušenja, ali australski ministar zdravstva kaže da je to stvorilo novu generaciju ovisnika o nikotinu. Stoga sada žele potpuno ukinuti vaping.

Vaping ili e-cigarete uređaji su s litijevim baterijama koji imaju uloške napunjene tekućinama koje sadrže nikotin, umjetne arome i niz drugih kemikalija.

Od 2021. zabranjeno je bilo kojem Australcu kupovati ili uvoziti e-cigarete bez liječničkog recepta, ali unatoč tim ograničenjima stope ovisnosti i dalje vrtoglavo rastu.

Studija sa Sveučilišta u Sydneyu ranije ove godine otkrila je da je više od četvrtine tinejdžera u dobi od 14 do 17 godina vapalo, dok je istraživanje australske dobrotvorne organizacije Cancer Council pokazalo da je devet od deset tinejdžera u istoj dobnoj skupini lako došlo do vapa.

Mark Butler, savezni ministar zdravstva, kaže da će zabrana uvoza jednokratnih vapova početi 1. siječnja, a da će do ožujka biti zabranjen ulazak u zemlju ne-terapeutskih vapova koji se mogu ponovno puniti.

Stručnjaci upozoravaju da se još uvijek ne zna dovoljno o dugoročnim učincima vapinga. Istraživanje sa Sveučilišta Johns Hopkins povezalo je vaping s kroničnom bolešću pluća i astmom.

U Australiji su znanstvenici koji su proučavali tekućine koje se koriste u vapeovima upozorili da one sadrže kemikalije za koje se zna da utječu na zdravlje pluća.

Australska najava dolazi samo nekoliko dana nakon što je vlada Novog Zelanda ukinula zabranu pušenja u svijetu, kako bi platila smanjenje poreza.

Tagovi: Australija, e-cigarete, duhan, cugarete, pušenje
PROČITAJ I OVO
Rusija napala ukrajinska energetska postrojenja u tri regije
NAPADI
Rusija napala ukrajinska energetska postrojenja u tri regije
MOSKVA - Rusija je napala ukrajinska energetska postrojenja u tri regije, oštetivši opremu i ranivši najmanje jednog radnika, rekao je ukrajinski ministar energetike German Galuščenko.
Amerikanci će Ukrajincima poslati rakete Patriot, ali ne i cijeli sustav
POMOĆ
Amerikanci će Ukrajincima poslati rakete Patriot, ali ne i cijeli sustav
WASHINGTON - Ministarstvo obrane Sjedinjenih Američkih Država (Pentagon) najavilo je da će ubrzati isporuku raketa za protuzračnu obranu Patriot i topničkog streljiva Ukrajini.
Deseci tornada pogodili središnji dio SAD-a
TORNADO
Deseci tornada pogodili središnji dio SAD-a
WASHINGTON - Deseci tornada pogodili su središnji dio Sjedinjenih Država, uzrokujući značajnu štetu i ozlijedivši najmanje tri osobe prema vlastima, piše AFP.
DP na točki loma: Kako progutati SDSS u Vladi?
PREGOVORI
DP na točki loma: Kako progutati SDSS u Vladi?
ZAGREB - DP-ovci su se povukli kućama u Slavoniju i tamo razgovaraju kako doskočiti problemu oko SDSS-a u Vladi na što nikako ne pristaju.
Grbin: Plenkoviću treba psihijatar
OŠTRO
Grbin: Plenkoviću treba psihijatar
ZAGREB - Predsjednik SDP-a Peđa Grbin kaže da oni o imenima ne govore i da na sjednici Predsjedništva nisu govorili o tome.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE