GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Argentina: Aktualni ministar u prvom krugu pobijedio ekscentričnog desničara

Argentina: Aktualni ministar u prvom krugu pobijedio ekscentričnog desničara
PREDSJEDNIČKI IZBORI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.10.2023 / 08:39
Autor: SEEbiz / H
BUENOS AIRES - Argentinski ministar gospodarstva Sergio Massa i politički autsajder Javier Milei sučelit će se u drugom krugu predsjedničkih izbora u borbi za dvije potpuno različite verzije zemlje, pokazali su izborni rezultati. Treće po veličini gospodarstvo Latinske Amerike trpi pod troznamenkastom inflacijom nakon desetljeća stalnih fiskalnih kriza obilježenih dugom, lošim financijskim upravljanjem i nestabilnom valutom.

S većinom prebrojanih glasačkih listića nijedan kandidat nije dobio više od 45% glasova - što je prag za izbor. Mnogi su ispitivači javnog mnijenja vjerovali su da će birači kazniti Massu zbog toga što je upravljao financijskom krizom te doveo inflaciju blizu 140%.

Milei je vodio u anketama prije glasovanja. Dobio je 30 posto glasova, što je na krajuj nadmašio njegov ljevičarski suparnik. Argentinci će morati birati između njih dvoje na naknadnom glasovanju zakazanom za 19. studenog.

Karizmatični Massa, koji predstavlja vladajuću peronističku koaliciju lijevog centra, nadmašio je očekivanja i pruzeo vodstvo s 36,4 posto glasova, unatoč rekordnoj godišnjoj inflaciji i razinama siromaštva.

"Naša je zemlja u kompliciranoj situaciji... unatoč tome vjerovali ste da smo mi najbolji alat za izgradnju novog koraka u argentinskoj povijesti", rekao je Massa svojim pristašama u Buenos Airesu.

Libertarijanski ekonomist Milei, koji je nosio motornu pilu na skupove obećavajući smanjenje javne potrošnje i dolarizaciju gospodarstva, dobio je 30,51 posto glasova. Autsajder koji pjeva rock i kaže za sebe da je 'anarho-kapitalist' pojavio se niotkuda kako bi se žestoko suprotstavio tradicionalnim političkim strankama, dirnuvši u živac Argentince kojima je dosta ekonomskih nedaća.

"Danas je povijesni dan jer je dvije trećine glasalo za promjene. Svi mi koji želimo promjene moramo raditi zajedno. Možemo pobijediti, vratiti svoju zemlju, spriječiti našu djecu da napuste zemlju", rekao je Milei. Njih dvojica natjecat će se u drugom krugu izbora 19. studenog, a pobjednik će preuzeti dužnost 10. prosinca.

Tagovi: Sergio Massa, Argentina, Javier Milei
PROČITAJ I OVO
Bačić: Nema razloga razmišljati o novim izborima
PORUKE
Bačić: Nema razloga razmišljati o novim izborima
ZAGREB - Potpredsjednik vlade i ministar graditeljstva Branko Bačić izrazio je danas uvjerenje da će HDZ s Domovinskim pokretom već ovaj tjedan razgovarati o završnom obliku koalicijskog sporazuma za sastavljanje nove vlade, poručivši da nema razloga razmišljati o novim izborima.
Pedro Sanchez najavio da će ostati španjolski premijer
NAJAVE
Pedro Sanchez najavio da će ostati španjolski premijer
MADRID - Španjolski premijer Pedro Sanchez najavio je da neće podnijeti ostavku te da će ostati na mjestu premijera.
Pavliček: Ne bi me čudilo da se Vučemilović već dogovorila s HDZ-om
SUVERENISTI
Pavliček: Ne bi me čudilo da se Vučemilović već dogovorila s HDZ-om
ZAGREB - Nakon Domovinskog pokreta (DP) i Mosta tijekom prošlog vikenda još je jedna oporbena stranka ostala suočena s osipanjem svojih saborskih redova.
Zurovec: Vjerojatno ne bih podržao Plenkovića
NEODREĐENO
Zurovec: Vjerojatno ne bih podržao Plenkovića
ZAGREB - Iako su iz Upravnog odbora stranke Fokus još prije tjedan dana javili da su na sjednici odlučili da Fokus ne ulazi u većinu s HDZ-om i da je ta stranka spremna participirati u parlamentarnoj većini bez HDZ-a, Dario Zurovec koji je jedini iz Fokusa osvojio mandat još uvijek ne kaže decidirano NE HDZ-u.
Ukrajinska vojska izgubila položaje na istoku zemlje
RATNA SREĆA
Ukrajinska vojska izgubila položaje na istoku zemlje
KIJEV - Borbe na istoku Ukrajine su se pogoršale, a ukrajinska vojska povukla se na nove položaje na barem tri mjesta duž bojišnice, rekao je u nedjelju vrhovni zapovjednik ukrajinskih oružanih snaga.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE