GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Andrea Ledić: pH vode je 7. Ovo u boci je imalo 13.6

Andrea Ledić: pH vode je 7. Ovo u boci je imalo 13.6
ALARMANTNO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.11.2023 / 21:56
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Mačelnica Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja Ivan Vučetić Andrea Ledić rekla je u središnjem Dnevniku HRT-a da su u boci mineralne vode, koja im je dostavljena nakon trovanja u Rijeci, pronašli kemijski sastav koji upućuje na to da se radi o sredstvu za čišćenje i odmašćivanje.

Otkrila je kako su ostale boce pića koje su došle na analizu prošle testove te je utvrđeno da se radi o ispravnim proizvodima.

Ledić je objasnila što je pronađeno u boci mineralne vode.

"U centar za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja Ivan Vučetić je, nalogom općinskog DORH-a u Rijeci, na vještačenje dostavljena staklena čaša i bočica vode Romerquelle u kojima su bile sporne tekućine koju je oštećeni konzumirao.

Provedenim vještačenjem utvrđeno je da su tekućine podudarne te da imaju ista svojstva. Radi se o jako lužnatim vodenim otopinama izrazito visoke pH vrijednosti 13.6, i to na osnovi kalijevog i natrijevog hidroksida", rekla je.

Naglasila je da je provedenim vještačenjem utvrđeno da se radi o sredstvu za pranje ili odmašćivanje.

"Ph vrijednosti otopine kreću se od 0 do 14, što znači da je voda neutralna, oko 7, od 0 do 6 govorimo o kiselinama, od 8 do 14 o lužinama. Ovim provedenim vještačenjem utvrđeno je da kemijski sastav tekućine pokazuje da se radi o korozivnom sredstvu koje se koristi za pranje ili odmašćivanje", kazala je za HRT.

Kako kaže, kemijski sastav takvih tekućina "nalazimo u različitim, mnogobrojnim proizvodima, koji se prvenstveno koriste za pranje, čišćenje i odmašćivanje".

"Lužnate tekućine izrazito visoke pH vrijednosti mogu izazvati različite štetne posljedice, to ovisi o načinu konzumiranja i izlaganja.

U ovom slučaju radilo se o gutanju. Ukoliko se to dogodi, mogu nastati teške ozljede probavnog trakta koje se mogu manifestirati kao žarenje, bol u ustima i ždrijelu. Možemo govoriti o mučnini i povraćanju, teškom oštećenju jednjaka i želuca uz krvarenja", rekla je.

Ledić je istaknula kako se zdravstvenom ispravnošću proizvoda bavi Državni inspektorat.

"PH može varirati. Zdravstvenom ispravnošću se ne bavimo mi. To nije u nadležnosti Ministarstva unutarnjih poslova, odnosno našeg centra, već je u nadležnosti Zavoda za javno zdravstvo, a nadzor provodi Državni inspektorat", rekla je.

Dodala je kako je nakon ovog testiranja obavljeno i testiranje dodatnih 20 pakiranja neotvorenih boca. Dodala je kako je "utvrđeno da čepovi nisu oštećeni" te da "se radi o originalnim pakiranjima".

"Utvrđeno je da je pH 3.5, što je uobičajeni pH za tu vrstu tekućina", kazala je.

Kada se radi o boci Coca-Cole s PMF-a, rekla je da je "utvrđen pH od 2.5, što je uobičajeni pH za tu vrstu tekućine". Ustvrdila je kako su za eventualni nastavak istrage odgovorni DORH i policija.

Tagovi: Andrea Ledić, TROVANJE, rOMERQUELLE
PROČITAJ I OVO
Bačić: Nema razloga razmišljati o novim izborima
PORUKE
Bačić: Nema razloga razmišljati o novim izborima
ZAGREB - Potpredsjednik vlade i ministar graditeljstva Branko Bačić izrazio je danas uvjerenje da će HDZ s Domovinskim pokretom već ovaj tjedan razgovarati o završnom obliku koalicijskog sporazuma za sastavljanje nove vlade, poručivši da nema razloga razmišljati o novim izborima.
Pedro Sanchez najavio da će ostati španjolski premijer
NAJAVE
Pedro Sanchez najavio da će ostati španjolski premijer
MADRID - Španjolski premijer Pedro Sanchez najavio je da neće podnijeti ostavku te da će ostati na mjestu premijera.
Pavliček: Ne bi me čudilo da se Vučemilović već dogovorila s HDZ-om
SUVERENISTI
Pavliček: Ne bi me čudilo da se Vučemilović već dogovorila s HDZ-om
ZAGREB - Nakon Domovinskog pokreta (DP) i Mosta tijekom prošlog vikenda još je jedna oporbena stranka ostala suočena s osipanjem svojih saborskih redova.
Zurovec: Vjerojatno ne bih podržao Plenkovića
NEODREĐENO
Zurovec: Vjerojatno ne bih podržao Plenkovića
ZAGREB - Iako su iz Upravnog odbora stranke Fokus još prije tjedan dana javili da su na sjednici odlučili da Fokus ne ulazi u većinu s HDZ-om i da je ta stranka spremna participirati u parlamentarnoj većini bez HDZ-a, Dario Zurovec koji je jedini iz Fokusa osvojio mandat još uvijek ne kaže decidirano NE HDZ-u.
Ukrajinska vojska izgubila položaje na istoku zemlje
RATNA SREĆA
Ukrajinska vojska izgubila položaje na istoku zemlje
KIJEV - Borbe na istoku Ukrajine su se pogoršale, a ukrajinska vojska povukla se na nove položaje na barem tri mjesta duž bojišnice, rekao je u nedjelju vrhovni zapovjednik ukrajinskih oružanih snaga.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE